Převratný objev: Dieta na míru vytvořená podle toho, jaké bakterie žijí ve vašem těle

Převratný objev: Dieta na míru vytvořená podle toho, jaké bakterie žijí ve vašem těle
19. listopadu  2016 
 06:00

Už víme, jak velkou roli hraje střevní mikroflóra v imunitním systému. Polykáme kvůli tomu probiotika. Teď to vypadá, že má smysl nechat si sestavit dietu na míru také podle toho, co přesně v našich střevech žije. V laboratoři však kvůli tomu potřebují vzorek stolice. 

Odborníci už dlouho přemýšlejí nad tím, proč lidé se stejným životním stylem, stejným množstvím pohybu a stejnou stravou neváží stejně. Proč jeden přibývá po jídle, po kterém ten druhý maximálně tak váží pořád stejně, pokud rovnou nehubne? Jasně, mají odlišný metabolismus... Jeden má rychlejší spalování. Ale co o tom vlastně rozhoduje? 

Podle všeho i složení střevní mikroflóry. Z těchto poznatků vychází stále populárnější DayTwo dieta, která slibuje všem jedinečný a na míru sestavený jídelníček právě na základě zjištění toho, jaké je osídlení střev. Každý, kdo se chce zapojit, musí nejdříve pomocí dodané laboratorní sady odevzdat vzorek stolice, protože právě na jeho základě – spolu s on-line vyplněným dotazníkem – odborníci sestaví slibovaný jídelníček. 

Video se připravuje ...
Chcete zhubnout rychleji? Zvyšte příjem tekutin! • VIDEO: Igor Hellebrandt

"Odběr stolice vypadá možná divně, ale je to zkrátka nejspolehlivější způsob, jak zjistit, co potřebujeme," vysvětlila spoluzakladatelka diety Lihi Segal na FoodVision konferenci v Chicagu. Každopádně zadarmo to není, vyšetření stojí 400 dolarů, v akci 300, dieta je zatím kromě Izraele k mání jen v USA. 

Vědecký základ jí ale upřít nelze. Licenci získala na základě pětiletého výzkumu Weizmann Institute of Science v Izraeli, jehož výsledky vyšly v odborném periodiku Cell. Teď o dietě DayTwo píše například renomovaný server nutraingredients-usa.com věnující se zdraví a výživě. 

Zastánci vlivu složení mikrobiomu uvnitř našeho těla tvrdí, že právě toto rozhoduje třeba o tom, proč se tak liší vychýlení hladiny krevního cukru u lidí, kteří mají zdánlivě podobné nároky na stravu a jedí stejná jídla. Pokusy studie tuto domněnku potvrdily. 

V rámci diety nedostávají zákazníci žádné dietní přípravky, ale na mobil jim chodí výživová doporučení tykající se toho, kolik a čeho by měli jíst. 

Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji