Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Jak to chodí na farmě? Děti to už ví

Děti z Dětského domova Most sledují, jak probíhá setí salátu
4. července 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Také si rády připravujete k obědu či večeři salát? Napadlo vás, kolik práce, času a energie se za ním ukrývá? Co obnáší pěstování zeleniny v Polabí, zjistily děti z Dětského domova Most. Díky Albertu a jeho nadačnímu fondu se vydaly za jedním z pěstitelů, jenž do jeho prodejen dodává různé druhy salátů, kukuřici, cibuli či dýně.

Děti vyrůstají uprostřed sídliště, kde si jenom těžko vysadí vlastní rostlinky. Návštěva u společnosti G´s je tak vítaným zpestřením. Prohlídka začíná ve skleníku v Ostré nad Labem. Kvůli bezpečnosti dostávají děti reflexní kšiltovky. S neskrývanou radostí hned předvádí svou kreativitu v jejich nošení. A hurá do skleníku. „Tady je vedro,“ shodují se. „Jeej, to je obrovské,“ zaznívá ze skupinky.

Za svým průvodcem míří k prvnímu stroji, který úplně sám seje semínka salátů do výsadbových květináčků. Ty následují do hlavní části skleníku, kde se počká, až rostlinkám vyroste několik prvních lístečků a pak zamíří přes otužovnu na pole. Děti obdivují stroje, které s prací pomáhají a ptají se, co dělají. Zjišťují, že obstarávají většinu práce, včetně zalévání.  

Děti prozkoumaly, jak v Polabí sklízí salát Little Gem
Autor: Albert Česká republika, s.r.o.

Z pole až na talíř

Skupinka přijíždí na pole. „To je salát?“ ozývá se z mikrobusu. „Ale nějaký jiný,“ odpovídá holčička zezadu. Mají pravdu, pracovníci sklízí a rovnou na poli balí, etiketují a ukládají do beden salát Little Gem. Děti postupně obhlíží sklizeň a ochutnávají čerstvě utržený salát. „Jsme jako králíci,“ smějí se, a zároveň se shodují, že práce na poli není jenom tak.

„Na hektar sázíme 140 tisíc kusů salátů, a to hned do šesti řádků vedle sebe,“ vysvětluje Michaela Černá, obchodní ředitelka G´s. Řádky jsou obdivuhodně rovné, což je dáno tím, že traktor naviguje GPS.

To však není jediná moderní technika, kterou pěstitel v Polabí využívá. Děti i dospělé osazenstvo překvapuje autonomní robot, který se po poli pohybuje úplně sám. A co víc, dokonce se dokáže učit z vlastních chyb. Jeho úkolem je sít a plít. Je to pracovník k nezaplacení a zároveň i jediný v Čechách.

Salát děti rovnou na poli i ochutnaly
Autor: Albert Česká republika, s.r.o

Půda si potřebuje i odpočinout

Holky a kluk zjišťují, že saláty, cibuli či řapíkatý celer, který zde pěstují, nejde pořád dokola sázet a sklízet. „Ve chvíli, kdy dojde ke sklizni třeba salátu, pole už není znovu oseto, ale zbytky zaoráme, čímž dodáme půdě nejpotřebnější živiny. Na poli pak vysejeme pouze čirok, ten nezpracováváme, ale necháme ho jen trochu vyrůst a pak ho zaoráme, abychom dali půdě další živiny,“ uvádí příklady péče Michaela Černá.

Děti se dnes přesvědčily, že cesta salátu či cibule až na jejich stůl není jenom tak a shodují se, že si zeleniny budou ještě více vážit.

Prohlídku výprava zakončila na poli, kde právě sel zelí autonomní robot
Autor: Albert Česká republika, s.r.o