Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Sbohem, nevábný dechu! Poradíme, jak odstranit zápach z úst

25. června 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

Se zápachem z úst se to má podobně jako s brokolicí v zubech. Sami to často nepostřehneme, ostatní si ale všimnou hned. Na zbytky zeleniny vás okolí většinou taktně upozorní, v případě nevábného dechu tak sdílní ale nebývají. Co tedy můžete dělat pro to, abyste se nikdy nemuseli bát promluvit nebo se usmát?

Co způsobuje zápach z úst? Bakterie, potraviny, léky i dehydratace

Nejčastěji mohou za zápach z úst bakterie, které se se v dutině ústní hromadí při nedostatečné péči o chrup. Pokud totiž pravidelně a důkladně neodstraňujete zubní plak, množí se bakterie podél linie dásní a na zadní části jazyka.

Chronický zápach z úst, tzv. halitózu, mohou mít na svědomí i některé léky (především ty, které omezují tvorbu slin), kouření, stres, dehydratace a některé potraviny. Na které dobroty byste si měli dávat obzvlášť pozor?

·       česnek

·       cibule

·       alkohol 

·       aromatické koření

·       káva

·       ryby

·       mléčné výrobky

·       křen

Jiné potraviny vám mohou naopak zajistit svěžejší dech. Patří mezi ně například máta, skořice, hřebíček, fenykl, jablka nebo syrová zelenina (například mrkev či řapíkatý celer).

Pokud nesnídáte, dejte si pozor na ranní povídání u kávičky

Mnoho lidí, kteří nesnídají, doprovází nevábný dech dopoledne. Nic u nich totiž nenastartovalo tvorbu slin, které ústa čistí a dezinfikují. Jestliže tak začínáte probírat s kolegy pracovní záležitosti s prázdným žaludkem, zpozorněte, pokud se od vás podezřele často odvracejí.

Jak se zbavit zápachu z úst? Mnohdy stačí dodržet sedmero pravidel

Často to není žádná velká věda. Stačí dbát na základní poučky a neodbývat čištění zubů. Na které zásady byste měli myslet především?

1.     Zuby si čistěte 2× denně a 1× denně používejte nit nebo mezizubní kartáčky.

2.     Při čištění myslete i na jazyk. Soustřeďte se na jeho kořen, kde je nejvíce bakterií.

3.     Požívejte fluoridovou zubní pastu s antibakteriálními účinky.

4.     Ústní hygienu završte ústní vodou. Zajistí vám svěží dech po delší dobu.

5.     Dodržujte pitný režim. Sucho v ústech může zápach také způsobovat.

6.     Žvýkejte žvýkačky bez cukru. Podpoří produkci slin, které bakterie odplavují.

7.     Omezte pití alkoholu, kouření a konzumaci aromatických potravin.

Péči o dutinu ústní vám výrazně usnadní používání elektrického kartáčku Oral-B s kulatou hlavou. S ním se dostanete i na hůře přístupná místa a odstraníte až o 100 % více plaku v porovnání s manuálním kartáčkem. Pokud bojujete se zápachem z úst, vsaďte na typ, který má také speciální režim na čištění jazyka, jako je například elektrický zubní kartáček Oral-B Genius.

Video se připravuje ...