12 drobností, které můžete dělat každý den a pomohou vám zhubnout

  • 12 drobností, které můžete dělat každý den a pomohou vám zhubnout
    29. listopadu  2016 
     06:00

    Každý úspěch je složen z dílčích drobností. Jestli chcete shodit nějaké kilogramy, je jasné, že musíte na chvíli vyměnit menu z fast foodu za běžecké boty. Ale pokud se k tomu budete řídit ještě pár drobnostmi, které vás během dne nebudou příliš obtěžovat, může se vám podařit kila dolů dostat rychleji. 

  • Jezte zeleninu ke každému jídlu

    Zeleninu si klidně dejte, ale s ovocem to nepřehánějte!
    Autor: Shutterstock.com
    Výživoví specialisté používají teorii tzv. nutričně vyváženého talíře. To znamená, že třetina jídla by měly být bílkoviny, třetina sacharidy, tedy příloha, a třetina zelenina. Můžete ji jíst skutečně ke každému jídlu, jaké vás napadne. Zelenina totiž obsahuje vlákninu, která se uvolňuje pomalu, a máte tedy delší pocit zasycení. Kromě toho nemá téměř žádné kalorie, takže jí můžete sníst, s nadhledem řečeno, kolik chcete, a nepřiberete.

  • Svačte bílkoviny

    Řecký jogurt
    Autor: Shutterstock.com
    Ideální variantou by bylo jíst bílkoviny ke každému jídlu, které za den sníte. Ale občas to prostě není jednoduché uhlídat. Nicméně bílkoviny vám pomohou zbavit se chuti na sladké, která by vás přes den mohla přepadnout. 

  • Vyměňte sacharidy za bílkoviny

    Vyměňte těstoviny za luštěniny.
    Autor: Shutterstock.com
    Máte rádi boloňské špagety, těstoviny s omáčkou z mletého masa? Zkuste malý zlepšovák a místo sacharidů použijte bílkoviny. Konkrétně čočku. Víme, může se to zdát divné, že to k sobě neladí. Ale uvidíte, že kombinace čočky, rajčatové omáčky a mletého masa vám zachutná! 

  • Zmenšete porce

    Upécet a nazdobit můžete třeba cupcaky.
    Autor: Shutterstock.com
    Když už se neubráníte chutím a vaše tělo vás prostě obelstí a sáhnete po něčem sladkém, tak si dejte alespoň malé množství. Ušetříte spousty prázdných kalorií, když si dáte malý cupcake, ne celý kus čokoládového dortíku. A vaše chuťové buňky si také přijdou na své.

  • Dřepujte při čištění zubů

    Dřepy s výskokem jsou mnohem efektivnější, než běhání.
    Autor: Shutterstock.com
    Těžko budete dělat dřepy třeba při přípravě snídaně. Ale trochu se rozhýbat můžete třeba při čištění zubů. Pokud tedy zvládáte na jedničku techniku čištění zubů, nemusíte nad tím příliš přemýšlet a dokážete se mimo to soustředit i na pohyb. Každý den tím získáte minimálně dvě minuty pohybu, a to se počítá! Váš zadek a stehna vám poděkují. 
    Video se připravuje ...
    Pevné nohy a pěkný zadek? Nejlépe zabírají dřepy, naučte se je dělat správně • VIDEO: Marie Šilhová
  • Plánujte

    žena diář plánování
    Autor: Shutterstock
    Stanovte si v týdnu jeden den, kdy budete chodit na nákupy, při kterých si připravíte jídlo na celý týden. Pokud budete dopředu vědět, co budete jíst, předejdete tím chvílím temna, ve kterých jen marně přemýšlíte, co si ten den zrovna dáte k jídlu. Většinou pak totiž člověk sklouzne k té nejjednodušší variantě, která ale ne vždy bývá ta nejzdravější. 
  • Jezte duhu

    Ovoce a zelenina
    Autor: Shutterstock.com
    Ne že byste museli čekat na to, až se na obloze objeví duha, ale vaše jídlo by tak mělo vypadat. To, že je zima, ještě neznamená, že si nemůžete vybrat krásně zbarvené potraviny. Červená čočka, žlutá kukuřice, zelená brokolice, bílý kuskus. Získáte tím rozmanitost jídelníčku, která je při hubnutí důležitá.

  • Dopřejte si

    Vychutnávejte si jídlo.
    Autor: Shutterstock.com
    Lepší než se týrat a mít stresy z toho, že si něco odpíráte, je tělo prostě potěšit. Sice to jsou kalorie navíc, ale to ne vždycky musí vadit. Protože ve chvíli, kdy je tělo ve stresu, ukládá si kalorie do zásoby. Takže pokud to vážně nemůžete vydržet, dejte si třeba čtvereček vysoceprocentní čokolády. Ta vás na chvíli zaměstná a vaše chuťové buňky také. A ještě si pochutnáte. 

  • Spěte alespoň sedm hodin denně

    ...
    Autor: Shutterstock
    Spánek je pro krásnou siluetu důležitý. Během něj se totiž vyplavují hormony ghrelin a leptin. Nedostatek spánku zvyšuje hladinu ghrelinu, který podporuje naše chutě k jídlu. A leptin zase může za náš pocit zasycení. Čím méně spíme, tím méně se ho vylučuje, proto máme větší hlad. 

  • Motivujte se

    Za odměnu si ukládejte peníze a kupte si pak něco hezkého.
    Autor: Shutterstock.com
    Při každé snaze něčeho docílit je důležitá motivace. Pokud nebudou motivací ztracené kilogramy, může to být klidně nějaké hezké oblečení. Takže pokaždé, když půjdete cvičit, si do kasičky dejte třeba padesát korun. Čím častěji půjdete cvičit, tím dříve si budete moct koupit nějaký hezký kousek na sebe.
  • Palačinky s jogurtem

    ..
    Autor: iStock.com
    Pokud máte chuť na palačinky nebo lívance dělané na minimu tuku, potom si na ně nedávejte marmeládu nebo třeba nutellu. Ale místo toho si nakrájejte ovoce, klidně nějaké sladší, třeba banán, a smíchejte si ho s jogurtem. Ušetříte se zbytečných cukrů. Nebo si kupte kvalitní ovocný jogurt.

  • Pět minut navíc

    Nezapomeňte se pořádně protáhnout!
    Autor: Shutterstock.com
    Až se půjdete zase projet na kole, zaběhat si, zabruslit nebo zacvičit, protáhněte svou aktivitu o pět minut. Takhle se to zdá málo, ale zkuste si po hodině běhání přidat ještě dalších pár minut. Nicméně pokud to zvládnete, spálíte až o 200 kJ více. Za týden je to už 1000 kJ.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji