Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Perníčky trochu jinak: Recepty na netradiční perníková těsta

Při přípravě perníku se používá cukr i med, někdy jenom samotný cukr a zpravidla také větší množství koření.
9. prosince 2011 | 12:49

Jejich kořeněná vůně krásně navodí sváteční náladu. Bez perníčků se svátky neobejdou. Upečte je ale v dostatečném předstihu, aby se hezky rozležely a byly krásně měkké.

Každá hospodyně má svůj zaručený recept na perníkové těsto. My vám dnes přinášíme několik netradičních variant, které klasické cukroví ozvláštní.

Perníkové těsto s ořechy:

1 kg hladké mouky, 250 g medu, 250 g mletých vlašských ořechů, 500 g práškového cukru, 5 vajec, 6 lžic másla, 2 balíčky prášku do perníku, kůra z 1 citronu, vejce na potření, případně mandle na ozdobení

Perníkové těsto  s kávou:

800 g hladké mouky, 200 g medu, 300 g práškového cukru, 3 lžíce kakaa, 2 lžičky jedlé sody, 1 lžička koření do perníku, 100 g rostlinného tuku na pečení, 50 ml černé kávy, 3 vejce, 1 vejce na potření

Perníkové těsto anýzové:

Do zdobení perníčků se ochotně zapojí i děti
Autor: profimedia.cz

80 g hladké mouky, 2 lžičky jedlé sody, 120 g tuku, 4 vejce, 4 lžíce medu, 2 lžíce anýzu, 280 g práškového cukru

Perníkové těsto smetanové:

180 g tekutého medu, 30 g práškového cukru, 250 g hladké mouky, 30 g mletých mandlí, 1 žloutek, 1 lžička koření do perníku, 1 lžička jedlé sody, 1 lžíce smetany na šlehání

 

Smíchejte si doma typické mleté perníkové koření

Potřebujete:

35 g skořice, 9 g nového koření, 2 g hřebíčku, 1 g muškátu, 2 g koriandru, 2 g zázvoru, 2 g kardamomu, 1 g fenyklu.

Zdobené perníčky

Doba přípravy: 80 minut
Doba pečení: 15 minut

Zdobené voňavé perníčky patří neodmyslitelně k vánočnímu období.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Vánoční kuchařka pro dceru (Smart Press), Pečivo pro slavnostní příležitosti (Ikar)

Budete potřebovat (na 80 kusů):

100 hery
650 hladké mouky
250 g moučkového cukru
100 g medu
4 žloutky
1 lžíci kakaa
1 lžíci rumu
2 lžičky jedlé sody
1 lžíci perníkového koření
2 lžíce teplého mléka

na polevu:

1 bílek
150 g moučkového cukru
1 lžičku citronové šťávy

Tuk nakrájejte na malé kousky, přidejte prosetou mouku s moučkovým cukrem a kakaem, med, rum, sodu, koření, žloutky a mléko. Všechny suroviny smíchejte, důkladně propracujte na tuhé těsto a nechte v chladu odležet nejlépe do druhého dne.
Odleželé těsto rozválejte na plát silný 3 mm a vykrajujte různé tvary. Můžete do nich udělat malou dírku, aby se pak daly zavěsit. Dejte je na plech a pečte při 160 °C asi 15 minut. Po upečení nechte vychladnout.
Z bílků, moučkového cukru a citronové šťávy vymíchejte hladkou hmotu na zdobení, naplňte do zdobicího sáčku a perníčky ozdobte podle našich vzorů.