Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pravda o soli: Kdy nám škodí a kdy prospívá

Bez soli si většina z nás dobré jídlo neumí představit. Měla by se však konzumovat s mírou.
14. dubna 2010 | 18:22

Říká se, že sůl je nad zlato. Jaká je ale skutečnost? Kdy člověku prospívá a kdy už naopak škodí? Němečtí vědci odpověděli na nejdůležitější otázky týkající se »bílého« zlata.

Nenápadné bílé krystalky. V malých dávkách mají povzbuzující účinky. V silné koncentraci se užívaly jako přípravek k balzamování mrtvých těl.

Bez soli si většina z nás dobré jídlo neumí představit. Měla by se však konzumovat s mírou.

Proč ji tělo potřebuje?

Pro člověka je životně důležitá. Naše buňky ji prostě potřebují (kuchyňská sůl se skládá z chloridu a sodíku) pro tzv. funkci membrán – transport látek do buněk a naopak ven.

Pozor na přesolení!

Německý svaz pro výživu doporučuje na den maximálně šest gramů soli. Podle jiné studie ale spotřebuje člověk v průměru denně osm gramů. A další průzkumy mluví dokonce o 10 až 11 gramech na den. Muži většinou solí více. Každopádně k přežití je potřeba od 0,5 do 1,5 gramu za den.

Dětem jídlo nesolte

Kojenci a malé děti by měli jíst stravu bez soli. Jejich ledviny totiž neumějí zpracovat větší množství soli. Většina výrobků pro děti je připravována bez soli. Rovněž starší lidé by si měli dávat pozor. Neboť už v jejich věku nejsou tak výrazné chuťové smysly, mnozí solí mnohem více.

.
Autor: profimedia.cz

Mnoho soli škodí

Nejrůznější studie ukázaly souvislost mezi poměrem soli a krevním tlakem. Vysoký tlak pak může vést k infarktu nebo mrtvici. Platí to zejména pro lidi, kteří na sůl reagují citlivě. Dlouhodobá přílišná konzumace soli může způsobit rovněž chronické onemocnění ledvin. Japonský výzkum ukázal, že denní spotřeba 15 až 20 gramů soli podnítila růst případů rakoviny žaludku.

Proč po slaném jídle žízníme?

Ten, kdo hodně solí nebo jí hodně slaná jídla, vymočí také hodně soli. Ta ale váže vodu a lidské tělo dehydruje. Důsledkem je pak žízeň.

Čím ji nahradit?

Použijte při vaření hlavně bylinky a koření. A kupujte zralou sezonní zeleninu. Je mnohem chutnější než nezralá (třeba rajčata) ze skleníku, která si často dochucujeme právě solí.

Jakou sůl kupovat?

Kupujte nejlépe jodovou sůl s fluoridem. Fluorid potřebuje tělo pro zpevnění kostí a zubů, jód zase pro funkci štítné žlázy, pro látkovou výměnu a produkci těla.

Které potraviny obsahují sůl a které ne?

Sůl neobsahují kyselé mléčné výrobky, jako jsou kefír nebo jogurt, stejně tak maso a ryby. Naopak velký podíl soli mají hlavně hotová jídla (předpřipravená) a marinovaná. Dívejte se vždy na obal.

Autor: INT, han, lena