Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Cestování pro starší a pokročilé aneb jak se z cestovatele nestát pacientem

5. června 2019 | 06:00

Počet Čechů, kteří cestují do zahraničí, se každoročně zvyšuje. Je mezi nimi i více seniorů. Čeští senioři cestující i do exotických zemí často nepočítají s tím, že by mohli onemocnět nejen v místě pobytu, ale dokonce už i na letišti nebo v letadle.

Kapénkové infekce se šíří do vzdálenosti dvou metrů od nakaženého jedince, infekce se může šířit i nepřímo nedostatečně udržovanou klimatizací. Také hygiena je v letadle ztížena. Je dobré před každým jídlem nezapomínat na dezinfekci rukou a vyhnout se dlouhým letům, kde je vyšší riziko, že cestujete s někým nakaženým ať už běžnou infekcí, nebo i exotickou nemocí.

Pokud cestujete v seniorském věku, je třeba myslet na spoustu rizik spojených s tímto životním obdobím. Ve vyšším věku hůře snášíme výkyvy teplot a vysokou vlhkost vzduchu. Cesty do tropických a subtropických zemí jsou náročné. Senioři se méně potí a mají menší pocit žízně, proto u nich snáze dojde k dehydrataci. V pokročilém věku máme i větší sklon k žilní trombóze. V letadle bývá velmi stísněný prostor a málo místa pro protažení. Pokud trvá cesta déle než pět hodin, je riziko žilní trombózy velké.
Seniorům ale i rodinám s malými dětmi plánujícím zahraniční cestu se doporučuje s dostatečným časovým předstihem navštívit před odjezdem očkovací centrum a zkonzultovat povinné i nepovinné očkování vhodné pro danou destinaci. Jedná se o vakcinace například proti břišnímu tyfu, vzteklině, choleře nebo žluté zimnici, nutné je ale myslet i na očkování proti pneumokokům a meningokokům.

Invazivní pneumokoková onemocnění patří mezi závažné nákazy, zejména u osob starších 65 let. V pokročilém věku totiž velká část lidí trpí nějakou chronickou nemocí, která většinou průběh infekční choroby komplikuje. V imunitním systému dochází během stárnutí ke změnám, náš organismus mimo jiné hůře bojuje s infekcemi, proto je setkání seniora s infekční nemocí tak závažné.

docent MUDr. Rastislav Maďar
Autor: Foto Malý

„Zažitá představa, že senior je člověk, který si užívá důchod v klidu domova u televize či na zahrádce, už tedy dávno vzala za své. Starší generace se rozhodla dohnat to, na co v mládí neměla čas nebo prostředky. Senioři cestují po Evropě, ale také do vzdálenějších destinací. Vždy by ale měli pamatovat na rizika spojená s cestováním, připravit se důkladně na cestu a nezapomenout na vhodné očkování,“ doporučuje docent MUDr. Rastislav Maďar.

Autor: red
Video se připravuje ...