Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kaštany léčí! Pomohou na zduřelé uzliny i revma

kaštany
26. září 2021 | 06:00

Kaštany jsou nejen pěknou podzimní dekorací, ale mají také několik léčivých účinků. Pomáhají při revmatismu i vzniku otoků a působí protizánětlivě. To musíte zkusit!

Plody lesklých kaštanů k podzimu jednoznačně patří. Nemusí ale sloužit jen jako vkusná podzimní výzdoba, mohou nám posloužit i jinak. Poradíme vám, jak kaštany zpracovat tak, aby měly léčivé účinky na vaše tělo a vyřešily některé z vašich zdravotních komplikací. 

Kaštanový čaj

Vnitřní užívání kaštanů má blahodárné účinky na krevní oběh. Zlepšuje stav při revmatu i stav křečových žil. Stačí pravidelně pít čaj z čerstvě nadrcených kaštanů. Pro přípravu čaje budete potřebovat lžičku nadrcených kaštanů bez hnědé slupky, toto množství přelijete vroucí vodou. Stejně jako u běžného čaje necháte kaštany pár minut louhovat. Úlevu od potíží můžete zaznamenat nejdříve po 4 týdnech užívání. 

Kaštanová koupel

Koupání s kaštany vám pomůže proti otokům a revmatu, ale zmírní i projevy pomerančové kůže. Nachystejte si silný odvar z nasekaných kaštanů a větviček smrku. Po 90 minutách louhování může vaše loučení s celulitidou začít! Odvar nalijte do koupele, která by měla trvat alespoň 15 minut. Pro maximální účinky opakujte tuto lázeňskou proceduru každých pět dní.

Obklady z kaštanové kaše

Obklady uleví od zduřelých lymfatických uzlin a bolestí kloubů. Můžete je ale také aplikovat po namáhavém dni v práci jen jako relax. Kaši na obklady připravíte ze sušených kaštanů, trochy žitné mouky a octa. Po namíchání správné konzistence natřete kaši na bolestivé místo a převážete gázou. Obklad musíte nechat působit celé dvě hodiny. Někteří sportovci tyto obklady doporučují i na namožené svaly. Prý dokážou namáhané tělo perfektně uvolnit. 

Existuje opravdu mnoho způsobů pro zpracování kaštanů. Někteří lidé používají místo čaje například kaštanové kapičky. Velmi účinný je také gel na křečové žíly, který se vyrábí z kaštanové tinktury. Říká se dokonce, že když vložíte několik kaštanů pod polštář, budete se ráno budit plní energie a síly.

Autor: Adéla Ondroušková
Video se připravuje ...