Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Virus přežije na madle autobusu i dva dny. Víte, jak si správně mýt ruce?

3. března 2020 | 13:35

Ať už jde o koronavirus nebo virus chřipky, například na madle v autobuse nebo tramvaji může přežívat i dva dny. O to je důležitější si mýt si ruce skutečně správně. Víte, jak na to?

Osmdesát procent všech infekčních nemocí se šíří právě rukama,“ říká Petra Nekvapilová ze Státního zdravotního ústavu s tím, že na hladkých površích může virus vydržet až 48 hodin. Riziková jsou hlavně místa, kterých se během dne dotýká mnoho lidí. Kromě zmíněných držáků ve veřejné dopravě jsou to například madla nákupních košíků, bankovky, tlačítka zvonků a výtahů, vodovodní baterie nebo dveře od veřejných a společných toalet. A taková počítačová myš je 3x špinavější než toaletní prkénko, klávesnice dokonce až 5x.

Jak si správně mýt ruce? Většina lidí to neumí

Právě mytí rukou je nejjednoduší prevencí proti infekčním nemocem, a nejde jen o právě aktuální koronavirus a chřipku. Mýdlo a voda vás chrání i před žloutenkou typu A,  salmonelou nebo rotavirem, musí se ale používat správně.

Jak si tedy mýt ruce? Pečlivě se věnujte nejen svým dlaním, ale i hřbetům rukou a také prstům. Zabrat by vám to mělo celkem 15 až 20 sekund, podrobný návod mytí rukou najdete ve fotogalerii. Je celkem pravděpodobné, že správný postup neznáte. Podle údajů Státního zdravotního ústavu si totiž 95 procent lidí myje ruce špatně. Další zarážející čísla: 7 procent žen a 15 procent mužů si nemyje ruce po použití toalety a dokonce polovina mužů nepoužívá mýdlo.

Jak správně používat dezinfekci rukou?

Pokud jste na cestách nebo třeba ve městě na nákupu, použijte dezinfekci na bázi alkoholu, antibakteriální gel nebo antibakteriální ubrousek. „U gelu aplikujte množství o velikosti kávové lžičky do dlaně a vmasírujte ho do obou rukou, dokud se úplně nevsákne a nezaschne. Při použití antibakteriálního ubrousku postupujte podobně jako při technice správného mytí, jen mezi ruce vložte dezinfekční ubrousek. Celé to trvá 20 až 30 sekund,“ doplňuje Petra Nekvapilová.

Které potraviny pomohou nastartovat imunitní systém a pomoci v boji s virovým onemocněním? Čtěte zde>>>

Autor: taj
Video se připravuje ...