Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Co o vás vypovídá to, jak nosíte kabelku? A kolik váží průměrná kabelka české ženy? To vás překvapí!

  • Co o vás vypovídá to, jak nosíte kabelku?
    10. srpna 2023 | 06:00

    Taky máte občas pocit, že jako bájný obr Atlas nosíte na zádech tíhu celého světa? Něco na tom bude. Jen ji taháte spíš přes rameno nebo v ruce – ve své kabelce. Věděla jste, že to, jakým způsobem ji nosíte, o vás mnohé vypovídá?

    Taháme v ní nákupy, knížky, kosmetiku, svačiny, prostě půlku svého světa. Jenomže! Našim zádům to nedělá dobře. Nošení kabelek přes rameno většinou způsobuje, že máme jedno rameno výš než druhé. Tím pádem prostě máme špatné držení těla, což vede k bolestem zad a krční páteře. Čím je kabelka těžší, tím jsou následky horší. Podle odborníků váží velká kabelka včetně svého obsahu průměrně ke třem kilům, ale často se dostane i na šest kilo! Dlouhodobým nošením takové váhy na jednom rameni riskujete i artritidu a degeneraci meziobratlových plotének, jak nám potvrdila Mgr. Petra Placatková, vedoucí fyzioterapeutka Oddělení rehabilitace EUC Kliniky České Budějovice.

    Dnes se ale podíváme na to, jak nosíte kabelku vy. Způsob, jakým ji používáte, o vás může mnohé napovědět. Tak jdeme na to!

  • Ověšena vícero taškami různého druhu

    Když máte tašek víc, nejspíš budete unavená a vyčerpaná každodenním shonem. A taky asi nemáte čas na hlouposti. Potřebujete denně spoustu věcí, vy nebo vaše děti, a ty věci nosíte stále s sebou. Udělejte si aspoň jednou týdně pár minut času a vytřiďte kabelku, protože v ní stoprocentně  vláčíte i věci, které tam nemají co dělat. Uleví se vám.

    Tip na video: Které kabelky vás osloví na konci léta i na počátku podzimu? 

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Videoredakce ženských webů

  • Kabelka zavěšená na ruce na předloktí

    Pokud nosíte kabelku jen tak zavěšenou na předloktí, podle odborníků na řeč těla to znamená následující: nejspíš máte potřebu dát najevo svou nadřazenost. Je to totiž styl některých celebrit a žen, které v kabelce kromě zlaté kreditky už nic jiného nemají. Není to ale tak docela pravda. Kabelka na předloktí znamená, že máte styl a inklinujete k elegantním řešením, což mluví ve váš prospěch.

  • Kabelka obejmutá rukama před tělem

    Držení kabelky obouruč pevně před tělem signalizuje, že žena zaujímá obranný postoj. Naznačuje to její ostych nebo snahu bránit se před okolím. Jako byste se za svou kabelkou chtěla schovat. Dávejte si na to pozor, protože takové držení kabelky může být signálem pro zloděje. Nejspíš v ní máte něco hodně cenného, co by je mohlo zajímat... A to přece nechcete.

  • Dlouhý popruh přes rameno

    Ukazujete na to, že nejste dost opatrná a nemáte kontrolu nad svým životem. Ale nebojte se, není potřeba jít hned k psychiatrovi. Spíš si jen dávejte víc pozor v MHD, protože takhle zavěšená kabelka, to je přímo výzva pro všechny, kdo by se rádi zmocnili jejího obsahu... Je to prostě snadná kořist. Sice jste náramně elegantní, ale ohrožujete především sebe.

  • Kabelka na rameni na krátkém řetízku či popruhu

    Dáváte-li přednost tomuto způsobu nošení tašky, jste dost možná „sešněrovaná“ i uvnitř. Zkuste se trochu uvolnit, radí psychologové. My to vidíme optimističtěji. Pokud nosíte kabelku na kratším popruhu, zřejmě je menší a lehčí než kabelka většiny žen, což značí, že jste nadmíru praktická a vyhodila jste z ní všechny zbytečnosti. Navíc je to také jeden z těch bezpečnějších způsobů nošení – kabelka je pod vaší rukou a z dosahu zlodějů.

  • Kabelka křížem krážem

    Je to pohodlné, ale nepříliš elegantní. Takový způsob nošení tašky údajně odkazuje na naši lehkou laxnost a pohodlnost. Podíváme-li se ale na to z jiné stránky, ženy, které nosí crossbody kabelku, jsou stoprocentně mladé duchem a působí uvolněně. Do takto zavěšené kabelky se také vejde více věcí a může být těžší než obvykle, zároveň je ale v bezpečí před zloději.

  • Styl aktovka

    Je pro vás jednodušší vzít kabelku za ucho a nést ji jako aktovku? Tento způsob nošení upřednostňují hlavně podnikatelky a manažerky, tedy ženy, které se starají méně o vzhled kabelky jako takový, protože jsou pro ně důležitější spíše věci, které jsou v ní. Jste samostatná, sebevědomá a umíte se postarat sama o sebe – stejně jako o svou kabelku.

  • Čím si opravdu škodíte a co dělat?

    Co dělat, když vás z kabelky bolí záda, a jak je možné si pomoct? Na to jsme se zeptaly Mgr. Petry Placatkové, vedoucí fyzioterapeutky Oddělení rehabilitace EUC Kliniky České Budějovice.

    Jakou část těla nošení kabelky na jednom rameni zatěžuje?

    Ovlivněno je celé tělo. Jestliže nosíme těžkou tašku dlouhodobě, může dojít k přetížení svalů a následně k bolesti. Právě bolest nás upozorní na to, že něco není v pořádku.

    Jak si namožená záda srovnat?

    Pokud už záda bolí, je možné nechat si udělat šetrnou masáž. Pro prevenci doporučuji zpevnit si hluboký stabilizační systém. Můžete cvičit pilates nebo cvičit podle metody doktora Smíška. Na webu najdete cviky pod hesly "SM systém" nebo "spirální stabilizace páteře".

    Je postoj pokřivený z nošení těžké tašky nevratný? 

    Můj názor je ten, že vše se dá správnou fyzioterapií alespoň trochu zlepšit. Důležité je ale i kompenzovat stres, který může svalům škodit ještě mnohem víc.

    Stylové kabelky za nejlepší ceny vybírejte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Majka Dvořáková, Žaneta Podlahová
Diskuse ke článku
.