Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Má vaše dítě pár kil navíc? Mluvte s ním, ale nekritizujte ho

Jak mluvit s dětmi o jejich nadváze?
25. října 2023 | 06:00

Téma vzhledu je citlivé pro mnoho z nás. Dotýká se toho, jak se vidíme a prožíváme, co si o sobě myslíme, i jak předpokládáme, že nás vnímají druzí. Věřte, že ve většině případů i dítě ví, že má nějaká kila navíc. To, že o tom nemluví nebo situaci zlehčuje, či dokonce popírá, obvykle neznamená, že svoje kilogramy neregistruje. Jak s ním o tom mluvit? A čemu se naopak vyhnout?

Nekritizujte svůj vlastní vzhled

Často se stává, že rodiče negativně komentují to, jak sami vypadají. O svých nadbytečných kilogramech hovoří někdy až hanlivým způsobem. Vyjadřují se ke svému vzhledu velmi kriticky – buď sami o sobě, nebo navzájem s druhým rodičem. I když máte pocit, že to jsou výměny názorů, které vaše dítě nevnímá, často je tomu naopak. Děti jsou senzitivní k poznámkám svých nejbližších. Intuitivně cítí, že jsou rodiče součástí jich samých, a když slyší o tom, že „s tím břichem vypadám jak velryba“ nebo jak „všichni v rodině máme odporně tlustá stehna“ pak nemusíte vůči vzhledu dítěte říct nic ošklivého, ale dítě se stejně ošklivé vidí.  

Nekritizujte ani vzhled dítěte

Pokud vidíte, že váš potomek nabývá na váze, zaslouží si to svoji pozornost. Nicméně začít rozhovor slovy: „Nepřibral/a jsi nějak?“ nebo „Už to nejez, podívej se na sebe, jak vypadáš!“, pravděpodobně nenavodí atmosféru k otevřenému dialogu. Vězte, že se vyplatí začít spíše zájmem a otázkami. Co si myslí o některé celebritě s patrnou nadváhou, nebo o někom ve vašem okolí, kdo s obezitou bojuje. Zajímejte se o to, jak se cítí vaše dítě ve svém těle, jestli se mu dneska na kole jelo dobře, jak zvládá hodiny tělocviku nebo jak se sobě líbí v oblečení, které nosí. Dítě vás tak samo navede k tomu, jak vnímá své tělo a zda jej to trápí.

Nebagatelizujte

Pokud vám dítě svěří pohled na sebe sama, zacházejte s ním skutečně citlivě. Ať už vám přijde to, co řekne reálné, nebo naopak iracionální, zkuste se zdržet hodnocení. Zůstaňte u toho, že je to jeho autentický pohled a z toho je třeba vycházet.

Prevence dětské obezity

Projekt Prevence dětské obezity vznikl jako reakce na situaci, kdy počet dětí s obezitou roste, ale kapacita pediatrů naopak ubývá. Zdravotní problémy na obezitu navázané tak mnohdy zůstanou bez povšimnutí. Ani rodiče a pedagogové někdy neví, jak si s životním stylem dětí poradit a jak jim pomoci toto citlivé téma řešit. Projekt, za kterým stojí Společnost pro výživu, se jim snaží dát vodítko, jak v řešení správně postupovat.

Hlídejte své emoce, važte svá slova

Vlastní negativní emoce často vedou k tomu, že říkáme věci, kterých později litujeme. Potomek pak může mít pocit, že vás zklamal, může zažívat stud a vinu, což spíše povede k tomu, že se uzavře, než aby s vámi otevřeně mluvil o své tělesné hmotnosti. Takže toto téma s dítětem otevřete v příjemné atmosféře, když se všichni cítíte „v pohodě“ a přemýšlejte, co mu skutečně potřebujete sdělit.

Informujte a buďte upřímní

Budete-li s dítětem mluvit o tom, že by bylo vhodné, aby změnilo své jídelní a pohybové návyky, říkejte mu pravdu. Vysvětlujte, jak tělo funguje, co potřebuje a co mu naopak dobře nedělá, ale neděste ho. Informace podávejte tak, aby byly zajímavé. Jak na to? Poučení o tom, že vitamín C je důležitý pro imunitu, nezaujme dívku jdoucí do puberty pravděpodobně tolik, jako když jí řeknete, že jablka pomáhají růstu vlasů a vitamín C je dobrý na pleť.  

Posilujte sebevědomí

I přesto, že nárůst tělesné hmotnosti dítěte není dobré podceňovat, není ani dobré udělat z toho hlavní téma vaší rodiny. Připomínejte dětem jejich silné stránky, oceňujte jejich dobré vlastnosti, pochvalte jejich pozitivní chování. Ukažte jim, že vzhled je jen jednou stránkou toho, kým jsou. 

Jděte příkladem

Ať už máte sami kila navíc, nebo jste se svou postavou spokojeni, zdravý životní styl je pro každého. Základem je vytvořit dítěti dobré podmínky pro dlouhodobě udržitelné zdravé návyky a jít mu příkladem. Děti se učí především tím, co vidí a co žijí, ne co je jim teoreticky vštěpováno. Buďte v tom spolu jako rodina.

Autor: Aneta Mrazilová