Prevencí rakoviny jsou různé druhy zeleniny bohaté na antioxidanty. Podle amerických odborníků jsou však houby těmito látkami zásobeny mnohonásobně více. Pojídáním žampionů, hlív a shiitake může člověk předejít poškozením buněk, a tím také rakovině. Odborníci z Pennsylvanie v čele s doktorem Joyem Dubostem provedli rozbor několika druhů hub, mezi nimi především žampionů, shiitake a hlív. A právě tolik oblíbené žampiony obsahem antioxidantů předčily dokonce rajčata, papriku, dýně, cukety, mrkev a fazolky. Přitom žampiony jako poměrně levné houby předčí obsahem účinných látek takové speciality, jako jsou opěvované houby shiitake nebo hlíva ústřičná. "Nemusíme jíst jen zeleninu, abychom do těla dostali dostatek antioxidantů. Pokud do svého jídelníčků zařadíte různé druhy hub společně se zeleninou, tělo získá celou škálu různých typů antioxidantů," potvrdil doktor Dubost. Antioxidanty v těle zneškodňují volné radikály - látky poškozující genetickou informaci v jádru buněk. Pokud se taková buňka s vadnou DNA začne množit, vzniká zhoubný nádor.
Zařaďte do svého jídelníčku různé druhy hub společně se zeleninou a vaše tělo získá celou škálu různých typů antioxidantů
Související články
Články odjinud