Každá hospodyně má svůj zaručený recept na perníkové těsto. My vám dnes přinášíme několik netradičních variant, které klasické cukroví ozvláštní.
Perníkové těsto s ořechy:
1 kg hladké mouky, 250 g medu, 250 g mletých vlašských ořechů, 500 g práškového cukru, 5 vajec, 6 lžic másla, 2 balíčky prášku do perníku, kůra z 1 citronu, vejce na potření, případně mandle na ozdobení
Perníkové těsto s kávou:
800 g hladké mouky, 200 g medu, 300 g práškového cukru, 3 lžíce kakaa, 2 lžičky jedlé sody, 1 lžička koření do perníku, 100 g rostlinného tuku na pečení, 50 ml černé kávy, 3 vejce, 1 vejce na potření
Perníkové těsto anýzové:
80 g hladké mouky, 2 lžičky jedlé sody, 120 g tuku, 4 vejce, 4 lžíce medu, 2 lžíce anýzu, 280 g práškového cukru
Perníkové těsto smetanové:
180 g tekutého medu, 30 g práškového cukru, 250 g hladké mouky, 30 g mletých mandlí, 1 žloutek, 1 lžička koření do perníku, 1 lžička jedlé sody, 1 lžíce smetany na šlehání
Smíchejte si doma typické mleté perníkové koření Potřebujete: 35 g skořice, 9 g nového koření, 2 g hřebíčku, 1 g muškátu, 2 g koriandru, 2 g zázvoru, 2 g kardamomu, 1 g fenyklu. |
Zdobené perníčky
Doba přípravy: 80 minut
Doba pečení: 15 minut
Zdobené voňavé perníčky patří neodmyslitelně k vánočnímu období.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Vánoční kuchařka pro dceru (Smart Press), Pečivo pro slavnostní příležitosti (Ikar)
Budete potřebovat (na 80 kusů):
100 hery
650 hladké mouky
250 g moučkového cukru
100 g medu
4 žloutky
1 lžíci kakaa
1 lžíci rumu
2 lžičky jedlé sody
1 lžíci perníkového koření
2 lžíce teplého mléka
na polevu:
1 bílek
150 g moučkového cukru
1 lžičku citronové šťávy
Tuk nakrájejte na malé kousky, přidejte prosetou mouku s moučkovým cukrem a kakaem, med, rum, sodu, koření, žloutky a mléko. Všechny suroviny smíchejte, důkladně propracujte na tuhé těsto a nechte v chladu odležet nejlépe do druhého dne.
Odleželé těsto rozválejte na plát silný 3 mm a vykrajujte různé tvary. Můžete do nich udělat malou dírku, aby se pak daly zavěsit. Dejte je na plech a pečte při 160 °C asi 15 minut. Po upečení nechte vychladnout.
Z bílků, moučkového cukru a citronové šťávy vymíchejte hladkou hmotu na zdobení, naplňte do zdobicího sáčku a perníčky ozdobte podle našich vzorů.