Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nadchlo nás: Vánoce ponořené v knihách. Se kterými snadno utečete realitě?

  • Nadchlo nás: Vánoce ponořené v knihách. Se kterými snadno utečete realitě?
    13. prosince 2021 | 06:00

    Vánoce jsou kouzelné v tom, že se konečně zastavíme. Doslova. Užíváme si chvilek se svými nejbližšími, ale konečně zbude čas i pro nás samotné. Ať už ho využijeme pro útěk z reality sledováním vánočních filmů a pohádek nebo čtením poutavých knih. A právě na knihy jsme se v dnešním seriálu Nadchlo nás zaměřily.

    Které nám vyvolávají husí kůži, probouzí kreativitu, o které jsme předtím nevěděly, ale i tolik hřejivé pocity? Přečtěte si naše tipy a třeba budou pro vás popudem k dárku na poslední chvíli. Protože kniha nikdy neurazí, pokud znáte vkus obdarovaného!  

  • Martina, editorka webu Blesk pro ženy: Kontrast napínavých thrillerů a zimní romantiky

    Tipy na nákupy: Pomalu hořící oheň, autor Paula Hawkins, 399 Kč, koupíte na www.euromedia.cz; Ztracená sezona, autor Dot Hutchisonová, po slevě 339 Kč, koupíte na www.albatrosmedia.cz; Chata ve Švýcarsku, autor Julie Caplinová, po slevě 297 Kč, koupíte na www.grada.cz

    Velmi ráda odpočívám u čtení a obzvlášť tehdy, když je venku zima. Zalezu si pod deku s horkým čajem a ponořím se do příběhu. Miluji napínavé knížky, od kterých se nemohu odtrhnout, dokud nejsem na poslední stránce. A když je v závěru nečekaný zvrat, tak to je teprve to pravé pro mě! A mezi takové knížky Ztracená sezona a Pomalu hořící oheň rozhodně patří. První jmenovaná je od autorky Dot Hutchisonové. Přečetla jsem od ní všechny knihy, které vyšly. A obzvlášť její prvotina Sběratel motýlů je naprostá pecka. Pomalu hořící oheň napsala Paula Hawkins. Spousta z vás zná jistě film Dívka ve vlaku a právě ten byl natočen podle její knihy. A ta byla minimálně stejně dobrá jako filmové zpracování. Právě se začítám do jejího posledního počinu a už teď vím, že dnes dlouho nepůjdu spát. A abych po těchto napínavých příbězích trošku uklidnila nervy, mám připravenou Chatu ve Švýcarsku. Všechny knihy Julie Caplinové jsou spojeny s cestováním a jídlem. To jsou totiž autorčiny dva největší koníčky. A právě tuto knížku se chystám vzít si na hory. A udělám přesně to, co hlavní postava Mina! Dám si horkou sametovou čokoládu, budu koukat na zasněžené vrcholky hor (sice ne švýcarské, ale šumavské) a budu si užívat výhledu a romantického příběhu.

  • Kristýna, video editorka a správce sociálních sítí ženských webů: Čas na seberozvoj

    Tipy na nákupy: Miluj svůj život, autor Louise L. Hay, po slevě 212 Kč, koupíte na www.grada.cz; Zázračný úklid v hlavě – Kouzlo nehrocení, autor Sarah Knight, po slevě 229 Kč, koupíte na www.albatrosmedia.cz; Umění starých herbářů, kolektiv, po slevě 712 Kč, koupíte na www.albatrosmedia.cz

    Vánoce jsou krásný čas na to, sednout si v klidu s knihou v ruce a začíst se do příběhů nebo si jen tak listovat krásnými ilustracemi. Já patřím k těm, kteří se rádi začtou, a k mým oblíbeným knihám patří žánr seberozvoje, duchovna, ale i knihy o umění a kuchařky. Jakákoli kniha, která pojednává o tom, jak pracovat s myšlenkami, jak si udělat pořádek v hlavě, či dokonce jak udržet emoce na uzdě a vnímat je jako pozitivní věc, mě posouvá v mém životě dále. Sama se dokonce řadím mezi citlivější jedince, proto knihy Miluj svůj život či Zázračný úklid v hlavě jsou pro mě to pravé ořechové k zastavení se. Jak vnímám sama sebe? Jak vnímám své emoce, když přijde konflikt? Jak zacházet sama se sebou, když se zrovna nedaří? A za co být vděčná? Podstatná část je hlavně si uvědomit, za co jsem každý den vděčná.

    Knihy, které mě fascinují a dodají mi umělecký nádech dne, jsou knihy o umění nebo také krásně ilustrované knihy herbářů. Umění i vaření miluju, je to moje vášeň, ke které se strašně ráda vracím, když mám čas. Pokud vás bylinky i květiny zajímají, Umění starých herbářů se vám bude zaručeně líbit. Zjistíte dokonce, kolik vzácných druhů kytek, bylinek a odrůd v minulosti bylo – jak byl svět krásně pestrobarevný. Možná vás také bude mrzet, stejně jako mě, že se postupem času skoro všechny tyto původní krásné voňavé odrůdy vytratily kvůli genetickému modifikování. Inspirace je to ale nádherná, hned mám chuť si všechny ty krásné obrazy zarámovat! Tak si představuji volné chvíle s horkou čokoládou, dekou a zapálenou svíčkou s knihou v ruce. Kdo by tyto dlouhé zimní večery nemiloval?

