Hubnutí s chromem: Koho zbaví touhy po sladkém a koho ne? Zkuste zázračné kvasnice!

  • Hubnutí s chromem: Koho zbaví touhy po sladkém a koho ne? Zkuste zázračné kvasnice!
    2. března  2016 
     06:00

    Patříte mezi ty, kteří nemohou zhubnout kvůli neustálému nutkavému uzobávání sladkostí? Pokud míváte co chvíli pocit, že bez porce čokolády padnete únavou, možná vám v těle chybí chrom. Právě tento prvek totiž zajišťuje stálou hladinu cukru v krvi a chrání nás před opakovanými záchvaty vlčího hladu. Bohužel polykat tabletky s tímto prvkem nemusí znamenat žádnou pomoc. 

  • Uzobáváte rádi sladké?

    Autor: Shutterstock.com
    Je docela možné, že máte relativně zdravý jídelníček a nejíte velké porce. Důvodem toho, proč se kila urputně drží na vašem těle, může být jen těžko ovladatelná potřeba průběžného uzobávání sladkostí. Ty se zdají být spásným zdrojem chybějící energie, ale ve skutečnosti jen přispívají k tomu, aby člověk za chvíli potřeboval další jídlo.
  • Proč nás honí mlsná?

    Autor: Shutterstock.com
    Co tedy dělat? Důležité je hledat příčinu „sladké touhy“. Může to znamenat, že se krevnímu cukru nedaří dostatečně vstoupit do buněk. Ty pak zůstávají bez potřebné energie, strádají a „volají“ po co nejrychlejším zdroji, tedy po sladkých potravinách. Pomyslným klíčem, který odemyká vstup cukru do buněk, je hormon inzulin. A ten dobře funguje pouze tehdy, když má organismus dostatek chromu. „Chrom je v buňce zabudován do malé bílkoviny, zvané chromodulin, která až osmkrát zvyšuje citlivost buňky na inzulin. Nedostatek chromu způsobí, že inzulin není schopen vyvolat účinek. To znamená, že neumožní vstup cukru do buňky a jeho následné využití,“ vysvětluje profesor Jaroslav Racek z Fakultní nemocnice Plzeň.
  • Máte dostatek chromu?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Potřebný příjem chromu pro zdravého dospělého člověka je velmi malý – asi 30 mikrogramů denně – a většině lidí stačí ten, který dostávají stravou. Přesto ale existuje velká skupina lidí, u nichž se dá předpokládat, že jim chrom chybí. Bylo zjištěno, že diabetici ztrácejí větší množství chromu močí než zdraví jedinci. O chrom přicházejí i lidé, kteří cukru jedí nadměrně mnoho, nemocní s chronickými chorobami či lidé při dlouhodobém stresu. Zvýšené ztráty chromu provázejí i těhotenství. Neexistuje bohužel žádná laboratorní metoda, která by určila, zda má člověk chromu dostatek. Kdo s nutkáním stále mlsat sladké bojuje, může zkrátka užívání chromu vyzkoušet a uvidí, jestli se tím něco změní.
  • Jaké jsou příznaky nedostatku?

    Autor: profimedia.cz
    Samozřejmě nedostatek chromu se na nás projevuje určitými příznaky, které lze poměrně snadno vypozorovat. Lidé, kterým chybí, trpí často bolestmi hlavy, jsou podráždění, mohou mít i návaly nevolnosti. Problém je, že všechny tyto příznaky člověka ve stresu provázejí celkem běžně. Stejně jako chutě na sladké. Každopádně je to znamení, že byste měli zvýšit příjem chromu. 
  • Jak ho získat?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Důležité je ale vybrat správný doplněk stravy. „Ve světě je chrom v doplňcích stravy nejčastěji podáván ve formě chloridu či pikolinátu. Zatímco chlorid se hůř vstřebává, pikolinát může nemocného ohrozit při delším užívání i tak závažnou komplikací, jako je nádorové bujení,“ varuje profesor Racek. Americké úřady proto například vyzvaly firmy, aby pikolinát stáhly z oběhu. A jaký chrom tedy užívat? Podle profesora Racka jsou nejpřirozenější formou kvasnice obohacené organickým chromem. Klinické studie prokázaly, že se vstřebává až desetkrát lépe než jiné formy chromu.

/
Autor: Zdena Lacková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji