Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Hrušky jako sladký symbol podzimu. Vychutnejte si je v lákavých receptech

12. září 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

I když letní měsíce utekly jako voda, období, kdy si můžeme užívat sezónní ovoce, ještě zdaleka nekončí! I pestrobarevný podzim v Česku totiž nabízí dobroty, s nimiž můžeme v kuchyni báječně čarovat. Sáhněte tentokrát třeba po hruškách a nechte se inspirovat našimi recepty!

Žádná zbytečná chemie, průmyslová hnojiva ani pesticidy. To vše vám zaručí hrušky, které byly vypěstované v režimu ekologického zemědělství. Nejenže potraviny a suroviny v bio kvalitě obsahují velké množství vitamínů a minerálů, ale navíc byly vyprodukovány v souladu s přírodou a přísnými pravidly, na něž dohlíží čtyři kontrolní organizace – KEZ, ABCert, Bureau Veritas nebo Biokont. V supermarketech biopotraviny jednoduše poznáte podle označení logy biolistu či biozebry. Více se o ekologickém zemědělství dozvíte na myjsmebio.cz.

Hrušky plněné plísňovým sýrem

Autor: Shutterstock

-          4 ks bio hrušek

-          200 g bio plísňového sýra typu niva

-          hrst bio vlašských ořechů

-          lžíce bio třtinového cukru

-          bio hřebíček

-          šťáva z bio citronu

-          bio máslo

-          250 ml vody

Vodu s cukrem, hřebíčkem a citronovou šťávou povařte v hrnci asi 5 minut, dokud směs nezhoustne. Hrušky oloupejte, rozkrojte na půlky a zbavte jádřinců. Vložte do připravené vody s kořením a chvíli společně povařte. Dejte pozor, aby se hrušky zcela nerozpadly. Poté je vyjměte, nechte okapat a vychladnout. Následně vyšlehejte změklé máslo a smíchejte se sýrem. Nakonec hrušky naplňte sýrovým krémem a posypte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. Pro hezký efekt můžete ještě dozdobit vanilkou a badyánem

Opečená bagetka s krémovým sýrem a hruškami

Autor: Shutterstock

-          bio bagetka

-          2 lžíce bio olivového oleje

-          2 bio hrušky

-          hrst bio vlašských ořechů

-          hrst bio lískových ořechů

-          300 g bio čerstvého sýra typu ricotta

-          lžíce bio medu

Bagetku nakrájejte na plátky, které z obou stran potřete olivovým olejem a rozložte je na plech vystlaný pečicím papírem. Při teplotě 180 stupňů je pečte v troubě přibližně 5 minut, dokud nezezlátnou. Hrušky omyjte, rozkrojte napůl, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Na pánvi si rozehřejte máslo, hrušky orestujte a přidejte nahrubo nasekané vlašské a lískové ořechy. Opečené bagetky potřete sýrem smíchaným s medem, poklaďte hruškami s ořechy a podávejte.

Hruškovo-pomerančový pečený čaj

Autor: Shutterstock

-          bio pomeranč

-          2 bio hrušky

-          bio skořice

-          bio hřebíček

-          šťáva z bio citronu

-          2 ks bio cukru

-          lžíce bio třtinového cukru

-          1 dcl rumu

Pomeranče a hrušky opláchněte, zbavte slupek a hrušky také jádřinců. Ovoce nakrájejte na malé kostičky, vložte do misky, přidejte cukr, rum, koření, citronovou šťávu a důkladně promíchejte. Směs rozložte na pekáč a pečte při teplotě 180 stupňů přibližně 60 minut. Po vyjmutí z trouby naplňte vymyté sklenice směsí, pečlivě uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte přibližně 8 hodin odpočívat. Pro finální přípravu čaje dejte do hrnečku dvě lžičky zavařené směsi, zalijte vroucí vodou, nechte 5 minut louhovat a podávejte.

Lákají vás naše recepty? Pokud milujete sušené ovoce, povidla i mošty, zavítejte do Ekosadů Komňa, kde seženete všechny tyhle dobroty v bio kvalitě. Více na ekosadykomna.cz.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

BIO SOUTĚŽ

Autor: myjsmebio.cz

Do konce měsíce záři můžete navíc za nákup biopotravin soutěžit o jednu ze 12 elektrokoloběžek! Soutěž probíhá v prodejních sítích Albert a více informací se dozvíte na myjsmebio.cz. Tak se nezapomeňte zapojit!

Video se připravuje ...