Ploché břicho, sexy pozadí! Jak tyto části těla posilovat!

Ploché břicho, sexy pozadí! Jak tyto části těla posilovat!
18. září  2015 
 06:00

Vždycky jsem si myslela, že nejvíce opomíjené partie ženského těla jsou třeba stehna nebo ještě spíše třeba záda. Ne, že bychom byly líné je posilovat, ale jsou to části, které se posilují nejhůře. Trenérka Markéta Brožová mne ale vyvedla z omylu. Nejvíce opomíjenými partiemi jsou totiž úplně jiné části našeho těla. Třeba hluboko uložené svaly, které přitom rozhodují mimo jiné o tom, jaká bude naše postava. 

Částí těla, na kterou pravidelně při cvičení zapomínáme, je hluboký stabilizační systém, známý také pod názvem core. Neboli střed našeho těla. Nepředstavujte si pod tím ale pekáč buchet na břiše. Jsou to svaly, které drží naši páteř, a hluboké břišní svaly. Protože jde o svaly poměrně malé, často se na ně při posilování zapomíná. Konkrétně to jsou svaly bránice, pánevního dna, přední příčný sval a takzvaný multifidus neboli malý sval mezi výběžky obratlů. 

Video se připravuje ...
Tentokrát trenérka Markéta ukáže, jak procvičit hluboký stabilizační systém. • VIDEO: Adam Balažovič

Do hlubokého stabilizačního systému patří mimo vyjmenované svaly ještě ty povrchové břišní a zadní. Nejlepším způsobem, jak se pořádně protáhnout, je použít k tomu nářadí na balanc. Tedy gymnastický míč, bosu nebo systém TRX (popruhy zavěšené do stropu).

Při dýchání stačí použít pouze některé svaly.
Autor: Shutterstock.com
Samozřejmě, že pokud budete posilovat toto svalstvo, můžete docílit i onoho vysněného pekáče buchet. Ale to bude chtít hodně píle a času stráveného na gymnastickém míči a v posilovně.

 

"Jsou to důležité proto, abychom správně drželi tělo a aby nás nebolela záda," vysvětluje Markéta Brožová z Contours. Kromě toho si ale prací s touto částí těla zlepšíte celkovou stabilitu, snížíte napětí na páteř, čímž eliminujete i riziko zranění a prospěje vám to celkově i pro sportování, budete mít větší sílu. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji