Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Klíšťata útočí: Co dělat, aby vám už nepila krev?

  • Klíšťata od vás odeženou i někteří pomocníci ze spíže
    21. května 2023 | 06:00

    Jaro je v plném proudu a léto za dveřmi. Doma by, když je hezky, seděl asi jen málokdo. Kromě radostí spojených s letním obdobím na nás ale venku číhá i nebezpečí. Zvýšené aktivitě klíšťat a dalších parazitů se naštěstí dá poměrně účinně bránit i přírodní cestou. Jak vám pomůže pravidelné pití oblíbeného chmelového moku? Tohle jsou tipy na dostupné pomocníky bez chemie, kteří nepříjemný hmyz v čele s klíšťaty spolehlivě odpudí.

  • Vitaminy skupiny B

    I když zatím neexistují studie, které by to potvrdily, "béčko" klíšťatům nevoní. Důvody mohou být hned dva. Tím prvním je fakt, že se vitaminy skupiny B vypařují přes póry vrchní vrstvou pokožky a mají specifickou vůni, kterou my necítíme, ovšem klíšťata a další otravný hmyz jako komáři, ovádi nebo mouchy ano. Jeho pach jim zrovna nevoní, proto je od potenciálního zakousnutí do kůže většinou rovnou odrazuje. I když to není stoprocentně zaručené, je velká šance, že jeho dostatečný příjem bude fungovat i u vás.

    Další příčinou je menší míra pocení, na jehož regulaci se tyto prospěšné látky podílí. Nejsilnější odpudivé účinky by pak měl mít zejména vitamin B1 zvaný thiamin. Protože to ale není vědecky stoprocentně potvrzené, nic nezkazíte tím, že raději budete užívat stravu nebo doplňky stravy bohaté na celý komplex vitaminů skupiny B.

    VIDEO: Jak správně vytáhnout klíště? Podívejte se:

    Video se připravuje ...
    Jak správně vytáhnout klíště • VIDEO: Videohub

  • Pivo jako spolehlivý odpuzovač všeho hmyzu

    Bohatý na vitaminy skupiny B je oblíbený zlatavý mok. Pivo má také množství minerálů, jako jsou hořčík, draslík, křemík, chloridy, fosfor, sodík, a dalších prospěšných látek, například bílkovin, a nechybí mu ani spousta dalších vitaminů. Jeho pravidelné popíjení, pochopitelně v rozumné míře, vás tak vedle poskytnutí jiných zdravotních benefitů spolehlivě ochrání před klíšťaty. O důvod víc zajít si na jedno orosené, co říkáte?

  • K obědu nachystejte kynuté knedlíky nebo dezert s para ořechy

    Pomoct zapudit nevítané klíště umí i některé doma připravené pokrmy. Základem je, aby obsahovaly pivovarské kvasnice obohacené o vitaminy skupiny B. Je jedno, jestli máte zrovna chuť na kynuté ovocné knedlíky nebo lívance, všechno s obsahem kvasnic, tedy i "béčka", se v prevenci klíšťat počítá. Účinné jsou z tohoto hlediska ale i další potraviny jako například para ořechy nebo slunečnicová a sezamová semínka. Upečte si chléb se zdravými semínky nebo dezert s para ořechy a klíšťata už po vás nepůjdou.

  • Pochutnejte si na jídle s česnekem či cibulí

    Podle babských rad krvelačným parazitům nevoní česnek obsahující enzym salicin měnící tělesný odér ani cibule vylučující sírové složky. Pro klíště se díky nim stanete nevábnými. Chutný česnek a cibule tak mají, jak se zdá, skutečně široké spektrum přínosů pro zdraví a jeho ochranu.

  • Klíšťata zapudí domácí citrusový i bylinkový repelent

    Chcete-li se před klíšťaty ochránit raději bez chemie, zvládnete si i vy sami doma připravit jednoduchý, zato účinný repelent. Zejména v létě nejspíš oceníte osvěžující citrusový. Jak na to? Smíchejte dva litry vody s libovolnými citrusy, které máte zrovna po ruce — citrony, pomeranči, limetkami nebo grepy — a vše přiveďte k varu, vařte alespoň 1 hodinu na mírném plameni. Vzniklý nálev nechte vychladnout a potom ho sceďte. Studený ho přelijte do rozprašovače.

    Jestli máte raději bylinky, můžete si vyrobit například i rozmarýnový repelent. Dejte v hrnci vařit litr vody, přidejte 100 gramů čerstvého rozmarýnu nebo jiných bylinek a vše nechte společně louhovat. Směs nechte vystydnout, pak přilijte polévkovou lžíci bílého octa, promíchejte a vzniklý přírodní repelent sceďte a přelijte do prázdné lahvičky od spreje na vlasy nebo do rozprašovače. Kromě toho, že přestanete lákat klíšťata i komáry, budete příjemně a originálně vonět.

Autor: Tereza Brožová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...