Hubnutí, nebo zdraví? Víme, kolik maximálně byste měli měřit v pase!

  • Hubnutí, nebo zdraví? Víme, kolik maximálně byste měli měřit v pase!
    30. dubna  2016 
     06:00

    Když se někdo dá do hubnutí, neměl by se zajímat jen o to, kolik mu ukazuje ručička na váze. Měl by sledovat i jiné proporce – třeba to, jakou má postavu, tedy zejména to, kde a jak mohutné má tukové zásoby. Pokud někdo váží sto padesát kilo, je to asi jedno. Ale u člověka dejme tomu sedmdesátikilového na tom může záležet hodně. 

  • Více nebezpečí hrozí ženám

    ...
    Autor: Shutterstock

    Břišní tuk, tedy ten uložený nejen pod kůží, ale i mezi orgány, vážně nevypadá dobře. A bohužel také není zdravý. Přímo zvyšuje riziko onemocnění, jako je třeba infarkt. A jak teď doložili norští vědci – na zjištění se podíleli odborníci z univerzity v Bergenu a ti z Norského institutu veřejného zdraví – riziko je v tomto případě větší pro ženy než pro muže. 

  • Poměr pas/boky rozhoduje

    ...
    Autor: Shutterstock

    Zvláště zásadním ukazatelem je podle odborníků, jejichž výsledky přinesl web Foodnavigator.com, poměr pasu a boků. Čím větší rozdíl mezi nimi je, tím lépe – ženy s nevýrazným pasem mají vyšší zdravotní rizika. A týká se to nejen infarktu, ale i třeba cukrovky. Vědci v rámci studie sledovali skoro 150 tisíc dospělých starších 18 let od roku 1994 do roku 2003. 

  • Po šedesátce riziko klesá

    Přestáváte kouřit a bojíte se ztloustnutí? Snižte si denní příjem o 800 kJ.
    Autor: Shutterstock.com

    Nevýrazný pas – tedy postava typu jablko – dokonce, pokud jde o infarkt, představuje riziko větší než ostatní rizikové faktory, jako jsou třeba kouření, cukrovka, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol nebo sama vysoká váha. Celá čtvrtina infarktů u žen pod šedesátkou souvisela právě s takovou postavou, kdežto u mužů to bylo jen v devíti procentech. Po šedesátce nicméně už tato postava takové riziko nepředstavuje. 

  • Ani štíhlý pas nemusí nikoho zachránit

    Tento hubnoucí trik používaly ženy když chtěly shodit kila před svatbou.
    Autor: Shutterstock.com

    Co hůře – nemusí stačit ani celkem štíhlý pas. U mužů je to pod 102 centimetrů, u žen pod 88 centimetrů, což bylo vždycky pokládáno za dostačující, pokud šlo o zdraví. Paradoxně se totiž může stát, že někdo se širšími boky a vyšší váhou bude zdravější, protože nebude mít tuk na břiše. 

    A jak zní doporučení? Muži by měli mít poměr mezi pasem a boky nejvýše 0,90 (tedy třeba 90 v pase a 100 přes boky), ženy maximálně 0,85 (tedy 85 centimetrů v pase a 100 přes boky). 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji