Neděle 8. září 2024
Svátek slaví Mariana, zítra Daniela
Polojasno 29°C

Plavání: Cesta k pěkné postavě a lepší kondici

8. července 2024 | 00:00
Prezentace klienta |

Plavání je často vnímáno jako letní aktivita pro osvěžení v horkých dnech. Ne všichni si ho ale spojují s budováním svalové hmoty a formováním postavy. Přitom se jedná o komplexní cvičení, které zapojuje všechny hlavní svalové skupiny v těle a přináší celou řadu benefitů pro naše zdraví a kondici.

Výhody plavání pro budování pěkné postavy

Spalujete kalorie: Plavání je efektivní způsob, jak spálit kalorie a zhubnout. Množství spálených kalorií závisí na intenzitě a délce plavání. Například 30 minut plavání kraulem spálí okolo 300 kalorií, zatímco 30 minut plavání prsa spálí okolo 240 kalorií. Muži obvykle spálí více, než-li ženy.

Posilujete svaly: Plavání posiluje svaly celého těla, včetně svalů na trupu, nohou a pažích. Při plavání kraulem například procvičíte prsní, ramenní a tricepsové svaly, při plavání stylem prsa lépe posílíte i zádové a břišní svaly.

Zlepšíte si držení těla: Plavání napomáhá zlepšovat držení těla a posiluje zádové svaly, čímž snižuje jejich bolesti a zlepšuje celkovou stabilitu.

Šetříte klouby: Na rozdíl od běhu a podobných aktivit, při nichž dochází k otřesům, je plavání šetrné a vhodné i pro osoby se zraněními nebo artritidou. Voda nadlehčuje tělo a minimalizuje tak zátěž na klouby.

Zlepšíte si náladu: Plavání má pozitivní vliv na psychiku, snižuje stres a úzkost a zlepšuje náladu. Pohyb ve vodě uvolňuje endorfiny, které navozují pocit štěstí a pohody.

Jak dosáhnout uspokojivých výsledků?

Stejně jako je tomu v každém sportu, k dosažení úspěchu je třeba jednat cíleně. Po určitý čas dodržovat danou rutinu, kterou postupně měníme, navyšujeme zátěž a tím se zlepšujeme. Nestačí si pořídit plavky (případně i boty do vody, pokud třeba občas zajdete na přírodní koupaliště) a jen si tak plavat. Není tomu tak, že byste takto žádných výsledků nedosáhli, ale nebudou takové, jaké by být mohly.

Co je tedy důležité pro dosažení optimálních výsledků:

Pravidelnost: Pro dosažení viditelných výsledků je důležité plavat alespoň 30 minut 3-5krát týdně.

Variabilita: Střídejte plavání v klidném tempu s plaváním v rychlejším tempu a intervalovým tréninkem pro maximální efekt. Zařaďte do tréninku různé plavecké styly, abyste zapojili všechny svalové partie.

Komplexnost: Pro komplexní rozvoj svalů a kondice je vhodné zařadit do cvičebního plánu i jiné aktivity, jako je silový trénink a protahování.

Zdravá strava: Pro dosažení a udržení svalové hmoty je důležité dodržovat zdravý jídelníček s dostatkem bílkovin a dalších důležitých živin.

Plavání je zábavný a efektivní způsob, jak si vybudovat pěkné tělo a zlepšit celkové  fyzické (i mentální) zdraví a kondici. Je vhodné pro lidi všech věkových kategorií a úrovní fyzické zdatnosti. Pokud hledáte cestu, jak se zbavit přebytečných kilogramů, zpevnit svaly a pomoci i svému psychickému stavu, plavání je pro vás ideální volbou. Trh je dnes plný stylových a hlavně šikovně navržených plavek pro pány  nezaostávají samozřejmě ani dámské plavky, tudíž můžete plavat v pohodlí a stylově.

Nezapomeňte, že každý člověk je jiný a výsledky se mohou lišit. Pokud máte specifické cíle pro budování postavy, je vhodné poradit se s osobním trenérem nebo nutričním terapeutem, kteří vám pomohou vytvořit individuální cvičební a stravovací plán na míru vašim potřebám.

Plavte a užijte si cestu k pěkné postavě a pevnějšímu zdraví!