Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Houbařská sezóna je tu! Uvařte si nejlepší houbové smaženice

Pochutnejte si víkendu na báječné smaženici.
23. září 2018 | 07:00

Konečně jsme se dočkali, v českých lesích začala pravá houbařská sezona. Poradíme vám, jaké smaženice si teď můžete z nasbíraných houbiček připravit.

Houbová smaženice se slaninou a petrželkou

Suroviny (na 2 porce):

  • 200 g čerstvých hub (lišky, žampiony)
  • 80 g plátků prorostlé slaniny
  • 2 plátky tmavého toustového chleba
  • malý svazek petrželové natě
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Plátky slaniny pokrájíme na větší kousky, jarní cibulku nasekáme a vše orestujeme na mírném ohni. Pak přidáme pokrájené houby, krátce podusíme, vsypeme kostky toustového chleba, prohřejeme a nakonec směs ochutíme nasekanou petrželkou, solí a čerstvě mletým pepřem.

Doba přípravy: 20 minut

Pochutnejte si víkendu na báječné smaženici.
Autor: Shutterstock

Smaženice z hub a jarní cibulky

Suroviny (na 2 porce):

  • 300 g směsi čerstvých hub
  • střední cibule
  • menší svazek jarní cibulky
  • lžíce sádla
  • lžička drceného kmínu
  • sůl

Postup:

V pánvi rozpustíme sádlo, přidáme nadrobno nasekanou cibuli, necháme zesklovatět, pak vsypeme pokrájené houby, kmín a dusíme na mírném ohni doměkka. Hotovou směs osolíme a podáváme posypanou pokrájenou jarní cibulkou.

Doba přípravy: 15 minut

Pochutnejte si víkendu na báječné smaženici.
Autor: Shutterstock

Houby se smetanou, vajíčkem a šunkou

Suroviny (na 2 porce):

  • 100 g čerstvých hub
  • šalotka
  • 4 vejce
  • trošku smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla
  • 50 g šunky od kosti
  • 50 g čedaru
  • sůl a drcený černý pepř
  • bazalka na ozdobení

Postup:

Na másle zpěníme šalotku, přidáme pokrájené houby a krátce podusíme, pak vsypeme kostičky šunky, prohřejeme, zalijeme směsí rozšlehaných vajec, smetany, soli a pepře a umícháme tak, aby vejce zůstala v polotekutém stavu. Do smaženice přidáme nahrubo nastrouhaný čedar, lehce promícháme a ihned podáváme. Na talíři zdobíme porce snítkou bazalky.

Doba přípravy: 20 minut

Pochutnejte si víkendu na báječné smaženici.
Autor: Shutterstock

Autor: ot