Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Na cestu připraven aneb Jak naplnit cestovní lékárničku

Rodinnou dovolenou nyní pořídíte za nejlepší ceny v historii
2. května 2010 | 12:03

Období  prázdnin a dovolených se blíží  a s ním i balení kufrů. Mezi vším, co si s sebou na cesty chystáte, by neměla chybět ani lékárnička. Její obsah se určitě bude lišit podle toho, zda cestujete sami nebo s dětmi, zda pojedete k českému rybníku, nebo do hotelu k moři či na týdenní přechod horského masivu.

K našemu rybníku si nezapomeňte přibalit pinzetu na vyjmutí klíštěte a na pouť pralesem tablety na úpravu vody. Jinak se ale doporučené prostředky nebudou příliš lišit. Všude vás totiž může dostihnout nachlazení, střevní obtíže, alergie, kůže spálená od sluníčka, poštípaná od komárů nebo úraz. Nebude proto na škodu si připomenout, co by měla lékárnička každého cestovatele obsahovat kromě léků, které trvale užíváte.

Cestovní  nevolnosti

Cestovní nevolnost neboli kinetóza má na svědomí aparát středního ucha. Během jízdy naše oči vidí to, co neodpovídá pocitům. Zatímco například v autě se nic nepohybuje, hýbe se všechno okolo něho a tak dochází k podráždění nervů, poklesu krevního tlaku a zvracení.

Z klasických léčiv je běžně  k dostání žvýkačka Travel-Gum. Pokud dáváte přednost prášku, volně k dostání je Kinedryl. Tyto prostředky možná použijete už cestou na dovolenou, avšak určitě se hodí vzít si větší množství, které později využijete před výletem lodí nebo projížďkou na velbloudovi.

Něco na vás leze?

Pokud se blíží „jenom“  rýma, potřebujete především ošetřit zduřelou a vyschlou nosní  sliznici, k čemuž se výborně hodí kapky do nosu Nasivin, Mucoseptonex nebo Mar – mořská sůl.

I na dovolené se ale může stát, že vás začne také škrábat v krku, bolet hlava, dostaví se zvýšená teplota a typické příznaky nachlazení a virózy. Uškodit vám mohlo podchlazení a prudké změny teplot při používání klimatizace, cirkulace virů v uzavřeném prostoru letadla, nebo změny tlaku v letadla a třeba při potápění spustily skryté onemocnění.

Při prvních příznacích nachlazení  nebo virózy jsou nejúčinnější analgetika a antipyretika, mezi nimiž je nejznámější Acylpyrin, který spojuje oba účinky. Rozpustný Acylpyrin +C navíc urychluje účinek o čas potřebný na rozpuštění v trávicím ústrojí.

Protože Acylpyrin nemohou užívat děti, přibalte jim pro případ stejných potíží Coldrex junior nebo Panadol baby.

Při nachlazení a bolestech v krku vám poslouží také Florsalmim, Rantum verde nebo Neo-angin pastilky.

Záludné  bolesti

Celý rok sedíte za počítačem nebo za kasou v obchodě, máte minimum pohybu a najednou dáte tělu zabrat třeba cyklistickou výpravou. A tak se může stát, že vás právě na oné vytoužené dovolené začnou bolet záda a další části pohybového aparátu. Do lékárničky přibalte univerzální prostředek Veral.

Jedna z nejhorších potíží o dovolené je bolest. Nedopusťte, abyste museli probdít celou noc, než se vám dostane odborného ošetření a nezapomeňte do lékárničky přidat Valetol. Ten je účinný i pro případné menstruační bolesti.

Zažívací  potíže

Změna prostředí může u některých jedinců vyvolat zácpu, na kterou vám pomůže extrakt vlákniny Psyllium. Častější se však objevuje opačný problém, a čím exotičtější dovolená, tím větší riziko průjmového onemocnění. Vaše lékárnička by proto určitě měla obsahovat Smectu, Imodium a Endiaron. Jakmile se dostaví zažívací potíže tohoto druhu, vyzkoušejte přípravky zhruba v tomto pořadí.

Problémy očí

Preventivně vaše oči ochrání  sluneční brýle. Z nadměrné zátěže, prachu, sluníčka, slané vody se občas objevuje lehký zánět očí, takže by na cestách rozhodně neměly chybět přípravky na ošetření očí jako třeba Opthalmo–Septonex gtt. nebo alespoň borová voda.

Hmyz se vyskytuje všude

Nepodceňujte přibalení  repelentních prostředků k odpuzování hmyzu. Pokud i přes veškerou prevenci máte po bodnutí hmyzem otoky, svědění, alergickou kopřivku a další kožní reakce, mějte po ruce nejlépe Fenistil gel.

Pozor na sluníčko!

Na úpal a úžeh – nejčastější onemocnění z přehřátí – žádné medikamenty nejsou. Doporučuje se především ochlazování organismu a klid.

Pokožku před slunečním zářením chraňte přípravky s UV filtrem, ale vyplatí se mít s sebou i prostředky na spáleniny. Panthenol se používá nejen na spálenou či jinak podrážděnou pokožku, chladí a zklidňuje, ale také podporuje tvorbu pigmentu po opalování.

Proti alergiím

Může se stát, že se na dovolené  dostaví různé alergické reakce. Alergii si své  léky jistě pečlivě sbalí, ale vy, kteří si myslíte, že žádnou alergií netrpíte, si jako pojistku přidejte do lékárničky přípravek Claritine nebo Dithiaden.

Potřeby pro první pomoc

V žádné lékárničce by neměly chybět tlakový obvaz, obinadla, leukoplast odolná proti vodě, náplasti, vlhčené ubrousky napuštěné antiseptickým roztokem, teploměr, spínací špendlíky, nůžky, pinzeta, žiletka, antiseptikum, elastické obinadlo a dezinfekce pro ošetření drobných poranění jako např. Betadine, které nepálí, takže je vhodný i pro děti.