Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Preventivní vyšetření zraku? Navštivte lékaře dříve, než bude pozdě

4. března 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

Zrak máme jen jeden, a proto bychom se o něj měli také dostatečně pečlivě starat. Oční onemocnění přicházejí často velmi pomalu a jejich příznakům mnohdy nepřikládáme větší váhu. To je ale velká chyba.

Oční vady jsou u mnohých z nás vrozené, jiní k nim dospějí během svého života. Ve stáří bohužel dosluhuje zrak každému z nás. Zrak stále patří k nejdůležitějším lidským smyslům, jeho poškození či ztráta dokáží naprosto změnit život. I přesto spousta lidí běžné kontroly u svého očaře zanedbává.

Vyšetření je bezbolestné a většinou zabere jen pár minut

Pokud máte obavy, že bude vyšetření u očního lékaře nepříjemné nebo dokonce bolestivé, nemusíte se bát. Díky modernímu vybavení je oční vyšetření naprosto bezbolestné.  V oční klinice DuoVize nebo NeoVize vás čeká například měření dioptrií, které je důležité pro správné zkorigovaní oční vady, neboť nesprávně korigovaná oční vada může způsobit únavu, bolest hlavy, pálení očí a spoustu dalších potíží. Důležité je také měření nitroočního tlaku, který může být – pokud je vysoký – indikátorem zeleného zákalu neboli glaukomu. „Toto onemocnění nijak nebolí a vyvíjí se pozvolna, takže ho pacient mnohdy vůbec nezaznamená. Projevuje se však nevratnými výpadky zorného pole a může vést až k úplné ztrátě zraku. Proto se glaukomu také často říká tichý zloděj zraku,“ uvádí docentka Šárka Skorkovská, primářka Oční kliniky NeoVize Brno. Stejně, jako docházíte na prevenci k praktickému nebo zubnímu lékaři, si do diáře naplánujte i návštěvu oční ordinace. A to i v případě, že máte pocit, že vidíte dobře. Můžete tak předejít zrakovým problémům nebo jeho trvalému poškození. Nezapomínejte nechat zkontrolovat zrak i svým dětem. Časté koukání na televizi, do počítače nebo tabletu, rozhodně dětský očím neprospívá. Neléčené oční problémy se pak s dětmi zbytečně nesou po celý život.

Primářka Oční kliniky NeoVize, docentka Šárka Skorkovská
Autor: Neovize Group

Jaká jsou nejčastější onemocnění očí?

Mezi běžné oční vady patří zejména krátkozrakost nebo dalekozrakost. Řešením jsou dioptrické brýle anebo laserové operace. Daleko závažnější oční onemocnění jsou různé druhy zákalů. Jedním z nich je např.šedý zákal, který vzniká nejčastěji stářím, ale také v důsledku trvalého užívání některých léčiv. V počátcích se onemocnění nemusí nijak projevovat, patrné je až v pokročilé fázi a většinou postihuje osoby starší 65 let. „Kataraktu je možné odstranit pouze operací, která se provádí ambulantně, trvá asi 15 minut a je zcela bezbolestná. Pacient může zvolit i operaci asistovanou laserem LenSx, tedy bez použití skalpelu,“ vysvětluje primářka Oční kliniky Duovize, MUDr. Lucie Valešová.

Primářka Oční kliniky DuoVize, MUDr. Lucie Valešová
Autor: Duovize

Výživa pro vaše oči

Chcete i vy přispět ke zdraví vašich očí? Pak do svého jídelníčku zařaďte více listové zeleniny. Má antioxidační účinky, jež zpomalují stárnutí a tím snižují riziko rozvoje chronických očních onemocnění a třeba i šedého zákalu. Výborným pomocníkem jsou také borůvky, které jsou plné vitaminu C. Kromě toho obsahují také antokyany, jež jsou přirozenou součástí sítnice a ovlivňují ostrost vidění.

I když se medicína za posledních několik let výrazně posunula dopředu, nezapomínejte, že zrak máte stále jen jeden.

 

Video se připravuje ...