Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šokující zjištění! Rakovina u žen souvisí s věkem otce při jejich početí

 Zatímco věk matky při porodu nemá na jakýkoliv druh rakoviny u dcery vliv, věk otce je bohužel spojen se zvýšeným rizikem, že žena v dospělosti onemocní.
17. dubna 2014 | 11:00

Provedené výzkumy hovoří jasně. Stáří otce v době početí jeho dcery může ovlivnit skutečnost, že v dospělosti onemocní rakovinou prsu, vaječníků nebo dělohy.

"Naše výsledky ukazují, že především věk otce souvisí se širokým spektrem účinků na zdraví a vývoj potomstva," uvedla doktorka Yani Lu, která celý výzkum vedla.

Tým vědců z Institutu City of Hope v Kalifornii zapojil do svého výzkumu, který trval dlouhých patnáct let, více než sto třicet tisíc žen. A výsledky jsou překvapivé. Zatímco věk matky při porodu nemá na jakýkoliv druh rakoviny u dcery vliv, věk otce je bohužel spojen se zvýšeným rizikem, že žena v dospělosti onemocní.

"Zjistili jsme, že mladý otcovský věk, stejně jako pokročilé otcovský věk, zvyšuje riziko rakoviny prsu. A také jsme prokázali, že mladý otcovský věk zvyšuje riziko vzniku rakoviny vaječníků," dodala doktorka Lu.

Otec
Autor: Shutterstock.com

Ženy, které se narodily otcům ve věku do 20 měly o neuvěřitelných 35 procent vyšší riziko vzniku rakoviny prsu a více než dvakrát vyšší riziko vzniku rakoviny vaječníků ve srovnání s těmi, které se narodily mužům ve věku od 25 do 29 let.

Výsledky výzkumu tedy jasně prokázaly, že by muži neměli s otcovstvím příliš spěchat. Zároveň by ale zase neměli ani dlouho váhat, protože ženy narozené otcům, jejichž věk se pohyboval mezi 30-34 roky, měly o 25 procent vyšší riziko vzniku karcinomu děložní sliznice, než ty, jejichž otcům bylo mezi 25 až 29 let.

"Bohužel zatím nevíme, proč tomu tak je, je ale zřejmé, že tyto výsledky nelze přehlížet a je třeba s nimi i nadále pracovat," dodala Lu.