Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

10 zásad správného výběru hub

Houby
22. srpna 2008 | 16:16

Houby jsou odjakživa velkou lahůdkou. Obsahují tělu prospěšné cukry, bílkoviny, aminokyseliny, stopové prvky i minerály. Při sběru ale buďte opatrní!

 

Jedině tak si naplno vychutnáte houbařskou sezonu a následně i samotné nakládání hub, sušení nebo zmrazování. Na co si při výběru hub tedy dát pozor?

Než začneme s nakládáním...

● Jak snadno zavařit houby!

● Postup krok za krokem

● Čeho se při přípravě vyvarovat

● Jaké pití se hodí k houbám

● Na co si dát při výběru hub pozor!


● 1. Sbírejte jen ty druhy hub, které bezpečně rozpoznáte! Pamatujte, že některé houby: bedly, hřiby, klouzci, lišky, kozáci, holubinky a pýchavky mají druhy, které jedlé nejsou!

● 2. V žádném případě houby při sběru neochutnávejte! Podle chuti nelze jednoznačně rozpoznat, jestli e houba jedlá, nebo nikoli.

● 3. Nesbírejte ani příliš malé ani přerostlé houby. Dejte šanci k jejich další reprodukci.

● 4. Houby je nutné důkladně očistit a vykrájet ještě v den sběru!

● 5. Jestliže houby uskladníte na teplém místě bez přísunu vzduchu, zapaří se a dojde v nich k rozkladu bílkovin! Mohou tak způsobit zažívací potíže.

● 6. Jestliže se rozhodnete houby zmrazovat, musíte je spotřebovat do jednoho roku.

● 7. Nekonzumujte červivé houby! Červi do hub zanášejí mikroorganismy, které způsobují plísně, hnilobu aj. Takové houby jsou zdraví nebezpečné!

● 8. Vyvarujte se konzumaci hub na noc! Platí to především pro ty, kteří mají žaludeční potíže. Smaženice rozhodně nepatří mezi lehké pochoutky.

● 9. Nekombinujte houby s tvrdým alkoholem! Oproti skleničce vína může způsobit lehkou otravu.

● 10. Pokud se stane, že vám po houbách nebude dobře, okamžitě vyhledejte lékaře. Včasný zákrok zvyšuje naději na uzdravení!

Autor: Anna Dlouhá