Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Chcete být celou zimu zdraví? Inspirujte se tradiční čínskou medicínou

Chcete být celou zimu zdraví? Inspirujte se tradiční čínskou medicínou
10. listopadu 2021 | 06:00

Jak prožít zimu bez marodění? Tradiční čínská medicína na to má své postupy, které jsou prověřeny tisíciletími v krutých mrazech. Není žádným tajemstvím, že v Číně obyčejní lidé odjakživa museli umět si s většinou zdravotních problémů poradit sami. Od léčby zlomené nohy až po kýlu. Díky znalostem učení tradiční čínské medicíny vždy skvěle zvládají i krutou zimu bez chřipek a marodění.

Když, pravda, vynecháme kdoví odkud vyskočivší nový koronavirus. Jak to dělají? Mají tři tajemství: správný zimní jídelníček, posilování imunity a vhodné byliny. Tady jsou jejich rady.

1. Co jedí v zimě?

Teplé kaše

„Jsou pro zimu ideální, můžeme je připravovat nasladko i naslano. Velmi dobře zevnitř zahřívá ovesná kaše. Dá se ochutit opravdu vším možným, skvělá je s kvašenou nakládanou zeleninou a houbami shitake či reishi,“ doporučuje odbornice na čínskou medicínu Iva Měsíčková. Dobrá je i s ovocem, goji, skořicí nebo medem. Ze zdravotního hlediska je přínosná i jáhlová kaše, ale ta mírně ochlazuje, takže když je opravdu zima, je lepší oves.

Vývary

Můžeme je připravovat z různých druhů masa i zeleniny, ideálně v bio kvalitě. Protože je vývary třeba dlouho a pomalu vařit, je praktické připravit najednou větší množství, to dát zamrazit a postupně používat. Vývar se hodí nejen jako hlavní jídlo, ale i jako skvělá snídaně nebo posilující pokrm při virózách, kterých je teď všude hodně.

Video se připravuje ...
Rýma: Jak se jí co nejrychleji zbavit? • VIDEO: Videohub

Vařenou zeleninu

Výborná je zelenina s rýží. Mezi opravdové pochoutky patří dlouho vařená vrstvená zelenina, která je pro chladné období obzvlášť vhodná. Použít se můžou různé druhy zeleniny, které se pomalu vaří. „Nejlepší je hrnec se silným dnem – vhodný je nerezový, keramický, z varného skla. Zelenina se během varu nemíchá. Když se začne vařit, pomalu se dusí tak, aby se voda nevyvařila a zelenina dlouhým varem zesládla. Dno hrnce se často vykládá mořskou řasou,“ radí odbornice.

2. Jak posilují imunitu?

Teplým oblečením a otužováním

„Číňané nemarodí, protože se v mrazech přiměřeně oblékají, nosí teplé spodní prádlo a zahřívají se jídlem,“ potvrzuje znalkyně Číny a tradiční čínské medicíny lékařka Ludmila Bendová. Co ještě radí? Otužovat se. S tím je nejlepší začít v teplejších obdobích roku. Stačí i pravidelné sprchování ledovou vodou. Jak na to? Začneme vlažnou vodou a poté na sebe pustíme na několik sekund studenou a pak opět teplejší vodu. Párkrát opakujeme. Každý den vydržíme pod ledovou vodou o sekundu déle, v zimě ke třem minutám.

Každodenním cvičením

Číňané neusilují o dosahování maximálních výkonů při sportu, cílem je trvalé, celoživotní cvičení v klidném rytmu čchikung nebo tai-či. „Musí se ale cvičit každý den. Třeba jen chvíli, ale denně,“ upozorňuje doktorka Bendová a dodává: „Číňané říkají, že vynechat jeden den je jako tři dny nejíst.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: sia
Video se připravuje ...