Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

7 let nemohla otěhotnět. Pomohlo slepičí vejce!

21. května 2011 | 05:00

S manželem se marně pokoušela o dítě dlouhá léta. Lékaři si nevěděli rady. Nakonec stačila infuze s výtažkem ze žloutku a Britka Leanne Blackwell (38) porodila zdravého chlapečka.

Leanne Blackwell se se svým manželem Andym (48) snažila o dítě od roku 2003.  Za umělé oplodnění dokonce utratili 15 000 liber (cca 420 000 Kč), ovšem bez úspěchu.

Po sedmi letech marných pokusů se od lékaře George Ndukwe dozvěděli, že jejich imunitní systém je vzájemně neslučitelný. Znamená to, že Leannin organismus produkuje nadmíru agresivní obranné buňky, které zabijí oplodněná vajíčka, protože je považují za cizí těleso ohrožující organismus.

„Bylo to deprimující zjištění. Začala jsem se smiřovat s tím, že nikdy děti mít nebudu,“ vzpomíná Leanne. „Byla jsem zoufalá. Nemohla jsem jít ani nakoupit do supermarketu, všude jsem potkávala těhotné ženy. O to víc jsem si uvědomovala, že mě to nebude dopřáno.“ Vyzkoušela proto všemožné léky, ale nic nepomáhalo. „Už jsme začali uvažovat i o adopci, tak moc jsme chtěli dítě,“ vysvětluje Leanne.

Vajíčka ochrání vejce

Manželé ale svou touhu po vlastním dítěti nakonec nemuseli vzdát. Lékař jim navrhl vyzkoušet novou metodu ke snížení agresivity imunitního systému ženy: Infůzi s proteinem ze slepičího vejce. „Znělo to dost divně, ale byla jsem rozhodnutá vyzkoušet cokoliv. Zvlášť, když to byla jediná možnost,“ vypráví Leanne.

Marty Blackwell se narodil díky vaječným proteinům
Autor: profimedia.cz
Intralipidový roztok obsahující směs extraktů z vajec a sójového oleje aplikoval lékař do organismu Leanne, před implantací oplodněných vajíček a další po oplodnění.
Výzkum už dříve prokázal, že mastné kyseliny z vejce snižují počet těchto agresivních buněk imunitního systému. Revoluční léčba dává párům s tímto problémem novu šanci na otěhotnění, je navíc levná, dostupná a pacientky ji dobře snáší. To se potvrdilo i v případě manželů Blackwellových. „ Je úžasné, že něco tak jednoduchého nám splnilo naší touhu po dítěti,“ dodává Leanne.

Otrava jídlem? Nevadí!

V květnu loňského roku Leanne zjistila tu úžasnou zprávu – konečně byla těhotná. „ Na výsledek bylo ale třeba počkat dva týdny, byla jsem tak nedočkavá, že jsem ten den byla vzhůru už v pět ráno. Když jsem si udělala těhotenský test a zjistila, že je po tolika letech pozitivní, začala jsem v koupelně křičet nadšením.“

Leanne Blackwell netušila, že jí k otěhotnění pomůže slepičí vejce
Autor: profimedia.cz

Musela však být pod neustálou lékařskou kontrolou, protože nízkou obranyschopnost jejího organismu bylo nutné udržet po celou dobu těhotenství, a proto byla více náchylná k různým nemocem a infekcím. „Měla jsem několik nepříjemných otrav z jídla, ale za ten výsledek to rozhodně stálo,“ usmívá se Leanne.

Letos v únoru porodila zdravého syna Martyna. „Když jsem ho poprvé držela v náručí, byl to úžasný pocit. To, že jsme na něj čekali tak dlouho, tu chvíli ještě umocnilo,“ uzavírá šťastná maminka.

Autor: bak, Klena