Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

7 rad pro správnou ústní hygienu. Jen kartáček rozhodně nestačí!

  • 7 rad pro správnou ústní hygienu
    22. října 2021 | 06:00

    Chcete-li mít zdravé zuby a dásně bez kazů a zánětů, pak o ně nezapomínejte správně pečovat. Čištění kartáčkem ale nestačí. Je třeba ho doplnit i ústní vodou či škrabkou na jazyk! Přinášíme vám sedm rad, jak o zuby a ústa správně pečovat a jaké potíže rozhodně nepodcenit.

  • Ideální kartáček a technika

    Čistěte si zuby alespoň 2x denně měkkým zubním kartáčkem s menší hlavičkou a rovně zastřiženými štětinami, který je k zubům i dásním šetrnější. Pokud budete používat příliš tvrdé kartáčky, mohou se vám ničit dásně a odhalovat zubní krčky. Pozor dejte i na správnou techniku čištění, kterou nejlépe předvede zubní hygienistka. Důležité je také používání mezizubních kartáčků vhodné velikosti, případně zubních nití. Pokud to neuděláte, zůstane nevyčištěno 25 % prostoru kolem dásní.

     

     

     

     

  • Nečistit hned po jídle!

    S čištěním zubů začněte až půl hodiny po jídle, aby nedošlo k porušení skloviny. Nikdy si zuby nečistěte bezprostředně po kyselém jídle či pití a dále po nápojích obsahujících kyseliny. Dát si džus, víno nebo si dopřát ovocnou svačinku a jít si hned vyčistit chrup, to není dobrý nápad. Vede to k tomu, že se naleptá zubní sklovina, které se ztenčuje, ale už neobnovuje! A problémy se zuby jsou na světě!

     

     

     

     

     

    Video se připravuje ...
    Jak čistit zuby kojencům? Použijte speciální návlek na prst • VIDEO: Youtube/Sarah Tevis Poteet, DDS, PA/Supermámy

  • Kartáčky měňte!

    Zubní kartáček měňte vždy po třech měsících používání, v případě infekční nemoci hned po uzdravení. To je velmi důležité, protože po té době je kartáček nejen opotřebovaný, ale také kontaminovaný bakteriemi. Navíc se lámou štětiny, což může poškozovat dásně a zubní sklovinu.

     

     

     

     

     

     

    Video se připravuje ...
    Margit Slimáková: Naše těla jsou dokonalá, neřezejme do nich • VIDEO: Videohub

  • Pozor na zápach a krvácení

    Nepodceňujte zápach z úst či krvácení dásní. Nelibá vůně z pusy, která nemizí, může být signálem vážnějších zdravotních obtíží a ukazovat třeba na žaludeční vředy, cukrovku, nemoci jater a ledvin či zánět dutin. O jakou chorobu může jít, poznáte podle druhu zápachu. Pokud připomíná pach myšiny, jde často o jaterní selhání různého původu. Při selhání ledvin se objevuje typický zápach připomínající močovinu a pro cukrovku je charakteristický »acetonový« dech. Krvácení při čištění zubů pak bývá prvním stadiem zánětu dásní a je druhou nejčastější příčinou vypadávání zubů. Pokud zánět neléčíme, může se objevit paradentóza – chronický zánět dásní. A záhy můžeme přijít o zuby…

     

     

    Video se připravuje ...
    „Mírná nadváha může být i výhoda,“ říká obezitolog. Která dieta vám rozhodně nepomůže? • VIDEO: Markéta Volfová, Lukáš Červený

  • Vhodná pasta a ústní voda

    Důležitá je i vhodná pasta a ústní voda. Při výběru zubní pasty se soustřeďte na obsah fluoridu, který má zásadní význam v prevenci proti kazu. Vhodné je množství 1000 až 1500 ppmF, kterým předejdete kazivosti zubů až o třicet procent. Nezapomínejte na ústní vody. Vsaďte ale raději na výplachovou ústní vodu s obsahem mikrofl óry.

     

     

     

     

     

     

    Video se připravuje ...
    Proč by děti moc neměly jíst kukuřičné lupínky

  • Na jazyk se škrabkou

    Čistěte nejen zuby, ale i jazyk! A to mechanicky pomocí škrabky na jazyk i pomocí ústní vody. Nejde o žádnou novinku. Ajurvédská medicína to doporučuje už přes pět tisíc let! Tělo totiž používá jazyk jako orgán k vylučování toxinů. A nahromaděné bakterie mohou způsobit nejen nepříjemný zápach, ale i bolesti v krku. Přirozeným antibakteriálním roztokem, který zdatně ztenčuje řady mikroorganismů v ústech, jsou sliny. Jejich snížená produkce je vedlejším účinkem při užívání antidepresiv, spasmolitik či diuretik, stejně tak ovšem působí nedostatek vitaminů a stres.

     

     

     

    Video se připravuje ...
    Hubnutí je o zdravém životním stylu, ne o dietě, říká jeho propagátorka • VIDEO: Blesk TV

  • Žvýkačky během dne

    Jezte zdravou a vyváženou stravu bohatou na vápník a vlákninu. V průběhu dne žvýkejte žvýkačky, které podporují tvorbu slin a neutralizují prostředí v ústech. Pozor ale, aby byly bez cukru! Ten by totiž paradoxně v ústech jen podpořil růst bakterií a ještě přispěl k tvorbě kazu.

     

     

     

     

     

     

     

Autor: Monika Brabcová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...