4 triky, jak zkrotit hormony, aby vám pomáhaly hubnout

  • 4 triky, jak zkrotit hormony, aby vám pomáhaly hubnout
    14. května  2016 
     06:00

    Všichni víme, jak s námi hormony dokáží mávat například během měsíčního cyklu, v těhotenství, po porodu nebo v době klimakteria. Ale ony s námi cvičí i mnohdy jindy.  Co je o nich dobré vědět, abyste díky nim mohly shodit? Přečtete si, jak je možné zvýšit hladinu potřebných hormonů, aby kila mizela snadněji. 

  • Aby vás tolik nehonila mlsná

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Samozřejmě, za vlčím hladem a všelijakými chutěmi během dne je i to, že jíme nepravidelně nebo si něco zakážeme. Ale když půjdeme hlouběji, zjistíme, že jedním z viníků je hormon leptin, přesněji řečeno výkyvy jeho hladiny. Pokud ho máme dost, chuť k jídlu klesá. Pokud ho máme málo, nastupuje hormon grelin, který naopak může za pocity hladu. Je sice pravda, že tukové buňky produkují hormon leptin, ale ve skutečnosti ho mají lidé spíše nedostatek, zvláště ženy. Zlepšit se to dá například dostatečným spánkem. Výzkum z Brigham Young University doporučuje, aby ženy spaly šest a půl až osm a půl hodiny denně.

  • Aby vaše svaly spalovaly tuk

    ...
    Autor: Shutterstock

    Většina lidí si myslí, že testosteron je toliko mužský hormon, což sice je, ale ve skutečnosti se vyskytuje i v těle žen - a může kladně ovlivnit hubnutí.  Protože má pozitivní vliv na naši svalovou hmotu a nakonec i na spalování cukrů a jejich přeměnu na tuky. Jak mu vyjít vstříc? Posilujte. 

  • Aby vás jídlo zasytilo na dlouho

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Při hubnutí je nejlepší jíst jídlo, které dokáže zahnat hlad na delší dobu, ne takové, po kterém budete do půl hodiny stepovat u ledničky. Vždycky, když se najíte, vaše střeva uvolní hormon trávení cholecystokinin, který zpomaluje postup jídla trávicím traktem. Přesně o to vám jde. Napomáhá tomu, když budete jíst dostatek bílkovin, a to alespoň 20 až 25 gramů bílkovin v každém jídle.

  • Aby byl váš metabolismus rychlejší

    ...
    Autor: Shutterstock

    Zaměřte se také na svou štítnou žlázu, která vyrábí hormony přímo ovlivňující to, kolik kalorií spálíte v klidovém režimu - mají zkrátka vliv na váš bazální metabolismus. Pokud zničehonic začnete přibírat na váze a zároveň vám například řídnou vlasy či se cítíte unavení, měli byste si nechat tule žlázu vyšetřit. Její kondici naopak napomáhá dostatečný příjem mořských plodů, protože v nich je jód. 

/
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji