Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Víte, co jíte? Pozor na uzené, je plné vody a sušené krve!

Biouzené? Žádný problém!
18. dubna 2014 | 06:00

Uzená kýta, krkovice, bůček, plec... Bez téhle typické české speciality si Velikonoce snad ani nedokážeme představit. Nádivka by nám bez něj asi moc nechutnala. Tušíte ale, že si za své těžce vydělané peníze z obchodu často odnášíte i spoustu vody, prášku z masových odřezků a sušené vepřové krve?

Potraviny, a nejen ty, jsou měsíc od měsíce čím dál tím dražší. Není proto divu, že se většina z nás snaží ušetřit, kde může. Hojně proto využíváme letákové nabídky. Za příznivé akční ceny si tak právě teď před Velikonocemi často můžeme koupit i vakuově balené uzené.

Cena uzené krkovice se při tom někdy pohybuje už někde okolo osmdesáti korun za kilo. Právě to by vás ale mělo varovat. Uzené maso přece nemůže být levnější, než maso syrové neupravené. Jak je tedy možné, že ho v obchodech za tak nízké ceny skutečně seženete? Za vším je promyšlený "podvod" velkovýrobních masokombinátů na spotřebitele.

Uzené
Autor: shutterstock.cz

Nový trend falšování potravin

Na to, abyste se přesvědčili, že si kromě masa nesete domů i předraženou vodu a masný odpad obvykle stačí, přečíst si etiketu. Na ní se většinou dozvíte, kolik vody výrobek obsahuje, i zda do něj byla přidána sušená krevní plazma nebo živočišné bílkoviny. Ty jsou vyráběné z ořezů vepřového masa, které se suší a melou na práškovou hmotu.

Tyhle náhražkové suroviny pak velmi významně zvyšují obsah masa. To přirozeně obsahuje mezi 16 a 22 % bílkovin. Když do něj přidáte další 3 %, můžete navýšit obsah masa až o 20 %. Proto může nakonec obsah masa ve výrobku přesahovat i 100 %. Jde o nový trend falšování potravin.

Maso a uzeniny jsou navíc napouštěné fosfáty, které se do výrobků přidávají spolu s nástřikem, kvůli své schopnosti vázat vodu.

Nakupujte u řezníka

Pokud si tedy nechcete domů přinést hmotu, která se jako maso jen tváří, zamiřte radši do nějakého prověřeného řeznictví. Nebojte se poptat kolegyň v práci na obchod, se kterým mají dobrou zkušenost. Zaplatíte sice o něco víc, ale domů si odnesete opravdové maso. I tady totiž platí známé pořekadlo, že... "nikdo z nás není tak bohatý, aby si mohl dovolit kupovat levné věci".

"My vyrábíme uzené podle receptury z 1. republiky. Není napuštěné žádnou chemií, a je skutečně pomalu uzené kouřem. Před uzením do masa přidáme jen 20 % vody, která se při uzení ztratí, takže výsledným produktem je zase čisté maso. Masokombináty ale ze 100 kil čistého masa vyrobí 180 kilo uzeného," prozradil mi František Kšána, vyhlášený pražský řezník a uzenář.