Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Průzkum odhalil: 83 % maminek neví, do kdy používat dětskou kosmetiku

Maminky si jsou vědomy, že pokožka dětí vyžaduje speciální péči. Tápou ale v otázce, jak dlouho by měla trvat.
26. října 2023 | 11:00

Většina matek v péči o dětskou pokožku věří přírodním výrobkům. Málo z nich si ale uvědomuje, že speciální péče je nezbytná až do šesti let dítěte. Nový výzkum od společnosti Weleda ukázal, jaké nesprávné představy mohou maminky mít ohledně péče o dětskou pokožku a jakou roli v tom hrají přírodní složky.

Dítě není malý dospělý, jak pravdivě říkávají pediatři. Platí to nejen například pro dětský imunitní systém, ale také pro největší orgán lidského těla: kůži. Když se dítě narodí, je jeho pokožka podstatně tenčí než pokožka dospělých, a je tedy mnohem citlivější a více zranitelná. Jak dítě roste, kůže se dále vyvíjí. Strukturou a funkcí se kůži dospělého podobá až přibližně od šestého roku života, ještě v období dospívání je však stále zranitelnější a náchylnější ke vzniku kožní infekce.

VIDEO: Dětské skupiny fungují už pro roční batolata. Není to brzy na kolektiv?

Video se připravuje ...
Dětské skupiny fungují už pro roční batolata. Není to brzy na kolektiv? • VIDEO: Videoredakce ženských webů

O nutnosti péče do šesti let věku ví jen 17 procent maminek

„Dětská pokožka je až pětkrát tenčí než kůže dospělého, takže neplní tak dobře ochrannou funkci před UV zářením, dehydratací nebo vznikem infekce, a to zejména u novorozenců a menších dětí. Kůže miminek je zároveň ještě imunologicky nezralá a zvýšeně propustná pro možné dráždivé a toxické látky. Častěji hrozí vznik infekcí a intoxikace,“ popisuje dermatoložka MUDr. Lucia Mansfeldová. „U dětí do šesti let pak stále přetrvává větší sklon k dehydrataci, a taky ke vzniku infekce, zejména z toho důvodu, že se pohybují v kolektivu,“ dodává.

O tom, že pokožka jejich dětí vyžaduje specifický přístup, jsou dnes maminky obecně dobře informované. Potvrzuje to průzkum značky Weleda, podle kterého celých 97 procent maminek používá pro své děti produkty určené k péči o dětskou pokožku. Povědomí o tom, do kdy je vlastně nutné věnovat dětské kůži zvláštní péči, ale bohužel již tak rozšířené není. Průzkum ukázal, že největší podíl – konkrétně 24 procent – respondentek si myslí, že dětská pokožka potřebuje speciální péči do tří let. Asi šest procent maminek dokonce uvádí nutnost speciální péče jen do jednoho roku věku dítěte. O potřebě speciální péče do šesti let ví jen 17 procent respondentek. Přibližně stejný podíl maminek pak otevřeně přiznává, že nevědí, do kdy se o pokožku svých dětí starat. „Maminky jsou si vědomy nutnosti péče o pokožku u miminek a batolat, předškolní dítě však v tomto ohledu již téměř považují za dospělého,“ potvrzuje ze své zkušenosti pediatrička MUDr. Kateřina Konopásková.

Téměř polovina maminek promazává dítě každý den

Jedním ze základů péče o dětskou pokožku je pravidelné promašťování. „Miminka mají snížený obsah podkožního tuku, předškoláky zase běžně trápí suchá kůže a atopický ekzém. Proto je u dětí potřeba pravidelně o kůži pečovat kvalitní a ideálně přírodní kosmetikou a často promazávat, čímž se posílí odolnost kůže a kožní bariéra. Promazávaná a opečovávaná pokožka je zároveň i lepší mechanickou bariérou proti drobným poraněním, jimiž by se do kůže mohla dostat infekce, například impetigo,“ upozorňuje dermatoložka Lucia Mansfeldová.

Důležitost promašťování kůže dle průzkumu maminky naštěstí nepodceňují. Celou pokožku dítěte každý den promazává 47 procent z nich, zhruba 22 procent pak obden. Asi 14 procent maminek maže své dítě dvakrát denně. Potřebnou hydrataci lze dítěti dopřát například přímo při koupeli, a to použitím vhodných produktů. Nejčastěji maminky koupel obohacují o oleje, které používá necelých 38 procent z nich. Používané oleje by přitom měly být co nejkvalitnější, přírodní a certifikované. „Přírodní přípravky jsou šetrné, jejich složení bývá jednoduché. Platí ostatně, že čím jednodušší složení, tím lépe. Doporučuji se zaměřit na měsíčkový olej, který má navíc i regenerační a hojivý účinek. Při výběru si dejte pozor, jakou přírodní kosmetiku zvolit. Certifikátů je dnes celá řada, a tak je dobré informovat se přímo o podmínkách dané certifikace,“ radí pediatrička Kateřina Konopásková.

I pokožka maminky potřebuje péči

Maminky by ovšem neměly zapomínat ani na péči o svou vlastní pokožku, především pak, pokud je během těhotenství trápily kožní problémy, které přetrvávají i po porodu. Důsledkem hormonálních změn může být kůže čerstvých maminek sušší, objevit se může i hormonální akné. Není výjimečné, že se pokožka ženy po porodu výrazně změní – mastná pokožka se najednou promění na suchou a podobně. Na kvalitě pleti se poté podepisují i další faktory spojené s novou mateřskou rolí: stres, nedostatek spánku, ale také zanedbání sebepéče.

Autor: Aneta Mrazilová