Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Oslavte Den Země ekologicky. Máme pro vás tipy, jak na to!

22. dubna 2022 | 06:00

Dnes slaví celý svět jako každoročně Den Země. Kdy jindy si připomenout, jak je důležité chránit životní prostředí. Chovat se k planetě zodpovědněji můžete začít hned. Víte, jak přispět? Poradíme vám pár tipů.

Správné třídění odpadu, ekologický způsob cestování do práce, nakupování udržitelného oblečení i kosmetiky nebo šetrné zacházení s vodou. Každá z těchto maličkostí pomůže k ochraně životního prostředí.

Třiďte odpad

Říkáte si, že třídění odpadu je v dnešní době už tak trochu samozřejmost? Přestože patříme v Evropě k těm lepším, stejně byste byli překvapeni, kolik domácností tuto činnost ještě nezavedlo. Proč je to důležité? Tříděním odpadu významně šetříme přírodu, vytřídění odpad je navíc možné dále využít a ušetřit tak primární suroviny jako je uhlí, dřevo nebo ropa a tím, že odpad vytřídíte, neskončí na skládce či ve spalovnách. To je hned několik důvodů, proč si přestat myslet, že je třídění naprostá zbytečnost.

Průměrná česká domácnost nejvíce spotřebuje plasty a papír. Často ale úplně zbytečně. Jejich množství se dá snížit například použitím opakovaných sáčků na ovoce a zeleninu, nakupováním v bezobalových obchodech do vlastních nádob anebo používáním vlastních krabiček a kelímků na odnos jídla z restaurace či z oblíbené kavárny.

Jak třídit správně? Podle barev!

Žlutá

ANO Plasty

NE Mastné obaly, obaly se zbytky potravin a čistících přípravků, obaly od barev a jiných nebezpečných látek, podlahové krytiny.

Modrá

ANO Papír

NE Uhlový, mastný nebo znečištěný papír, termopapír (účtenky), použité plenky.

Oranžová

ANO Nápojové kartony

NE Měkké sáčky od potravin v prášku, nápojové kartony se zbytky nápojů.

Zelená

ANO Sklo (barevné i čiré)

NE Porcelán a keramika, autosklo, zrcadla, zlacená a pokovená skla apod., varné a laboratorní sklo.

Šedá

ANO Kovy

NE Plechovky od barev a jiných nebezpečných látek, plechovky od nebezpečných látek, elektrospotřebiče (vše patří do sběrného dvora).

Černá s hnědým víkem

ANO Použitý jedlý olej přelitý například do PET lahve

Jezděte ekologicky

Cestování má velký dopad na životní prostředí. Pokud se nechcete podílet na škodách, které na něm páchá hustá automobilová doprava, zkuste využít do práce elektrokoloběžku. Ta je výbornou alternativou, pokud se potřebujete dostat na větší vzdálenost, kterou nezvládnete rychle pěší chůzí. Hodí se i na delší trasy, pokud cestujete příměstskou vlakovou nebo autobusovou dopravou. Na elektrokoloběžce se dostanete z domu na zastávku a pak opět z nádraží rovnou do práce.

Jezděte ekologicky
Autor: ETA

Elektrokoloběžky šetří nejen ovzduší, ale také se nepodílí na hlukové zátěži. Na rozdíl od kola či klasické koloběžky se na ní ani nezapotíte, ale přesto se budete udržovat v kondici. Jízda na elektrokoloběžce vás automaticky donutí hlídat si správné držení těla, čímž jen tak mimochodem budete posilovat hluboký stabilizační systém včetně břišních a zádových svalů. Uděláte tak něco pro přírodu i pro sebe.

Udržitelná móda i kosmetika

Nakupování nových kousků šatníku a zkrášlovadel je velká zábava. Nicméně právě módní průmysl patří mezi největší znečišťovatele životního prostředí. Ročně se vyprodukuje přes 150 miliard kusů oděvů a další miliardy vyřazených kousků pak končí ve spalovnách nebo na skládkách. Proto než nakoupíte další pruhované tričko ve slevě, jakých máte doma už několik, zamyslete se, zda jej opravdu potřebujete. Pokud ano, tak před každým nákupem pečlivě vybírejte, zda je o minimalistické a nadčasové kousky, které vydrží déle než jednu sezonu a zaměřte se i na kvalitu materiálu. U kosmetiky si všímejte, z jakého materiálu je vyrobený její obal. Ten tvoří sedmdesát procent odpadu z kosmetického průmyslu. Proto vybírejte takovou kosmetiku, která je balená v recyklovatelných materiálech.

Bezobalové obchody využívá čím dál více lidí.
Autor: istock.com

Den Země

Den Země si připomínáme každý rok po celém světě 22. dubna. Letos slavíme už 52 let od jeho vzniku. Jeho cílem je připomenout lidem důležitost ochrany životního prostředí. Poprvé se Den Země slavil v roce 1970. Česká republika se k oslavám připojila v roce 1990.

Autor: REDAKCE