Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Je vám horko? Vyzkoušejte 5 tipů, které vás skvěle ochladí

Jak přežít horka?
19. června 2022 | 06:00

Také vás zmáhají velká vedra? A nevíte, jak takové dny přežít, když zrovna nemůžete být někde u vody? Vyzkoušejte naše osvědčené triky a tipy, které vás zachrání…

1. Správně se oblečte

Pocit vedra a to, jak na nás působí, výrazně ovlivňujeme i svým oblečením. Proto myslete na to, co si ráno vezmete na sebe. Zapomeňte na upnuté oblečení a místo těsných topů a kalhot volte volné střihy, rozšířené kalhoty nebo delší sukně. Vhodné jsou široké halenky nebo trika. Také výběr správného materiálu je důležitý. Ve vedru se vyhněte oblečení z umělých materiálů a směsí. Vybírejte raději lehké šaty, popřípadě halenky a sukně především z bavlněných či lněných materiálů. Ty totiž účinně sají pot a umožní pokožce dýchat. Využít můžete i sportovní funkční prádlo, které také dobře odvádí pot a chladí.

Náš tip: Kvůli horku se pořád převalujete a vůbec se v noci nevyspíte? Vyzkoušejte následující triky. Vyměňte flanelové povlečení za chladivý satén. Pokud vám i tak bude teplo, přikryjte se jen prostěradlem. Před spaním navíc můžete dát povlak od polštáře, pyžamo nebo noční košili na chvíli do mrazáku. Uvidíte, že se vám bude hned lépe usínat.

Video se připravuje ...
Jak se ochladit bez klimatizace? Víme jak na to! • VIDEO: Videohub

2. Myslete na to, co jíte

Dali jste si k obědu guláš s knedlíkem a divíte se, že jste úplně hotoví a celí zpocení? Podle lékařů bychom se měli během horkých dnů vyvarovat tučných a smažených pokrmů. A vsadit spíše na lehká jídla, saláty, ideálně s krůtím či kuřecím masem. Dopřávejte si také ty potraviny, které obsahují hodně vody a skvěle osvěží: melouny, cukety, salátové okurky nebo ananas.

Náš tip: Osvěžující meloun nemusíte jíst jen tak samotný, ale připravte si z něho skvělý salát. Vyzkoušejte třeba sladký meloun se slanou fetou a olivami a vychutnejte si svěží a harmonickou chuťovou kompozici. Výborně zažene žízeň a zároveň dostatečně zasytí. Více ZDE

3. Nezapomeňte na dostatečný pitný režim

Asi nejdůležitější radou je nepodceňovat příjem tekutin a vypít 2,5 až 3 litry tekutin denně. Jinak vám hrozí bolesti hlavy, závratě či nevolnost. Vyhněte se příliš sladkým nápojům a nápojům s kofeinem, které odvodňují organismus. Základem pitného režimu je čistá neslazená voda bez bublinek. Pijte ji průběžně, ne jen tehdy, když už budete cítit žízeň. A nepijte příliš chladné nápoje. Při pití příliš studeného i horkého nápoje se zpotíte a ztrácíte vodu z těla.

Náš tip: Pokud byste přece jen měli chuť na něco dobrého s ovocnou příchutí, pak vyzkoušejte pivní mixy, které v posledních letech zažívají boom. V začátcích byly beermixy nejčastěji s 2 % objemu alkoholu, dnes letí jejich nealkoholické varianty. Například nápoje značky Cool, která kombinuje nealko pivo a ovocné šťávy, neobsahují umělá barviva ani konzervanty. Skvěle se hodí ke grilování nebo jako relax po sportu. Vyzkoušet můžete oblíbené příchutě, jako jsou například Lemon a Grep nebo svěží nealko novinka Rybíz a Limetka s obsahem alkoholu 0,0 % obj. a pouze s 18 kcal/100 ml.

4. Zchlaďte se vodou

Vodu v různých skupenstvích můžete použít i jinak než vnitřně a přitom se skvěle zchladíte. Pokud nemáte možnost skočit do chladivého bazénu nebo si dát osvěžující sprchu, jsou i jiné možnosti. Pamatujte, že teplo i chlad přichází od nohou a od hlavy. V případě vysokých teplot tedy ochlazujte tato místa. Namočte si kapesník nebo ručník do studené vody a přiložte ho na zátylek. Také nohy strčené do studené vody vám přinesou chladivou úlevu. Velmi pomáhá i ochlazení tepny na zápěstí pod proudem vody. Jen pozor: voda by neměla být ledová, rozpařené tělo by utrpělo teplotní šok. Nejvhodnější je voda, která je chladnější než teplota těla.

Náš tip: S ochlazováním venku vám pomůže voda v rozprašovači nebo ve spreji. Stejně jako máte v kabelce deodorant, pořiďte si i tuhle vychytávku, která vytvoří příjemně osvěžující mlhu. Uvidíte, že se vám bude hodit během léta v mnoha situacích: při práci, sportu, ve volném čase i na cestách.

5. Chládek můžete mít i bez klimatizace

Pořízení klimatizace zrovna není levná záležitost a také nevyhovuje každému. Naštěstí existují i jiné způsoby, jak úmorná vedra doma nebo v kanceláři přežít. Pořiďte si kvalitní ventilátor, který seženete jako stolní, stojanový nebo stropní. Stropní je z nich nejúčinnější. Nastavte ho ale proti směru hodinových ručiček. Ventilátor nebude foukat od stropu do místnosti, ale naopak bude nasávat nahoru chladnější vzduch od podlahy, díky čemuž ho v místnosti promísí. Působení větráku bude zas maximálně účinné, pokud před něj zavěsíte ještě mokrý kus látky, například čistou utěrku namočenou ve studené vodě.

Náš tip: Strop i zdi vyzařují teplo nasbírané v průběhu denního žáru. Ale jednoduchým trikem lze místnost zchladit. Rozestavte kostky ledu ve sklenicích a miskách po celém jejím obvodu. Ucítíte rychlou úlevu.

Autor: beni
Video se připravuje ...