Čokoláda, smažené jídlo nebo zbytečně moc soli vám zrovna nepřispěje. Tomu byste se měli vyhýbat obloukem. Některé potraviny však působí téměř jako lék.
Losos
Za něj bychom měli platit zlatem. Pokud vám chutná, dopřejte si ho klidně třikrát týdně. Obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin, které působí protizánětlivě. Je plný bílkovin a najdete v něm také hodně vitamínů. Kromě A, B12, také selen, draslík i důležité Déčko. Jeho nedostatek zhoršuje revmatické potíže. Losos je skvělý grilovaný, dušený nebo zapékaný.
Tip: Raději se vyhněte uzenému lososovi. Obsahuje hodně soli.
Klouby
Autor: Shutterstock.com
Cibule
Další top potravina pro bolavé klouby. Umí zatočit s infekcemi, a tak vám z ní možná v dětství vařili odvar při chřipce nebo nachlazení. Dokáže toho ale daleko víc. Regeneruje unavené svaly a potlačuje záněty. Síra v ní obsažená pomáhá obnovit chrupavky, kosti a pojivové tkáně. Je v ní i hodně antioxidantů, které zpomalují stárnutí.
Tip: Je vám po cibuli těžko? Můžete ji využít i jako obklad. Nakrájejte ji na plátky, zabalte do gázy a připevněte ji na bolestivé místo. Nechte ji asi dvě hodiny působit.
Banány
Autor: Shutterstock.com
Banány
Dalším přírodním léčitelem jsou banány. Mají v sobě hodně vitamínu A, C, ale pro klouby jsou důležité hlavně minerální látky jako draslík nebo hořčík. Draslík kromě jiného podporuje svaly, aby správně fungovaly. Nedostatek hořčíku se mimo jiné projevuje právě bolestmi kloubů. Tenhle minerál ulevuje od svalových křečí a pomáhá ukládat vápník v kostech.
Lněné semínko
Můžete ho nahradit i lněným olejem. Lněné semínko je doslova nabité omega-3 mastnými kyselinami s jejich protizánětlivými účinky. Zvyšuje odolnost kloubů a pružnost šlach.
Tip: Před konzumací je dobré semínka rozdrtit, aby se rozbil jejich nestravitelný obal. Můžete je pak přidávat do různých kaší, pomazánek nebo do jogurtu.
Špenát
Autor: Shutterstock.com
Špenát
Listová zelenina obecně je pro naše klouby skvělá. Špenát patří mezi nejbohatší zdroje kyseliny listové, našemu tělu dodá bílkoviny, vitamíny A, E, K a C, který je důležitý pro správnou tvorbu pojivových tkání kloubu. Najdeme v něm i tolik důležitý vápník, hořčík nebo železo. Špenát by na našem talíři neměl chybět. Vyživuje tkáně a svaly, navíc neobsahuje téměř žádný tuk.