Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vyvracíme mýty. Má smysl imunitu posilovat, nebo si tělo poradí samo?

  • 2. října 2023 | 00:00

    Jeden den si užíváte sluníčka v kraťasech, další klepete kosu v bundě. Podzim si s vaším organismem krutě zahrává. Každoročně se s jeho příchodem opět objeví 5 nesmyslných mýtů, kterým už konečně přestaňte věřit. A bude vám hej!

    Ze všech stran se na vás valí desítky protichůdných rad. Těžko poznáte, které jsou ty správné. My vám řekneme, které jsou zcela jistě ty špatné. 

  • Mýtus č. 1: Čím víc vitaminů, tím lepší imunita

    Neplatí, že čím víc vitaminů svému tělu dopřejete, tím lepší imunitu budete mít
    Autor: Shutterstock

    I když do sebe nasypete platíčko vitaminů, vaše imunita nebude nekonečná. Naopak si můžete zadělat na pořádné problémy. Tělo se vám odvděčí za dlouhodobější užívání, ne za jednorázový šok.

    Dávkování si pohlídejte hlavně u vitaminů rozpustných v tucích, jako jsou A, D, E a K. V případě, že byste ho přehnali s vitaminy B a C, zůstaňte klidní. Jsou totiž rozpustné ve vodě a jejich nadbytek tělo vyloučí společně s močí.

    Tip: Během podzimu a zimy vašemu tělu obzvlášť chybí vitamin D. V kvalitní formě dostupné v lékárnách ho vyrábí česká společnost Terezia Company.

    Jakému dalšímu mýtu nesmíte věřit?

  • Mýtus č. 2: Stres nemá vliv na imunitu

    Neplatí, že stres nemá vliv na imunitu. Naopak má, a to velký
    Autor: Shutterstock

    Krátkodobý stres je váš nejlepší pomocník. Posílá vám dostatek sil, abyste překonali každou výzvu. Dlouhodobý stres vám ale rozhodně nesvědčí. Vede k nejrůznějším psychosomatickým potížím. Jak s ním pracovat? Vytvářejte si příležitosti, na které se budete těšit, myslete pozitivně a dostatečně relaxujte. Hlubokými nádechy do břicha zaženete stres do kouta.

    Pomůže vám nejen relax, ale i pohyb. Je to pravda?

  • Mýtus č. 3: Pohyb posiluje organismus za všech okolností

    Neplatí, že pohyb za všech okolností imunitu posiluje
    Autor: Shutterstock

    Bez pohybu se neobejdete. Neplatí však, že je prospěšný za každé situace. Pravidelná mírná až střední fyzická aktivita imunitní systém posiluje. Pokud ale tlačíte na pilu příliš, můžete si šeredně ublížit. 

    Obzvlášť opatrní buďte v případě, když trpíte častými záněty, infekcemi nebo chronickými nemocemi. V takovém případě zkuste lehčí aktivity, jako je svižná chůze, nordic walking nebo jóga.

    Platí, že imunita se tvoří hlavně ve dne?

  • Mýtus č. 4: Nejdůležitější je, co děláte přes den

    Neplatí, že záleží jen na vašem chování ve dne. Důležitou roli hraje i váš spánek
    Autor: Shutterstock

    Můžete odolávat stresu, zdravě jíst, pravidelně se hýbat, a přesto nemáte vyhráno. Stejně důležitou roli hraje noc a s ní spojený spánek. Pokud dostatečně nespíte nebo se neustále budíte, vaše imunita utrpí. 

    Na chvíli vás možná zachrání dvojité espresso nebo ledová sprcha. Mentální a fyzické síly ale budou volat po spánku. Tělo si lépe poradí s výzvami nového dne, když mu dopřejete 7–9 hodin spánku denně.

    Platí, že při dodržování zmíněných rad se o imunitu už starat nemusíte?

  • Mýtus č. 5: Se špatnou imunitou nic neuděláte

    Neplatí, že se špatnou imunitou nic neuděláte. Můžete ji skvěle podpořit doplňky stravy
    Autor: Shutterstock

    Není pravda, že imunitu nemusíte posilovat. Doplňky stravy vám můžou parádně pomoct. Udrží vás v dobré kondici i v měsících, které jsou pro vaše tělo náročnější.

    5 doplňků stravy, které podpoří váš imunitní systém

    • Reishi: Tradiční čínská houba s obsahem betaglukanů, která podporuje produkci imunitních buněk.
    • Hlíva ústřičná: Proslulá houba, která obsahuje látky prospěšné pro lidský organismus včetně ceněných betaglukanů.
    • Rakytník: Rostlina nabušená vitaminy C, A a dalšími organickými kyselinami. Podporuje trávení a obranyschopnost organismu. Působí při únavě a dokonce povzbuzuje činnost srdce.
    • Černý česnek: Fermentovaná forma bílého česneku obsahuje pořádné množství antioxidantů. Prospívá srdci i celému krevnímu oběhu.
    • Vitamin D: Posiluje kosti a svaly i celý imunitní systém. Z potravy bohužel získáte jen část potřebného množství. Přijímejte ho proto ve formě doplňků stravy. 

    Co musíte vědět na závěr?

  • Skutečná síla pro vaše tělo

    Nenechte se zaskočit oslabenou imunitou. Sáhněte po kvalitních doplňcích stravy české společnosti Terezia Company. Chcete být v plné síle i během podzimních a zimních měsíců? Klikněte zde.

    Autor: TEREZIA COMPANY s.r.o.

Autor: Advertorial