Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zázračný zázvor: Zažene chřipku, nevolnost i špeky

  • Fotografie

    Fotogalerie

    1 fotografie

    2. ledna 2014 | 14:00

    Zázvor je takovým zázračným všelékem, který pomůže při nachlazení, nevolnosti, v těhotenství a dokonce vám vykouzlí i sexy postavu.

  • Zázvor jako lék na chřipku


    Zázvorový čaj léčí a skvěle chutná.
    Autor: Profimedia.cz
    Zázvor má díky svým antibakteriálním účinkům tu moc, že dokáže vyléčit prvotní příznaky nachlazení, chřipky i rýmy a bolestí v krku. Navíc dokáže posílit imunitu celého organismu a v zimních dnech oceníte i jeho prohřívací účinky. Jakmile zaznamenáte, že vám není úplně dobře, uvařte si čaj z čerstvého zázvoru, dochuťte jej medem a citronem a popíjejte po celý den. Při bolestech v krku si pak dejte kousek čerstvého zázvoru do úst a žvýkejte.

    Čaj z čerstvého zázvoru s medem
    asi 4 cm dlouhý kus kořene zázvoru
    2 lžíce medu
    1/2 citronu

    Postup:
    Zázvor oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Zalijte horkou (ne vroucí) vodou a nechte 4 až 5 minut vylouhovat. Pak sceďte, přidejte med a vymačkanou citronovou šťávu. Promíchejte a podávejte

  • Zázvorem proti nevolnostem

    Zázvorové bonbony
    Autor: Shutterstock.com
    Nepřehlédnutelné jsou účinky zázvoru při žaludečních nevolnostech, „zkaženém žaludku“ nebo při těhotenských nevolnostech. Ať už jste se přejedli nebo máte střevní chřipku, jako skvělý domácí lék vám poslouží neslazený zázvorový čaj nebo žvýkání kousků zázvoru. Jako pomocník při cestování se vám pak osvědčí kandovaný zázvor nebo zázvorové bonbony, které můžete během dlouhé cesty cucat.

    Domácí zázvorové bonbony
    Zázvor
    Třtinový cukr
    Voda

    Postup:
    Nakrájejte čerstvý zázvor a uvařte jej půl hodiny se stejným množstvím vody a cukru. Odstavte a nechte 24 hodin stát, a druhý den opět půl hodinky povařte. Opět nechte 24 hodin odstát, slijte sirup, který se varem vytvořil, a kousky zázvoru nechte okapat. Sirup můžete používat na limonádu nebo do čaje. Samotný zázvor dejte vysušit v troubě nebo v sušičce na ovoce a skladujte na suchém místě v uzavřené nádobě.

  • Hubnoucí zázrak

    Zázvorová limonáda
    Autor: Shutterstock.com
    Prohřívací účinky zázvoru mají vliv nejen na zdraví, ale také na vaši figuru. Je totiž skvělým startérem metabolismu, zrychluje krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu a také odbourává tukové buňky, čímž vás rychle dostane do formy. Dejte si každý den několik šálků zázvorového čaje nebo během dne popíjejte zázvorovou limonádu a uvidíte, jak vaše kila půjdou dolů.

    Dietní zázvorová limonáda
    170 g čerstvého zázvoru
    3-4 citrony
    hrst čerstvé meduňky nebo máty
    1,5 l horké vody
    4 lžíce medu

    Postup:
    Zázvor oloupejte, nastrouhejte a dejte do džbánku. Přidejte nastrouhanou kůru z omytých citronů, vymačkanou citronovou šťávu, med a nasekané bylinky. Přilijte horkou vodu a na 20 minut zakryjte, aby se ingredience hezky vylouhovaly. Přeceďte přes jemné sítko a dejte do lednice vychladit.

Diskuse ke článku
.