Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Co vám pomůže usnout? Tyhle tipy se budou v ložnici hodit

25. února 2021 | 06:00

Taky se vám stává, že nemůžete usnout a převalujete se v noci ze strany na stranu? Dlouhé ponocování a nemožnost usnout můžou pěkně zkomplikovat náš den. Jak si vypěstovat zdravé návyky před spaním tak, aby se nám spalo jako v bavlnce? 

Spánek je téma, které řeší snad každá z nás. Nemožnost lehce usnout a časté buzení se během noci není nic příjemného. Ba naopak se druhý den cítíme ještě více vyčerpané. Máme pro vás pár tipů ze série Tajemství spánku na Mall.tv. 

Ložnice jako oáza

Ložnice je místo, které by na vás mělo působit klidně a vyrovnaně. Designově pomohou teplé barvy, jako je např. béžová. Vyvarujte se umístění elektroniky a dalšího podobného zařízení. Televize má zůstat v obývacím pokoji, z ložnice ji tedy dejte pryč. Stejně tak odložte před spaním i telefon. Vyzařuje škodlivé záření, které kvalitní spánek nepodpoří.

Zkontrolujte si pohodlnost polštáře a přikrývky. Existují různé druhy, které napomohou k lepšímu spaní. Věděla jste, že se vyrábí přikrývka zvlášť na zimu a na léto? Liší se převážně ve výplni – na zimu teplejší a na léto lehčí.

Větrejte často

Místnost si před spaním řádně vyvětrejte a přes noc si udržujte teplotu spíše chladnější. Nepodceňujte ani zatemnění ložnice, hlavně pokud bydlíte ve městě, kde hluk a světlo neutichají.

Nejen prostor, kde spíte, by měl být řádně vyvětrán, ale i přikrývky a polštáře.

Kdy chodit spát?

„Pravidelný režim je pro lidské tělo a spánek to nejzákladnější a nejdůležitější. Snažte se dodržovat stejnou dobu uléhání a vstávání,“ říká prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc., v pořadu Tajemství spánku na Mall.tv.

Režim před spánkem

Vytvořte si každodenní rutinu před ulehnutím do svého lůžka, dejte tělu pocit, že je čas navodit klidový režim a zpomalit. Minimálně 1 až 2 hodiny před spaním dělejte klidné aktivity, nepřetěžujte svou mysl ani tělo. Odložte elektronická zařízení, včetně počítače a telefonu, a vezměte do rukou raději knihu. Literaturu vybírejte dle svého zájmu. Spíše se ale doporučuje něco klidnějšího, aby se vám nezdály sny ze zrovna přečtené kapitoly o vraždě, když právě čtete detektivku. Ke knize popíjejte dobrý čaj, ten, který máte nejraději. Pozor ale na černý a zelený, tomu se raději vyhněte.

Autor: REDAKCE
Video se připravuje ...