Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Máte strach z rakoviny? Nepodceňujte screeningová vyšetření!

22. března 2019 | 12:00
Prezentace klienta |

Rakovina je velkým strašákem dnešní doby. Bohužel stále mnoho lidí si myslí, že rakovina je především nemoc starších lidí, a že se proti ní nedá bránit. Je ale pravdou, že životní styl výrazně ovlivňuje naše celkové zdraví, tedy i možnost vzniku rakoviny. Lze nemoci nějak předcházet? A kdy hrozí vznik rakoviny? Na to jste se ptali Doc. MUDr. Mariána Hajdúcha, PhD.

Můj dědeček (80 let) zemřel na rakovinu slinivky, jeho dcera - moje matka také (89 let). Oba měli cukrovku, já zatím ne (je mi 75 let).

Pokud se u Vás nemoc neprojevila do 75 let věku, pak Vám genetické riziko zřejmě nehrozí. Děkuji ale za upozornění na diabetes - část nádorů slinivky se skutečně projeví primárně jako diabetes a pacientům s nově diagnostikovanou cukrovkou by se v tomto směru měla věnovat zvýšená pozornost.

Může žena v přechodu onemocnět rakovinou děložního čípku?

Samozřejmě ano, a je to v naší populaci nejvíce riziková skupina žen. Řada žen po přechodu přestane pravidelně navštěvovat gynekologa a vypadnou tak ze skríninkového programu na karcinom děložního hrdla. Přiveďte svoji maminku ke gynekologovi a vysvětlete jí, že jedna návštěva ročně jí může zachránit život.

Mému otci zjistili rakovinu poměrně náhodou... V podstatě neměl žádné příznaky této zákeřné nemoci. Bohužel 4 měsíce po vyřčení diagnózy zemřel. Jak odhalit vznik rakoviny včas?

Bohužel některá nádorová onemocnění se diagnostikují příliš pozdě, protože nádor roste dlouho bezpříznakově (typicky rakovina plic a pankreatu) a nemáme na časný záchyt diagnostické možnosti. Toto se ale díky intenzivnímu výzkumu mění a například u nádorů plic se postupně zavádí skríningový program založený na CT vyšetření, který podstatně redukuje úmrtnost. Výzkumem časné diagnostiky se i na našem ústavu intenzivně zabýváme, zejména u nádorů plic, slinivky břišní a děložního čípku.

Existuje větší pravděpodobnost dědičnosti některých typů rakoviny např. ob jednu generaci? Můj dotaz se týká leukémie a rakoviny žaludku a jícnu.

Výskyt nádorových nemocí v rodině je obecně spojován s vyšším rizikem nádorů u potomků. Není to ale jen díky genetickým faktorům, často je to o životních návycích, které svým dětem předáváme - co jíme, jak se pohybujeme, zda rodiče kouří nebo požívají nadměrně alkohol...

Jak prosím předejít rakovině? Pokud tedy není dědičná nebo i v tomto případě lze dědičný gen zvrátit? Předpokládám správně, že velkou roli hraje i duševní pohoda? A pak samozřejmě strava, prostředí, ve kterém žijeme, pohyb apod.? Nebo je to celé mnohem složitější?

Na vzniku nádorů se podílí řada faktorů, ale lze je roztřídit v zásadě do tří skupin: 1. genetické faktory (celkem způsobují asi 10 % nádorů), 2. environmentální faktory (asi 30 % nádorů - sem patří kouření, alkohol, strava, životní prostředí, atd.), 3. náhoda, v angličtině bad luck (asi 60% podíl na vzniku nádorů, sem patří poruchy v kopírování DNA při množení buněk a s tím související mutace). Váhy jednotlivých faktorů se liší u různých nemocí (například někde převládá dědičná složka jako třeba u retinoblastomu, někde environmentální - třeba u nádorů plic a někde je to otázka náhody jako třeba u glioblastomů). Obecně ale platí, že správná životospráva a prevence je nejlepší cestou jak riziko omezit, genová léčba v budoucnosti bude jistě možná, zatím je to otázka dalšího výzkumu a nastavení etických pravidel pro její provedení v praxi.

Celý chat je k dispozici zde:

Video se připravuje ...