Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dozrávají jeřabiny! Který druh nás chrání před šedým zákalem?

Video se připravuje ...
Jeřabiny: Benefity a nejčastější formy zpracování
VIDEO: Videoredakce ženských titulů
22. září 2023 | 06:00

Jaké u nás rostou druhy jeřabin a které z nich se hodí pro zpracování v kuchyni? Herbalistka Markéta Růženka Vopičková nám poradí, na co všechno se u těchto tradičních podzimních plodů zaměřit.

"V naší přírodě roste asi 21 druhů jeřabin," upozorňuje herbalistka. Velmi rozšířenou jeřabinu ptačí přitom najdete ve dvou variantách a jen jedna se hodí do kuchyně. V českých zahradách se běžně pěstuje další druh – jeřabina černá, které se říká také aronie nebo temnoplodec.

Účinky jeřabin: Nejen "céčko"

Bobule – vlastně malvice – obsahují spoustu zdraví prospěšných látek a zdaleka nejde jen o vysoký obsah vitaminu C na imunitu, ale třeba i o antokyany, které regenerují oční pozadí a působí jako prevence šedého očního zákalu.  

Trik při zpracování jeřabin

Nejčastěji se z jeřabin dělají šťávy nebo marmelády. "Nebo se přidávají do pečených čajů, u nichž zvyšují trpkost a chuťovou atraktivitu," říká Markéta Růženka Vopičková. U jiných receptů je ale fakt, že jsou jeřabiny trpké, spíše nevýhoda, protože při jejich zpracování je potřeba přidat větší množství cukru. Na to má ale expertka jeden trik.

Jak na to, aby byly jeřabiny samy o sobě sladší? Který druh obsahuje antokyany pro ochranu očí? Kterou jeřabinu musíme povařit, aby nebyla jedovatá? Pusťte si video v úvodu článku.

 

Autor: red, TeSim
Video se připravuje ...