Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bramborový salát 4x jinak: Zkuste letos jinou variantu!

24. prosince 2011 | 09:01

Na svátečním stole je nenahraditelný. S osmaženým kaprem nebo kuřecím řízkem ladí dokonale. Zkuste si však letos pro změnu připravit originální variantu. Pochutnáte si.

 

S celerem

Doba přípravy: 30 minut

Budete potřebovat (pro 6 osob):

300 g brambor , 50 g sterilovaných okurek , 50 g oleje

+ na nálev:
150 g celeru, 50 g cibule, sůl, ocet, krystalový cukr, mletý černý pepř

Bramborový salát s celerem
Autor: Dušan Křístek
Postup:
Uvařené brambory nakrájejte na plátky a zalijte horkým nálevem (viz recept níže). Přidejte pokrájené sterilované okurky, zakápněte olejem a zlehka promíchejte.

Nálev:
Do vroucí vody přisypejte sůl, přilijte ocet, přidejte pepř, cukr, očištěný celer nakrájený na plátky asi 3 milimetry silné. Povařte. Až bude celer měkký, přidejte cibuli nakrájenou na kolečka. Nechte přejít varem a odstavte z plamene.

Exotický

Doba přípravy: 35 minut

Budete potřebovat (pro 6 osob):


500 g brambor, 500 g červené řepy, 500 g banánů, 1 lžíci oleje, 2 lžíce petrželové natě, 2 stroužky česneku, 150 g zakysané smetany, 150 g bílého jogurtu, 180 g sýra Cottage, 1 lžičku koření na steak, 1 lžíci balzamikového octa, 1 lžičku mleté červené papriky, 50 g loupaného seznamu, sůl

Exotický bramborový salát
Autor: Dušan Křístek
Postup:
Brambory uvařte ve slupce doměkka. Po vychladnutí je oloupejte a nakrájejte na kolečka. Stejně tak i v páře uvařenou červenou řepu. Tu zakápněte navíc lžící oleje.

Banány pokrájejte na velmi tenká kolečka.
Petrželovou nať rozmixujte s jogurtem a zakysanou smetanou. Směs ochuťte rozmačkaným česnekem, octem, solí, kořením a přimíchejte sýr.

Do větší mísy vložte zeleninu, banány, směs a vše opatrně promíchejte. Dejte vychladit do ledničky. Na pánvi zatím nasucho opečte oloupaný sezam. Jednotlivé porce na talíři jím hustě posypejte.

Svěží s pažitkou

Doba přípravy: 40 minut

Svěží bramborový salát
Autor: Dušan Křístek
Budete potřebovat (pro 6 osob):
1 kg brambor, 2 čerstvé okurky, 2 stroužky česneku, 200–250 ml zakysané smetany, 2 bílé jogurty, 1 sýr Cottage s pažitkou (180 g), 1 lžičku citronové šťávy, 2 lžičky oleje, vegetu, kmín, mletý černý pepř, petrželovou nať

Postup:
Brambory uvařte ve a oloupané nakrájejte na plátky. Okurky důkladně omyjte a i se slupkou je nastrouhejte na hrubším struhadle. Oloupaný česnek rozmačkejte. Citronovou šťávu, olej, česnek a koření promíchejte s jogurtem a zakysanou smetanou. K této omáčce přidejte sýr Cottage a vše důkladně promíchejte. Směs navrstvěte na zeleninu a dejte na pár hodin odležet do ledničky.

S různými druhy salámů

Doba přípravy: 25 minut

Budete potřebovat (pro 6 osob):
1 kg brambor, 200 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 1 červenou cibuli, 2 vejce, 150 g různých měkkých salámů (šunkového, junioru, gothaje), 4 sterilované kyselé okurky, 200 g majonézy, 1 polévkovou lžíci hořčice, mletý černý pepř, sůl

Bramborový salát se salámem
Autor: profimedia.cz

Postup:
Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka. Po vychladnutí je pokrájejte na menší kostky. Vejce uvařte natvrdo, oloupejte, nakrájejte a přidejte k bramborám. Mix salámů pokrájejte na kostky a přidejte k bramborám a vejcím.

Očištěnou kořenovou zeleninu uvařte v osolené vodě doměkka, sceďte, nechte vychladnout a s okurkami nakrájejte na kostky. Přimíchejte k ostatnímu. Přidejte podle chuti majonézu, hořčici a nadrobno nakrájenou cibuli. Osolte a opepřete.

Štědrovečerní klasika: Bramborový salát a smažený kapr.
Autor: profimedia.cz

Autor: Nový čas pre ženy, kač, Kbak