1. Řezy s marshmallows a bílou čokoládou
Doba přípravy: 40 minut
Budete potřebovat (na 15 kusů):
* 360 g bílé čokolády
* 125 g pěnových bonbonů
marshmallows (půl balíčku)
* hrst sušených brusinek
* 120 g hrubě nasekaných
lískových ořechů
* 1/2 hrnku strouhaného kokosu
* plátkový kokos na ozdobu
Postup:
Čokoládu nalámejte a dejte rozpustit do vodní lázně nebo mikrovlnné trouby na 1–2 minuty na střední výkon. Každých 30 vteřin otevřete dvířka a promíchejte ji. Marshmallows nakrájejte na větší kousky. Smíchejte čokoládu, brusinky, ořechy a vylijte na menší plech vyložený pečicím papírem. Marshmallows zatlačte vařečkou dovnitř, posypejte plátkovým kokosem a nechte ztuhnout. Ostrým nožem opatrně krájejte na čtverečky.
2. Máslové kuličky v praženém kokosu
Doba přípravy: 45 minut
Budete potřebovat (na 25–30 kusů):
- na hmotu:
* 150 g krupicového cukru
* 200 g strouhaného kokosu
* 200 g sušeného mléka
* 10 ml vody
* 5 ml rumu
* 180 g másla
* 100 g mandlí
- na obalení:
* bílou čokoládu
* plátky kokosu
Postup:
Zahřejte máslo s cukrem, přidejte strouhaný kokos, sušené mléko, přilijte vodu a rum a chvíli zahřívejte, ale nevařte. Za stálého míchání uhněťte tužší, lepivou hmotu, kterou nechte na chvíli zchladnout. Tvořte z ní kuličky a dovnitř každé vložte mandli. Nechte odpočinout. Mezitím si lehce opražte na pánvičce plátky kokosu a ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Kuličky obalujte nejprve v čokoládě a pak v plátcích kokosu. Dejte ztuhnout do chladničky.
3. Ořechové válečky
Doba přípravy: 50 minut
Budete potřebovat (na asi 10 kusů):
- na tmavou hmotu:
* 150 g mletých ořechů
* 110 g moučkového cukru
* 2 lžíce rumu
* 2 lžíce kokosu
* máslo podle potřeby
* 2 lžíce kakaa
- na světlou hmotu:
* 500 g bílého marcipánu
- na obalení:
* čokoládovou polevu
* 100 g nahrubo drcených ořechů
Postup:
Na přípravu tmavé hmoty smíchejte máslo, ořechy, cukr, kokos, kakao a rum, připravte těsto a dejte ho odležet ve fólii do chladničky. Z marcipánu utvořte dlouhý úzký váleček a nechte ho také zabalený do fólie ztuhnout v chladničce. Na vále rozložte mikrotenovou fólii a rozválejte na ní tmavou hmotu na obdélník. Položte na ni marcipánový váleček a pomocí mikrotenu kolem něho opatrně srolujte tmavou hmotu. Nechte ztuhnout v chladničce a rozkrájejte na asi 6cm válečky. Polijte rozehřátou čokoládovou polevou a obalte v drcených oříšcích. Cukroví uložte do chladničky.
4. Griotkové kuličky v čokoládovém kabátku
Doba přípravy: 40 minut
Budete potřebovat (na 25–30 kusů):
- na těsto:
* 220 g dětských piškotů
* 100 g hery
* 100 g moučkového cukru
* 50 g mletých ořechů
* 30 g kakaa
* 100 ml griotky
* 2 lžíce medu
- na ozdobu:
* koupenou polevu z tmavé čokolády
* citronovou polevu (1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci horké vody, 100 g moučkového cukru)
Postup:
Z dětských piškotů, hery, moučkového cukru, mletých ořechů a kakaa vypracujte tužší hmotu, k té přidejte griotku a med. Tvarujte do kuliček a nechte vychladit. Rozehřejte polevu podle návodu, obalte v ní kuličky a nechte ztuhnout. Na přípravu polevy umíchejte horkou vodu s citronovou šťávou a cukrem. Pokud bude příliš tekutá, přisypejte cukr, v opačném případě zřeďte vodou. Polevu dejte do cukrářského sáčku a ozdobte povrch kuliček. Kuličky můžete servírovat v papírových košíčcích.
5. Pralinkový talíř
Doba přípravy: 40 minut
Budete potřebovat (na 40 kusů):
* 600 g práškového cukru
* několik kapek citronové šťávy
* 600 g loupaných lískových oříšků
* pokrájené neloupané mandle
* 2 lžíce oleje
* 250 g rozpuštěné čokolády
a nasekané lískové oříšky
Postup:
V malém hrnci na mírném ohni rozpusťte cukr s několika kapkami citronové šťávy. Přidejte ořechy, mandle a za stálého míchání nechte směs zkaramelizovat. Vylijte ji na plech dobře vymazaný olejem a nechte vychladnout. Krokant pak nasekejte najemno a smíchejte se dvěma třetinami čokolády. Z hmoty lžičkou odebírejte stejné kousky, ze kterých vytvoříte kuličky. Obalte je ve zbytku čokolády. Část z nich ještě v nasekaných oříšcích. Pralinky musí alespoň 10 minut tuhnout. Cukroví můžete vylepšit ozdobnými špejlemi.
6. Krémové bábovičky
Doba přípravy: 40 minut
Budete potřebovat (na 8 kusů):
- na hmotu:
* 1 balíček drcených kakaových sušenek
* hrst drcených ořechů
* 80–100 g másla
1 lžíci rumu
- na nugát:
* 2 ledové kaštany
* 1 lžičku másla
- na krém:
* 1/2 balení mascarpone
* 1/2 šlehačky
* cukr dle chuti
* rum
* kakao nebo instantní káva na posyp
- na karamel na ozdobu:
* 3 lžíce krupic cukru
* rybízový džem nebo brusinky
Postup:
Všechny ingredience na přípravu hmoty smíchejte, utvořte kuličky, které vtlačte rovnoměrně do silikonových košíčků. Nechte ztuhnout v lednici. Ledové kaštany rozlámejte a ve vodní lázni je s kouskem másla nechte rozpustit. Košíčky opatrně vyjměte ze silikonu, naplňte krémem a opět nechte ztuhnout.
Z ingrediencí vyšlehejte krém a cukrářským sáčkem naplňte košíčky a dejte je do chladničky. Z cukru pomalým varem a za stálého míchání svařte karamel, na pečicí papír pomocí lžíce nanášejte kulaté tvary, nechte ztuhnout, opatrně sloupněte z papíru a dozdobte košíčky. Na náplň ještě dejte brusinku nebo kousek džemu.