Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Glosa: Padesát není nových třicet, je to daleko lepší!

Glosa: Padesát není nových třicet, je to daleko lepší!
10. prosince 2022 | 06:00

Děsíte se, že na vašem narozeninovém dortu bude hořet neskutečných padesát svíček a vy propadnete depce? Není třeba. I tenhle věk je fajn, ostatně jako každý jiný.

Chápu, že dneska stárneme trochu jinak než generace našich babiček, ale věta, že padesát je nových třicet, mě znervózňuje. Znamená to, že bych měla vypadat jako ve třiceti? Zvládnout se postarat o tři děti, chodit u toho do práce a ještě rozdávat úsměvy na všechny strany? Ne, tak to fakt nechci. Mám totiž tu výhodu, že jsem měla potomky poměrně brzy, takže dneska už jsou všichni dospělí a já chci po práci odpočívat nebo si užívat. Nechci se chlubit tím, co všechno zvládnu. Naopak. Jako největší bonus tohoto věku beru právě fakt, že můžu zpomalit, vyškrtat aktivity, které mě nebaví, nehonit se kvůli někomu jinému (a už vůbec ne kvůli tomu, abych si připadala jako třicátnice) a stát se konečně tak trochu sobcem, který myslí víc na sebe.

Honba za věčným mládím

autorka Majka Dvořáková

Ne, děkuju, ani to nechci. Jasně, nabízejí se nám vymoženosti estetické medicíny, a nemám nic proti nim. Proč si trochu nepomoct kvalitními krémy nebo botoxem, ale pokud se nenaučím přijmout svůj věk i s vráskami, kruhy pod očima nebo pigmentové skvrny, budu jen zbytečně vynervovaná a pachtění se za lichotkou „na svůj věk fakt nevypadáš“ mi nepomůže k lepšímu pocitu a ani vzhledu. Mimochodem, když jsem před pár dny viděla po půlroce svou kamarádku Monu, vypadala tak nějak mladší než obvykle. Pro svůj vzhled neudělala nic jiného, než že přijala život a samu sebe takovou, jaká je. „Jsem jako Radovan. Raduju se ze všeho. Z ranní mlhy, z praskání dřeva v kamnech… Teď jsem celou cestu zpívala a říkala si, jak je všude nádherně,“ prozradila omlazující recept. A ten funguje líp než všechny výplně a kyseliny světa.

Výhody padesátnic

- Mají už většinou odrostlé děti, takže kromě práce se můžou věnovat sobě nebo partnerovi.

- Vyškrtnou ze života všechno, co je netěší. Ať už jde o toxické přátele, horské túry, jídlo, které vařily kvůli dětem, nebo třeba jako já návštěvy hospod, z nichž jsem byla vždycky nervózní. 

- Míň se hádají, víc milují děti, vnoučata, kamarádky nebo rodiče. Já dnes kroutím hlavou nad tím, proč jsem vyváděla kvůli věcem, které mě na partnerovi štvaly. 

- Nosí věci, které jim sluší a nad závodem o to, kdo bude nejkrásnější holka z ulice, jen krčí rameny. Kdykoli vidím mega výstřih nebo crop top s odhaleným pupíkem, zavalí mě vlna radosti, že tohle já už řešit nemusím. 

- Padesátnice bývají své. Jako by teprve kolem tohoto věku přišla chvíle, kdy začnete brát život do vlastních rukou. Před tím totiž žijeme hlavně pro ostatní a pro zachování místa v rodině i společnosti. To už teď není třeba.

Tyhle ženy umějí stárnout 

Maye Musk (74):

Pro bývalou modelku muselo být těžké přijmout, že prostě stárne. Matka slavného Elona Muska to zvládla, přestala si barvit vlasy, a přesto (nebo právě proto) často plní titulní stránky časopisů.

Meryl Streep (73):

Pro mě je tato herečka nejvíc inspirativní. Je vždy sama sebou. Nikdy by se nesvěřila do rukou plastických lékařů, naopak přiznává, že díky stárnutí přicházejí zajímavé herecké nabídky.

Irena Obermannová (60):

Když se chystala na křest své nové knížky Přítelkyně, dala na sociální sítě fotku v džínách a podprsence. Proč ne? Žádná retuš, žádná velká stylizace, byla prostě taková, jaká je. Mě to nadchlo.

Na rozhovor a Irenou Obermannovou se podívejte ve videu:

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Ivan Hladík

Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE. 

Autor: Majka Dvořáková