Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nebezpečné mobily: "Okrádají" vás o spánek a způsobují bolesti hlavy

Mobilní telefon do ložnice nepatří!
18. března 2014 | 12:00

Večer nemůžete usnout, stále se budíte, vstáváte unavení a často vás bolí hlava? Možná za to může mobilní telefon na nočním stolku. Odborníci důrazně varují před jeho používáním v ložnici.

Telefon vedle postele má podle britského průzkumu u sebe osm lidí z deseti. Používáme ho jako budík, komunikujeme přes něj na sociálních sítích, čteme si zprávy, před spaním kontrolujeme poštu. Život bez něj si už ani nedovedeme představit. A to ani v noci.

A právě před tím experti varují. Obávají se totiž efektu "hyperostražitosti", který způsobí, že váš spánek bude narušen a nebudete ho mít v takové míře, v jaké ho organismus ke své regeneraci potřebuje. Navíc vám hrozí nespavost, bolesti hlavy, závratě a malátnost.

Mobilní telefon do ložnice nepatří!
Autor: Shutterstock.com
Světlo, které škodí

Problémem je ostré světlo, které mobilní telefony a tablety vyzařují. To totiž stimuluje buňky v oční sítnici, které vysílají zprávy do mozku a informují tělo o tom, zda je noc či den.

"Na základě těchto zpráv pak mozek kontroluje uvolňování hormonu ospalosti - melatoninu a kortizolu - hormonu bdělosti," vysvětlil britskému deníku Daily Mail doktor Meadows, který výzkum vedl.

K nezapomenutelnému orgasmu vás přivede mobilní aplikace.
Autor: Shutterstock.com
Světlo náš mozek přesvědčí o tom, že je den a naruší tak obvyklý denní rytmus. Výsledky výzkumu dokazují, že dokonce i krátký pohled na zářící obrazovku telefonu může mít na náš biorytmus obrovský vliv. Na to, aby se vychýlil od normálu, stačí prý dokonce pouhá 0,12 sekundy.
 
Dalším problémem je, že světlo, které tyto přístroje vyzařují, obsahuje velké množství modré barvy. Kvůli ní má ještě větší stimulační účinek, než světlo běžné. "Víme, že kvůli pigmentu nazývanému melanopsin, jsou buňky v sítnici nejvíce citlivé právě na modré světlo," tvrdí profesorka Debra Skene z univerzity v Surrey.