Úterý 29. září 2020
Svátek slaví Michal, zítra Jeroným
Oblačno, déšť 14°C

10 skvělých cukroví na poslední chvíli

22. prosince 2011 | 12:07

Nestihla jste napéct? Tohle cukroví přípravu na poslední chvíli přímo vyžaduje, protože ho nelze dlouho skladovat. Navíc podle našich receptů nachystáte exkluzivní kousky, které budou všichni milovat.

5. Řezy s marshmallows a bílou čokoládou

Doba přípravy: 40 minut

Budete potřebovat (na 15 kusů):
* 360 g bílé čokolády
* 125 g pěnových bonbonů
* Marshmallows (půl balíčku)
* hrst sušených brusinek
* 120 g hrubě nasekaných
* lískových ořechů
* 1/2 hrnku strouhaného kokosu
* plátkový kokos na ozdobu

Postup:
Čokoládu nalámejte a dejte rozpustit do vodní lázně nebo mikrovlnné trouby na 1–2 minuty na střední výkon. Každých 30 vteřin otevřete dvířka a promíchejte ji. Marshmallows nakrájejte na větší kousky. Smíchejte čokoládu, brusinky, ořechy a vylijte na menší plech vyložený pečicím papírem. Marshmallows zatlačte vařečkou dovnitř, posypejte plátkovým kokosem a nechte ztuhnout. Ostrým nožem opatrně krájejte na čtverečky.

6. Máslové kuličky v praženém kokosu

Doba přípravy: 45 minut

Budete potřebovat (na 25–30 kusů):

- na hmotu:
* 150 g krupicového cukru
* 200 g strouhaného  kokosu
* 200 g sušeného mléka
* 10 ml vody
* 5 ml rumu
* 180 g másla
* 100 g mandlí

- na obalení:
* bílou čokoládu
* plátky kokosu

Postup:
Zahřejte máslo s cukrem, přidejte strouhaný kokos, sušené mléko, přilijte vodu a rum a chvíli zahřívejte, ale nevařte. Za stálého míchání uhněťte tužší, lepivou hmotu, kterou nechte na chvíli zchladnout. Tvořte z ní kuličky a dovnitř každé vložte mandli. Nechte odpočinout. Mezitím si lehce opražte na pánvičce plátky kokosu a ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Kuličky obalujte nejprve v čokoládě a pak v plátcích kokosu. Dejte ztuhnout do chladničky.

7. Ořechové válečky

Doba přípravy: 50 minut

Budete potřebovat (na asi 10 kusů):

- na tmavou hmotu:
* 150 g mletých ořechů
* 110 g moučkového cukru
* 2 lžíce rumu
* 2 lžíce kokosu
* máslo podle potřeby
* 2 lžíce kakaa

- na světlou hmotu:
* 500 g bílého marcipánu

- na obalení:
* čokoládovou polevu
* 100 g nahrubo drcených ořechů

Postup:
Na tmavou hmotu smíchejte máslo, ořechy, cukr, kokos, kakao a rum, připravte těsto a dejte ho odležet ve fólii do chladničky. Z marcipánu utvořte dlouhý úzký váleček a nechte ho také zabalený do fólie ztuhnout v chladničce. Na vále rozložte mikrotenovou fólii a rozválejte na ní tmavou hmotu na obdélník. Položte na ni marcipánový váleček a pomocí mikrotenu kolem něho opatrně srolujte tmavou hmotu. Nechte ztuhnout v chladničce a rozkrájejte na asi 6cm válečky. Polijte rozehřátou čokoládovou polevou a obalte v drcených oříšcích. Uložte do chladničky.

8. Griotkové kuličky v čokoládovém kabátku

Doba přípravy: 40 minut

Budete potřebovat (na 25–30 kusů):

- na těsto:
* 220 g dětských piškotů
* 100 g hery
* 100 g moučkového cukru
* 50 g mletých ořechů
* 30 g kakaa
* 100 ml griotky
* 2 lžíce medu

- na ozdobu:
* koupenou polevu z tmavé čokolády
* citronovou polevu (1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci horké vody, 100 g  moučkového cukru)

Postup:
Z dětských piškotů, hery, moučkového cukru, mletých ořechů a kakaa vypracujte tužší hmotu, ke které přidejte griotku a med. Tvarujte do kuliček a nechte vychladit. Rozehřejte polevu podle návodu, obalte v ní kuličky a nechte ztuhnout. Na polevu umíchejte horkou vodu s citronovou šťávou a cukrem. Pokud bude příliš tekutá, přisypejte cukr, v opačném případě zřeďte vodou. Polevu dejte do cukrářského sáčku a ozdobte povrch kuliček. Kuličky můžete servírovat v papírových košíčcích.

9. Pralinkový talíř

Doba přípravy: 40 minut

Budete potřebovat (na 40 kusů):
* 600 g práškového cukru
* několik kapek citronové šťávy
* 600 g loupaných lískových oříšků
* pokrájené neloupané mandle
* 2 lžíce oleje
* 250 g rozpuštěné čokolády
nasekané lískové oříšky

Postup:
V malém hrnci na mírném ohni rozpusťte cukr s několika kapkami citronové šťávy. Přidejte ořechy, mandle a za stálého míchání nechte směs zkaramelizovat. Vylijte ji na plech dobře vymazaný olejem a nechte vychladnout. Krokant pak nasekejte najemno a smíchejte se dvěma třetinami čokolády. Z hmoty lžičkou odebírejte stejné kousky, ze kterých vytvořte kuličky a obalte je ve zbytku čokolády. Část z nich ještě v nasekaných oříšcích. Pralinky musejí alespoň 10 minut tuhnout. Můžete je vylepšit ozdobnými špejlemi.

10. Krémové bábovičky

Doba přípravy: 40 minut

Budete potřebovat (na 8 kusů):

- na hmotu:
* 1 balíček drcených kakaových sušenek
* hrst drcených ořechů
* 80–100 g másla
1 lžíci rumu

- na nugát:
* 2 ledové kaštany
* 1 lžičku másla

- na krém:
* 1/2 balení mascarpone
* 1/2 šlehačky
* cukr dle chuti
* rum
* kakao nebo instantní káva na posyp

- karamel na ozdobu:
* 3 lžíce krupic cukru
* rybízový džem nebo brusinky

Postup:
Všechny ingredience na hmotu smíchejte, utvořte kuličky, které vtlačte rovnoměrně do silikonových košíčků. Nechte ztuhnout v lednici. Ledové kaštany rozlámejte a ve vodní lázni je s kouskem másla nechte rozpustit. Košíčky opatrně vyjměte ze silikonu, naplňte krémem a opět nechte ztuhnout.
Z ingrediencí vyšlehejte krém a cukrářským sáčkem naplňte košíčky a dejte je do chladničky. Z cukru pomalým varem a za stálého míchání svařte karamel, na pečicí papír pomocí lžíce nanášejte kulaté tvary, nechte ztuhnout, opatrně sloupněte z papíru a dozdobte košíčky. Na náplň ještě dejte brusinku nebo kousek džemu.

Prvních pět receptů na skvělé rychlé cukroví najdete ZDE

10 báječných receptů na nepečené cukroví

Autor: Ilona Kasalová, Blanka Dražanová, Kbak
Diskuse ke článku
.