Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Akné z čokolády a tloušťka z antikoncepce: Nesmysly, kterým věříme

Mýtus o tom, že čokoláda způsobuje akné a špatnou pleť, je jedním z nejznámějších.
2. září 2013 | 06:00

Čokoláda způsobuje akné. Silně zakašlat pomůže proti infarktu. Čemu všemu ještě občas věříme? Připravili jsme pro vás 15 nejznámějších povídaček. Co je pravda a co mýtus?

1. Po čokoládě budeme mít akné.

Není to pravda. Čokoláda není příčinou pupínků ani jinak špatné pleti. Faktem ale je, že chuť na sladká jídla, hlavně na čokoládu, stoupá před menstruací, kdy se také zároveň zvyšuje produkce kožního mazu. Právě ona, nikoli čokoláda, pak způsobuje přemnožení bakterií a vznik akné.

2. Vlasy rostou po ostříhání rychleji a jsou i silnější.

Tuto „pravdu“ většinou vztahujeme i k chlupům. Omyl. Holení ani stříhání neovlivňuje rychlost růstu a tloušťku ani vlasů, ani chlupů. Existuje ale řada změn, v souvislosti s ročním obdobím. Například nejvíc vlasy vypadávají na přelomu srpna a září. Průměrná ztráta během dne může být kolem 60 až 90 vlasů.

...
Autor: Shutterstock

3. Po antikoncepci se přibírá.

Pokud se srovnají účinky antikoncepčních pilulek s placebem, nárůst hmotnosti je v obou skupinách podobný. Někdy je svádění tloušťky na antikoncepci spíš vhodná výmluva.

4. Prudkým zakašláním zabráníme infarktu.

Nikdy nebylo prokázané, že by mohlo právě zakašlání ucpávku (nejčastěji malou krevní sraženinu) odstranit. Prokázanými postupy je jedině podání léků na rozpuštění sraženiny, zavedení sondy, která ucpávku rozruší, nebo operační přemostění (bypass) ucpaného místa.

5. Díváním se zblízka na televizi si ničíme zrak.

Tenhle mýtus už asi slyšel aspoň jednou každý. Může za něj asi přirozené zeslábnutí zraku po čtyřicítce (u většiny lidí), které je přičítané právě příliš krátké vzdálenosti očí od televizní obrazovky. Věkem se obecně oční čočky stávají méně ohebnými a ztrácejí schopnost lépe zaostřovat na blízko. Proto většina lidí ve středním věku nosí brýle na čtení. Ne kvůli televizi.

6. Očkování proti chřipce nepomůže.

Někteří ještě dodávají, že ji může naopak přivodit. Tak to je úplný nesmysl. Je prokázáno, že očkování naopak snížilo výskyt chřipky až šestinásobně. Vakcína obsahuje zničené, nefunkční viry, takže z ní nikdo onemocnět nemůže.

7. Light cigarety jsou zdravější než „tvrdé“.

Nejsou. Nezáleží totiž příliš na tom, co kouříte, ale jak to kouříte. Kolikrát, jak hluboko a na jak dlouho kouř vdechnete. Označení „light“ u cigaret bylo také v EU zakázáno jako matoucí a zavádějící.

...
Autor: Shutterstock
8. Červené víno je dobré na krvinky.

Dobré červené má s krvinkami společnou maximálně barvu. V některých vínech sice může být zvýšený obsah železa, které podporuje krvetvorbu a správnou funkci krvinek, ale jeho mnohem důležitějším zdrojem je maso a listová zelenina.

9. Při sexu ve vodě nehrozí těhotenství.

To je úplný blábol. Na Zemi by už asi vyhynuli delfíni!

10. Klíště se má vytáčet proti směru hodinových ručiček.

To není vůbec potřeba. Klíště nemá závit, takže ho nepomůže vytáčet nijak. Správný je opatrný, kývavý pohyb a pokud možno dezinfekce rány. Zásadou je odstranit ho co nejdřív. Čím déle je přisáté, tím je větší nebezpečí infekce, případně nákazy klíšťovou encefalitidou nebo lymskou boreliózou.

11.   Po páté hodině bychom už neměli jíst.

Jinak prý budeme tloustnout. Nemučte se. Poslední jídlo během dne si klidně dejte zhruba  tři hodiny před spaním. Mezi jídly bychom měli dodržovat vhodné odstupy, nejlépe dva a půl až čtyři hodiny. Delší intervaly bez příjmu stravy vedou ke zpomalení metabolismu a naopak můžou způsobit problémy s udržením váhy.

12.   Tmavé pečivo je zdravější než bílé.

Při výběru pečiv se neřiďte barvou, ale strukturou. Celozrnné pečivo je vhodnější. Obsahuje víc vlákniny, vitaminů i minerálních látek. Energetická hodnota obou je ale srovnatelná.

13. Ze strženého znaménka dostaneme rakovinu.

Jednorázovým stržením znaménka rakovina nevznikne. Pozornost bychom ale měli věnovat novým, rychle se tvořícím znaménkům. Nebezpečné jsou také změny barvy a velikosti krvácení, bolestivost a změna povrchu znaménka.

...
Autor: Shutterstock
14.   Ve vajíčkách je příliš mnoho cholesterolu.

Ve vejcích je cholesterol jen ve žloutcích. Bílky ho neobsahují. Když sníme zhruba  čtyři vejce týdně, rozhodně si neuškodíme. Daleko větší pozor bychom si měli dávat na tučná jídla s vysokým obsahem živočišných tuků.

15.   Celulitidu mají jen silnější ženy.

To je hloupost. Mívají ji dokonce i ty velmi hubené. Záleží hlavně na genetice, elasticitě kůže, pohybu, kůži nesvědčí střídání váhy… Jako podpora proti pomerančové kůži se doporučuje pravidelný pohyb, dobrá strava, masáže atd.

Autor: Silvie Risová