  • Žaneta, redaktorka webu Blesk pro ženy: Probuzení kreativity

    Tip na nákup: Kreativní zápisník, autor René Nekuda, po slevě 224 Kč, koupíte na www.kosmas.cz

    Pokud toužíte po opravdovém odpočinku a útěku z reality, Kreativní zápisník od českého lektora tvůrčího psaní Reného Nekudy vám to zcela splní! Bude vám po čas adventních svátků skvělým zábavným společníkem, díky kterému překvapíte sebe samotné. Dokáže totiž ve vás probudit tolik kreativity, myšlenek a originálních nápadů, o kterých jste možná ještě předtím vůbec netušili. Je úžasný také pro rozvinutí slovní zásoby, zároveň pro procvičení vašeho mozku.

  • Aneta, redaktorka webu Blesk pro ženy: Romantické snění 

    Tip na nákup: 15 roků lásky, autor Patrik Hartl, po slevě 339 Kč, koupíte na www.knihydobrovsky.cz

    Knihy miluju, ale co se mi narodilo miminko, tak na čtení bohužel nemám tak úplně čas. Moc se ale těším na Ježíška, protože mi nadělí novou knihu od mého oblíbeného spisovatele Patrika Hartla – 15 roků lásky. A na tu si čas budu muset najít! Pokud vám jméno autora není cizí, tak jistě víte, že jeho knihy jsou laskavé, vtipné a nejeden z nás se v nich najde! I tentokrát jeho nový příběh pojednává o lásce. A já jako romantický snílek se nemůžu dočkat, až se do jeho písmenek opět ponořím. Pokud sháníte dárek k Vánocům, 15 roků lásky bude rozhodně trefa do černého!

  • Gábi, redaktorka webu Blesk pro ženy: Vstup do neznáma, umění i chutě světa

    Tipy na nákupy: Dark web: Sex, drogy a bitcoiny, autor Dominik Stroukal, po slevě 237 Kč, koupíte na www.grada.cz; Chilli – průvodce světem pálivého jídla, autoři Dominika Wittenberg Gašparová, Magdalena Havlíková, po slevě 479 Kč, koupíte na www.albatrosmedia.cz; Oldřich Jelínek Známý Neznámý, autoři Edgar Dutka, Tomáš Prokůpek, Hana Nováková, Pavel Kořínek, Pavel Ryška, Milica Pechánková, Mgr. Hana Nováková, Eva Neumannová, 1992 Kč, koupíte na www.albatrosmedia.cz; Světové klenoty UNESCO, autor Jan Pohunek, po slevě 792 Kč, koupíte na www.albatrosmedia.cz

    Mé srdce plesá, když vidím nádherné publikace, které ukazují umělecká díla autorů. Vyvolává mi to doslova husí kůži! Stejně tak se vrhám po hlavě do neznáma, dobrodružného objevování i do sebevzdělávání, co se kultury, ale i kuchyně týče. Mám proto hned několik knižních must-have, o které se s vámi musím podělit. Které knižní tipy mě naprosto oslovily?

    Jednoznačně Dark web: Sex, drogy a bitcoiny. Protože záhady a tajemná nedostupná místa lákají všechny, ať jste dobrodruh nebo ne. Máme v sobě totiž něco, co nás nutí taková místa prozkoumávat, i když je v nás třeba jen malá dušička a netušíme, co všechno se stane, až to, co se tam skrývá, objevíme. V moderním světě už toho na prozkoumávání není tolik – dno oceánu, vesmír a pak je tu dark web! Místo, kde se skrývá spousta nelegálního, ale pokud víte, jak s tím pracovat, i mnoho šikovného. Tak kdo by nechtěl takového průvodce doma?

    Absolutním protipólem je pak Chilli – průvodce světem pálivého jídla. Tato kniha má své fanoušky a totální fanatiky, již bez ní nedají ani ránu. Mám několik takových mezi svými kamarády a pálivá omáčka v kabelce hned vedle rtěnky a pudřenky už mě opravdu nemůže překvapit. Tahle kniha mě zajímá z několika důvodů. Jedním je fakt, že chilli miluji a moc ráda se dozvím vše o historii a legendách, jimiž jsou tyhle papričky opředeny. Druhým je to, že znám jednu z autorek, a tudíž mě zajímá, jak tuhle chilli bibli napsala a co všechno se na bezmála tři sta stranách dozvím!

    A konečně jsme u té husiny! Tu mi nahání kniha Oldřich Jelínek Známý Neznámý. Publikace, která ukazuje malíře, grafika, ilustrátora a kreslíře Oldřicha Jelínka, který emigroval kvůli totalitnímu režimu do Německa, a možná proto není tak známý. V každém případě si naši pozornost rozhodně zaslouží. Stejně tak jako Světové klenoty UNESCO – kniha, která spojuje hned několik vášní. Vášeň pro dobrodružství, cestování, objevování, kulturu, umění, přírodu a kdo ví, co ještě. Je nabita poklady UNESCO, jež jsou rozesety po celém světě. Tuhle knihu můžete vzít, můžete zavřít oči a otevřít na nahodilé stránce a podle toho naplánovat svou další cestu. Je to jako cestovat prstem po mapě, jen od jedné krásy světa k druhé. Je to kniha, díky které se pokocháte nádhernými fotografiemi míst a památek, a srdce dobrodruha začne bít o něco rychleji a zatoužíte okamžitě kupovat letenky a vyrazit do světa! Už jen to cestování ze strany na stranu je vzrušující!

Autor: Žaneta Podlahová
Klíčová slova:  vánoce 2021, trendy, knihy, nadchlo nás
Diskuse ke článku
.