Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pomozte své imunitě, srdci i planetě jedinou potravinou

1. června 2020 | 00:00
Prezentace klienta |

Je to běžná potravina, pravděpodobně ji máte v lednici. Ale nejspíš nevíte, jak její konzumací pomáháte vlastnímu tělu. Jde o margarín: právě ten umí tělu dodat důležité látky, které byste jinde jen těžko hledali. Tušíte, co obsahuje a co vlastně umí?

1. Posílení srdce a kardiovaskulárního systému

Tělo potřebuje přísun nenasycených mastných kyselin. Právě ony hrají v jeho procesech důležitou roli: jsou zdrojem energie, pozitivně ovlivňují hormony i nervový systém. Navíc pomáhají s využitím vitamínů, které se v tucích rozpouštějí. Nenasycené mastné kyseliny najdete v slunečnicovém, lněném, řepkovém i olivovém oleji – tedy těch, ze kterých se margarín skládá. Jde o takzvané dobré tuky, které pomáhají udržovat nízkou hladinu cholesterolu v krvi, a tím prospívají celému kardiovaskulárnímu systému i srdci.

2. Přísun látek, které si tělo neumí vyrobit

Češi konzumují jen minimum omega-3 a omega-6 mastných kyselin, které si tělo samo vyrobit neumí. A přesně ty najdete v margarínu. Zdrojem omega-3 je například řepkový nebo lněný olej, omega-6 mastné kyseliny se skrývají v slunečnicovém oleji. Pomáhají v mnohém: mají protizánětlivé, protisrážlivé a imunitu posilující účinky a přispívají ke snižování hladiny cholesterolu a triglyceridů, což jsou nebezpečné krevní tuky. Tím pomáhají ke správné hodnotě krevního tlaku a prevenci kardiovaskulárních onemocnění. 

3. Příroda a potrava pro mozek

Pokud konzumujete margarín, dodáváte tělu nálož prospěšných látek z rostlin. Margarín je směs tuků a vody. Dokonce i v domácích podmínkách je možné ho stloukat podobně jako máslo: je třeba jen několik fází míchání a chlazení. Přidává se také takzvaný emulgátor, který dokáže účinně promíchat částečky vody a tuku. Jednoduše dostupným emulgátorem je třeba vaječný žloutek. Pokud si koupíte margarín v obchodě, jako emulgátor v něm nejspíš bude přírodní lecitin, kterému se taky někdy říká potrava pro mozek. Tato látka přispívá k udržování zdravého nervového systému i metabolismu.

Pomozte své imunitě, srdci i planetě jedinou potravinou
Autor: Upfield ČR

4. Dohled nad zlým cholesterolem

Dřívější výroba margarínu, která zahrnovala hydrogenované rostlinné oleje, je dávno pryč. Dnes se vyhýbá takzvaným transmastným kyselinám, které bychom si měli hlídat a jejich konzumaci omezit jen na minimum. V kvalitním margarínu je jejich obsah hluboko pod nařízenými limity (2 gramy transmastných kyselin na 100 gramů tuku).

5. Krok na pomoc planetě

Jeden důvod navíc: margarín je dobrou volbou pro udržování kondice také celé planety. Protože je založený na rostlinných ingrediencích, má proti máslu daleko nižší uhlíkovou stopu. Výroba margarínu vyžaduje menší emise uhlíku i menší spotřebu vody – na jeden kilogram margarínu ve srovnání s máslem to je jako ušetřit 30 kilometrů jízdy autem a vodu na sedmiminutovou sprchu.