Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Studie: Proč je někdo po jednom pivu na mol a jiný až po deseti?

Alkohol je droga a náš mozek si na ni od prvního doušku zvyká
19. března 2014 | 11:46

Jak je možné, že je někdo mnohem tolerantnější vůči alkoholu a někdo je namol, jen co si čuchne ke korku? Jak to, že váš kamarád by upil celou hospodu pod stůl a vy jste ukázka levného rande, co se po jedné dvojce vína rozsvítí jako žárovka? Na jednu stranu v tom hrají roli geny a na tu druhou je v tom vycvičený mozek.


Je důležité si definovat, co je to vlastně tolerance na alkohol. Vybudovat si toleranci na alkohol, nebo jakoukoli jinou drogu znamená, že potřebujete neustále více té drogy, aby vyvolala stejný efekt jako na začátku. Nebo se na to dá podívat i s druhé strany mince, tedy že stejná dávka drogy ve vás vyvolává mnohem slabší efekt.

Někteří lidé se, se svou schopností „pít jak Dán“ rodí, přičemž to na nich není vůbec vidět. Vědce toto téma samozřejmě fascinuje a proběhlo již mnoho studií, přičemž jedna mezi rodinami, ve kterých je velmi silná historie alkoholismu. Zjistilo se, že někteří jedinci mají velice nízkou citlivost na alkohol, ale tato neurologická abnormalita je stále ještě zkoumána. Ovšem ironií je, že právě jedinci s touto specialitou jsou mnohem náchylnější k alkoholismu.

Alkohol je droga a náš mozek si na ni od prvního doušku zvyká
Autor: shutterstoclk

Jiní lidé se k této toleranci prostě propijí. Je to adaptací mozku na drogu. Jsou různé způsoby, jakým se mozek adaptuje, ale výsledkem je to, že potřebujeme stále více alkoholu, abychom dosáhli stejných výsledků. Od prvního doušku, který pozřete, se váš mozek učí reagovat na podněty, které mu alkohol dává. To znamená, že už nikdy nebude takový, jako byl před prvním hltem. Při každém dalším večírku se váš mozek snaží při své nekonečné a neúnavné práci, vrátit váš mozek do normálu. Jakmile potom přestanete pít, mozek najednou maká až moc a na základě toho se objevuje jev, který nazýváme lidově kocovinou.

Alkohol je droga a náš mozek si na ni od prvního doušku zvyká
Autor: shutterstoclk
Takže čím víc pijete, tím větší toleranci si budujete, ale také můžete počítat s tím, že se druhý den budete cítit o to mnoho hůř. Na alkohol samozřejmě reagují i jiné orgány v těle a záleží na tom, jak moc a jak často pijete. Tak jak se váš mozek adaptuje na vliv alkoholu a snaží se s ním vyrovnat, tak tuto schopnost může také rychle ztratit. U alkoholiků se totiž jisté stopy v mozku stávají permanentními, a pokud se napijí, dostává se mozek do stavu opilosti mnohem dříve, protože už má „prošlapanou cestičku“ a ví, jak a co se bude dít dál. Váš systém je permanentně změněn a už nikdy nebude to, co býval.