Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

První pomoc při otravě houbami: Nebraňte se zvracení a vyhledejte odbornou pomoc

Pokud po konzumaci hub začnete zvracet nebo se dostaví průjem, okamžitě vyhledejte lékaře.
26. srpna 2013 | 15:00

Češi jsou národem vášnivých houbařů. Přestože je drtivá většina z nich opatrná, každoročně se u nás otráví houbami kolem 150 lidí, bohužel až čtyři zemřou. Nejčastěji je to po požití muchomůrky zelené.

Co dělat při otravě jedlými houbami

Mohly být staré, špatně tepelně upravené, zapařené… Příznaky se objeví asi za čtyři hodiny po konzumaci. V žádném případě se nebraňte zvracení (případně mu naopak pomozte!) ani průjmu a okamžitě zahajte přísný půst až do odeznění příznaků. Když už nezvracíte a střeva jsou prázdná, můžete začít postupně pít.

Pokud se příznaky objeví později, jeďte OKAMŽITĚ k lékaři, a je-li to možné, vezměte s sebou i zbytek jídla (nejlépe i neupravených hub). V nemocnici vám nejspíš vypumpují žaludek. Zdravotní následky po tomto typu otravy nebývají trvalé – žaludek se uklidní, případně lehce poškozená játra se postupně regenerují, stejně tak se „vyčistí“ ledviny.

...
Autor: Shutterstock

„Jedovky“

Ani vysloveně jedovaté houby nemusí po snědení způsobit zásadní poškození zdraví nebo přímo smrt. Nutné je ale začít s léčbou včas. Při současných možnostech medicíny a díky novým metodám odstraňování toxinů z organismu končí otrava jedovatými houbami smrtí jen výjimečně. Nemocný ale musí počítat s komplexní resuscitační léčbou v nemocnici. Rychlá odborná pomoc zabrání i nezvratnému poškození ledvin a jater.

Babička čekala dlouho

Vzpomínám na velmi smutný případ. Venkovská babička ze Slovenska měla u sebe na prázdniny pětiletou vnučku. Stará paní byla zkušená houbařka, přesto děvčátko nechtěně otrávila muchomůrkou zelenou. Prostě si ji spletla se žampionem polním,“ vypráví smutný příběh internista Josef Nový z Brna a pokračuje: „Osudová chyba byla v tom, že babička čekala dlouho – dívence bylo špatně už za několik hodin, ale žena zavolala pomoc až druhý den v podvečer. To už bylo pozdě a vnučka zemřela. Zbytečně.

...
Autor: Shutterstock
Kdy začnou účinkovat toxiny z hub?

Muchomůrka zelená je nebezpečná tím, že první příznaky otravy se začnou objevovat až po 8–24 hodinách (nedráždí žaludek, ale její jedy působí na játra a ledviny). S pozdějšími příznaky může být na účinnou léčbu pozdě. Extrémně zákeřný je i pavučinec plyšový. U něj se první potíže můžou objevit za dva dny až za tři týdny (u nás se vyskytuje vzácně, ojedinělé jsou proto i otravy).

Jaký lék je při otravě houbami nejlepší?

Vždy je nutné postupovat individuálně – když jsou k dispozici potřebné léky, podávají se podle převažujících příznaků, a tím je zvracení, křeče nebo průjem. Nejdůležitější je odstranění toxinů – jedů – z organismu. To se provádí čištěním krve pomocí přístrojů v nemocnici – např. umělou ledvinou, tzv. hemoperfuzí, plazmaferézou a podobně.

Autor: Silvie Risová