Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zadýchávání a pokašlávání jako banality? Pozor, plíce hlásí SOS

Jednoduché měření tzv. plicního věku je vhodnou prevencí plicních problémů.
1. dubna 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

Občasnou dušnost nebo záchvat kašle často přejdeme bez většího zájmu, nejedná se přece o nic vážného. Omyl! Tyto plíživé příznaky v České republice každoročně stojí život více než 1 700 lidí. Jak je to možné?

Kašel je důsledkem kouření, za zadýchávání může špatná kondice. To jsou slova, kterými sami sebe přesvědčujeme, že jsme vlastně v pořádku. Se zdánlivými banalitami lékaře nenavštívíme, přitom se může jednat o náznaky hned několika plicních chorob. Včasným odhalením a léčbou lze průběh nemocí sice zpomalit, zdravé plíce vám však nikdo nevrátí.

Autor: Alliance Healthcare

Jedním z nejzávažnějších plicních onemocnění je chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN). CHOPN nenávratně postihuje dolní cesty dýchací. Tuto obstrukci, tedy ucpávání dýchacích cest, způsobuje chronický zánět průdušek nebo plicní rozedma.

Většina nemocných vyhledá odbornou pomoc pozdě

Nejčastějším projevem CHOPN je pocit zhoršeného dýchání. Dušnost, kterou pacienti obvykle popisují jako krátký dech, pocit nedostatku vzduchu nebo kyslíku, nemožnost se nadechnout nebo jako tíhu na prsou či hrudníku, nejprve vzniká při fyzické námaze (při sportovní aktivitě, ale také při chůzi do kopce či schodů). Problémy s dýcháním se následně objevují během běžných denních aktivit (nakupování, úklid) a dokonce také u činností zcela bez zátěže, jako je oblékání a zavazování tkaniček. Tato plicní nemoc vzniká velmi plíživě a zhoršuje se. Nakonec se totiž dušnost stává trvalou součástí pacientova dne a může nemocného budit ze spánku.

Autor: Alliance Healthcare

Objem lidských plic je průměrně 4 až 6 litrů. Je ovlivněn několika faktory, jako například tělesnou konstrukcí, fyzickou kondicí a pohlavím. Nezávisle na pohlaví a dalších okolnostech plíce dospělého člověka denně zvládnou zhruba 20 tisíc nádechů a výdechů. Zdravý člověk má při dýchání velké rezervy. Nemocný naopak začne pociťovat dechové potíže, když funkční kapacita jeho plic klesne asi na jednu třetinu. Proto mnoho pacientů vyhledá lékaře až v době, kdy je CHOPN již v pokročilém stadiu. Až 450 tisíc Čechů neví, že u nich nemoc propukla, a přesto trpí plicní obstrukcí!

Autor: Alliance Healthcare

CHOPN lze předcházet a je léčitelná. Nejlepší prevencí, jak udržet nejen vaše plíce zdravé co nejdéle, je dodržování jednoduchých zásad – přestaňte kouřit, pravidelně se hýbejte alespoň 30 minut denně a ve stravě omezte příjem nasycených tuků, soli a cukru.

Prevence nad zlato

Máte pochybnosti o zdraví svých plic? Nechte si je zkontrolovat. Dnešní zdravotnictví nabízí velmi rychlá screeningová vyšetření, která se provádějí v lékárnách, jedná se o tzv. měření plicního věku. Krátký test odhalí možné riziko plicních onemocnění. Během pouhých 10 minut se můžete dozvědět, jestli za vaše zadýchávání může CHOPN, nebo málo fyzické aktivity. Výsledky s vámi navíc ihned zkonzultuje speciálně proškolený lékárník a v případě potřeby vám doporučí vhodná opatření.

Seznam Alphega lékáren, ve kterých měření probíhá, naleznete zde.

 

 

Video se připravuje ...