Patnáct nejlepších tipů na zpracování hub!

  • 720p480p360p240p
    26. července 2017 | 06:00

    Příznivé teploty a dostatek vláhy plní v těchto dnech koše houbařů, kteří si z lesa odnášejí pestré a chutné úlovky. Sběrem to však celé nekončí, ale naopak začíná. Co si s houbami počít?

  • Houby nenechávejte v košíku

    Po návratu z lesa houby okamžitě vyndejte z košíků, rozložte a nejpozději do 24 hodin zpracujte. Ať už tak, že z nich uvaříte chutný oběd, nebo že je usušíte, či naložíte. Jak na to se dočtete v dalších kapitolách.

  • Hlavně osušit!

    Čerstvé houby také nikdy nenechávejte ležet ve vodě. Ztratily by tak své aroma. Opláchněte je opatrně pod tekoucí vodou a do sucha otřete. Lepší kousky očistěte pouze měkkým štětečkem.

  • Použijte vlhkou utěrku

    Houby lze také uchovat čerstvé v chladničce pod vlhkou utěrkou, nebo v propíchaném papírovém sáčku.

  • Tenké plátky



    Houby určené k sušení musí být zdravé, čerstvé a nepřezrálé. Pokrájejte je nerezovým nožem na plátky, silné asi 4 mm, a rozložte na hliníkovou fólii, nebo pečicí papír tak, aby se vzájemně nepřekrývaly.

  • Lišky nesušit!


    K sušení jsou vhodné téměř všechny druhy hub s výjimkou lišek, které sušením tvrdnou a hořknou.

  • Jak dlouho je sušit v troubě?



    Správně usušené houby se musí lámat. Sušte je několik dní na vzdušném místě, nebo asi 5 hodin v troubě při teplotě 50 ºC. V pevně uzavřené nádobě vám vydrží až dva roky.

  • Oživte je vodou



    Před použitím namočte usušené houby nejméně na 20–30 minut do teplé vody a pak je důkladně vymačkejte. 

  • Co s houbovou vodou?


    Vodu, ve které jste namáčeli houby, nevylévejte! Výborně poslouží k přípravě chutné polévky nebo omáčky.

  • Před zmrazením je povařte



    Houby lze uchovávat i zmrazené. Očistěte je, nakrájejte a 2–3 minuty povařte, slijte, propláchněte studenou vodou a vložte do mrazicích sáčků. Vaří se proto, že některé druhy zmrazené za syrova mají sklon hořknout.

  • Jak zpracovat zmražené houby?


    Po vyndání z mrazničky houby nerozmrazujte, ale hned je zpracujte. Budou tak mít lepší chuť i konzistenci. Připravte z nich například dokonalé italské houbové risotto. Jak na to, se dozvíte ve videu:

    Recept na houbové rizoto: Je hned hotové a chutná skvěle • VIDEO: 

  • Zavařte je



    Chcete-li houby uchovat co nejvíce čerstvé, zavařte je do patentních sklenic. Tak neztratí nic ze své chuti ani vůně.

  • Pečte je 3-5 minut



    Při pečení opékejte větší kousky hub v rozpáleném tuku asi 3–5 minut. Takto upravené si zachovají plné aroma a jsou lehce stravitelné.

  • Duste je ve vlastní šťávě


    Houby duste vždy nakrájené nadrobno pouze ve vlastní šťávě. Teplota nesmí přesáhnout 100 ºC. Jen tak zůstanou zachovány minerální látky a aroma. Potom je můžete použít například do teplého salátu s houbami a kuřetem. Recept od šéfkuchaře Radka Davida naleznete ve videu:

    Recept na salát s houbami a kuřetem podle šéfkuchaře Radka Davida • VIDEO: 

  • Fritovat je můžete i neobalené

    Rozhodnete-li se houby fritovat,obalte kloboučky v těstíčku (v panádě, pivním těstě) a fritujte v horkém tuku při teplotě asi 170 ºC dozlatova. Lze je fritovat i neobalené, ale v tom případě musí být tuk dostatečně horký, aby houby nenasákly olejem.

  • Grilujte je s česnekem



    Při grilování potřete kloboučky česnekem a olejem (máslem) a několik minut grilujte na roštu. Teprve pak je osolte a opepřete. V alobalu trvá grilování o něco déle, asi 10–20 minut.



Autor: red, amp
Diskuse ke článku
.
DesktopMobile