Jedině tak si naplno vychutnáte houbařskou sezonu a následně i samotné nakládání hub, sušení nebo zmrazování. Na co si při výběru hub tedy dát pozor?
Než začneme s nakládáním...
● Jak snadno zavařit houby!
● Postup krok za krokem
● Čeho se při přípravě vyvarovat
● Jaké pití se hodí k houbám
● Na co si dát při výběru hub pozor!
● 1. Sbírejte jen ty druhy hub, které bezpečně rozpoznáte! Pamatujte, že některé houby: bedly, hřiby, klouzci, lišky, kozáci, holubinky a pýchavky mají druhy, které jedlé nejsou!
● 2. V žádném případě houby při sběru neochutnávejte! Podle chuti nelze jednoznačně rozpoznat, jestli e houba jedlá, nebo nikoli.
● 3. Nesbírejte ani příliš malé ani přerostlé houby. Dejte šanci k jejich další reprodukci.
● 4. Houby je nutné důkladně očistit a vykrájet ještě v den sběru!
● 5. Jestliže houby uskladníte na teplém místě bez přísunu vzduchu, zapaří se a dojde v nich k rozkladu bílkovin! Mohou tak způsobit zažívací potíže.
● 6. Jestliže se rozhodnete houby zmrazovat, musíte je spotřebovat do jednoho roku.
● 7. Nekonzumujte červivé houby! Červi do hub zanášejí mikroorganismy, které způsobují plísně, hnilobu aj. Takové houby jsou zdraví nebezpečné!
● 8. Vyvarujte se konzumaci hub na noc! Platí to především pro ty, kteří mají žaludeční potíže. Smaženice rozhodně nepatří mezi lehké pochoutky.
● 9. Nekombinujte houby s tvrdým alkoholem! Oproti skleničce vína může způsobit lehkou otravu.
● 10. Pokud se stane, že vám po houbách nebude dobře, okamžitě vyhledejte lékaře. Včasný zákrok zvyšuje naději na uzdravení!