Je důležité si definovat, co je to vlastně tolerance na alkohol. Vybudovat si toleranci na alkohol, nebo jakoukoli jinou drogu znamená, že potřebujete neustále více té drogy, aby vyvolala stejný efekt jako na začátku. Nebo se na to dá podívat i s druhé strany mince, tedy že stejná dávka drogy ve vás vyvolává mnohem slabší efekt.
Někteří lidé se, se svou schopností „pít jak Dán“ rodí, přičemž to na nich není vůbec vidět. Vědce toto téma samozřejmě fascinuje a proběhlo již mnoho studií, přičemž jedna mezi rodinami, ve kterých je velmi silná historie alkoholismu. Zjistilo se, že někteří jedinci mají velice nízkou citlivost na alkohol, ale tato neurologická abnormalita je stále ještě zkoumána. Ovšem ironií je, že právě jedinci s touto specialitou jsou mnohem náchylnější k alkoholismu.
Jiní lidé se k této toleranci prostě propijí. Je to adaptací mozku na drogu. Jsou různé způsoby, jakým se mozek adaptuje, ale výsledkem je to, že potřebujeme stále více alkoholu, abychom dosáhli stejných výsledků. Od prvního doušku, který pozřete, se váš mozek učí reagovat na podněty, které mu alkohol dává. To znamená, že už nikdy nebude takový, jako byl před prvním hltem. Při každém dalším večírku se váš mozek snaží při své nekonečné a neúnavné práci, vrátit váš mozek do normálu. Jakmile potom přestanete pít, mozek najednou maká až moc a na základě toho se objevuje jev, který nazýváme lidově kocovinou.