Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Objev: Zlomeniny budeme lepit gelem, hlásí české vědkyně

Fotografie
29. prosince 2010 | 12:54

Vypadá to, že v budoucnosti už nebudeme na zlomeniny potřebovat sádru ani ocelové šrouby. Brněnské vědkyně totiž objevily látku, která má zafixovat kost tak, že by pacient mohl odejít po ošetření lékaře, aniž by potřeboval jakoukoliv dlahu či sádru.

Tato látka, která by v budoucnu skutečně mohla vyřešit mnoho problémů se zlomeninami, se nazývá hydrogel a vyvinuly ji dvě brněnské chemičky Ludmila Mravcová a Lenka Michnová pod vedením Lucy Vojtové. Ta tuto látku se svými kolegy pracovně nazývá "lepidlo kostí". "Naše lepidlo je vlastně speciální hydrogel, který vstříkneme injekcí ke zlomenině, takže poškozenou kost okamžitě obalí, zafixuje a za několik vteřin ztuhne," řekla Vojtová ve středečním vydání MF Dnes.

Hydrogel se ale nemusí používat pouze na zlomeniny. Tato látka může obsahovat i hojivé a utišující látky, po kterých by pacient nemusel cítit bolest tolik jako při běžném hojení zlomenin a mohl dál bezbolestně fungovat. Navíc hydrogel obsahuje i proteiny, které pomáhají v obnově chrupavek a kostí.

'Lepidlo' se po ukončení léčby v těle rozpustí

Lucy Vojtová však upozorňuje, že jsou s výzkumem teprve na začátku. "Dokončili jsme základní výzkum. Teď nás čekají klinické testy na zvířatech," upřesňuje. Tento věděcký "zázrak" má mnoho vlastností. Kromě tvrdnutí se může po celém lidském těle rozpustit tak rychle, jak ho vědci dopředu naprogramují. Jedná se o naprostý unikát, který by si vědci po ukončení výzkumu chtěli dát patentovat.

Unikátní "lepidlo" se po tom, co splní svoji funkci v těle pacienta jednoduše rozloží na vodu a oxid uhličitý. "Odpadne tedy všechno to, co je pro pacienta nepříjemné a pro ortopeda dost namáhavé – řezání a pilování," míní Vojtová. Zároveň dodává, že se nejdříve chtějí zaměřit na drobné, ale velice komplikované zlomeniny, které se například neobejdou bez zpevňujících šroubů. Díky tomu pak budou vybaveni na další nečekané případy.

Pacienti si musí počkat

Brněnské vědkyně se však shodují v tom, že zlomeniny lidských kostí by se mohly začít léčit touto bezbolestnou metodou tak do deseti let. "Jen klinické testy na zvířatech zaberou pět let," odhadují.

Autor: INT, KNbr