Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Monika (42): Po bodnutí komárem je v kómatu!

Obyčejné bodnutí komára zkomplikovalo ženě život
22. července 2010 | 05:03

Vypadá neškodně, měří několik milimetrů, ale přesto dokáže způsobit obrovské potíže. Své o tom ví rakouská podnikatelka Monika Vielhaber (42), které zkomplikoval život obyčejný komár. Žena trpí alergií na jeho bodnutí. Nyní však byla její reakce natolik extrémní, že Monika leží už od neděle v kómatu.

Monika se v neděli vracela z oslavy narozenin své sestry. Během procházky ji však bodnul komár a začaly se u ní projevovat zdravotní komplikace. „Začala si stěžovat, že ji píchá na prsou. A pak se jí zničehonic přitížilo,“ vypráví její přítel Horst Reeder, který byl v tu chvíli s ní.

Stav je sice stabilizovaný, ale neměnný

Věděl, že Monika trpí alergií, proto rychle zareagoval a vyhledal nejbližší pomoc. Než však na místo dorazili lékaři, žena už byla v bezvědomí. „Přijeli po dvaceti minutách a hned ji odvezli do nemocnice,“ popisuje Horst.

Od neděle je stav Moniky sice stabilizovaný, ale bohužel neměnný. Už před čtrnácti lety se po bodnutí komára zhroutila. „Vždy s tím měla problémy, ale nikdy její reakce nebyla tak silná,“ říká zdrcený přítel. Ani on si stav Moniky nedokáže vysvětlit.


Co na to odborník

„S takovouto reakcí na bodnutí komárem jsem se za svou praxi nesetkal, ale jistě je to možné a odborná literatura o tom také hovoří,“ řekl Blesku alergolog a imunolog Přemysl Rákosník.

„Upadnutí do anafylatktického šoku (těžká alergická reakce) po bodnutí komárem běžné není. V tomto konkrétním případě pravděpodobně hrála roli celá řada dalších faktorů, jako další alergie, léky které užívala a celkový zdravotní stav pacientky,“ dodal.

Autor: INT, vk